Razie printre taximetristii din Capitala: Amenzi pentru defectiuni tehnice, dosar penal pentru alcool si certificate retrase

Sambata, 06 Iulie 2019, ora 21:16
5022 citiri
Razie printre taximetristii din Capitala: Amenzi pentru defectiuni tehnice, dosar penal pentru alcool si certificate retrase
Foto: Arhiva Ziare.com

Politistii Capitalei au efectuat o razie printre taximetristi pentru a verifica starea tehnica a masinilor si daca transporta legal clienti. In urma verificarilor, au fost aplicate amenzi de 45.000 lei, a fost intocmit dosar penal pentru alcool si au fost retrase 25 de certificate de inmatriculare.

Astfel, Politia Capitalei informeaza ca pentru a fi evitate accidentele cauzate de defectiunile tehnice ale masinilor, in perioada 3-5 iulie in intervalul orar 22.00-06.00, Brigada Rutiera a efectuat verificari in colaborare cu specialisti din cadrul Registrului Auto Roman. Verificarile au vizat soferii care efectueaza transport public de persoane in regim de taxi/inchiriere.

Pe parcursul actiunii s-a urmarit starea tehnica a masinilor, prin verificarea: sistemului de reducere a zgomotului si a emisiilor poluante, in special pe timpul noptii; sistemului de franare; mecanismului de directie; instalatiei de iluminare/semnalizare si echipamente electrice; existentei si autenticitatii seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor; vizibilitatii si legalitatea montarii si utilizarii luminilor de alta culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decat cele omologate; sistemului de rulare (punti, roti, anvelope si suspensie); corectitudinii datelor din certificatul de inmatriculare si concordanta acestora cu datele si caracteristicile tehnice ale vehiculelor; detinerii inspectiei tehnice periodice si valabilitatea acesteia; aplicarii tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator.

"Totodata, politistii rutieri au controlat autovehiculele care efectueaza transport public de persoane in regim de taxi/inchiriere cu conducator auto, context in care au verificat daca detin documentele prevazute de legislatia incidenta domeniului transportului public de persoane in scopul eliminarii pirateriei si descurajarii practicilor ilicite din acest domeniu.

Astfel, au fost controlate peste 250 de autovehicule si au fost aplicate 102 sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 45.000 lei. Din totalul sanctiunilor 25 au fost aplicate pentru defectiuni ale sistemul de evacuare a noxelor, 45 pentru alte defectiuni tehnice, 21 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere si 11 pentru alte abateri de la normele rutiere", se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei.

Avand in vedere ca in ultima perioada tot mai multe vehicule polueaza fonic, urmare modificarilor neomologate aduse sistemului de evacuare al autovehiculelor, in cadrul controalelor efectuate in trafic au fost verificate cu preponderenta acest gen de vehicule, arata Politia.

In cadrul controalelor, a fost depistat un sofer care, la momentul prelevarii analizei, avea o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange. Totodata, a fost retinut, pe parcursul raziei, un permis de conducere pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice si au fost retrase 25 de certificate de inmatriculare pentru defectiuni tehnice majore.

"De asemenea, au fost depistati 3 conducatori auto care efectuau transport contra cost de persoane in regim de taxi fara autorizatie valabila, in aceste situatii s-a dispus pe langa sanctiunea amenzii contraventionale si masura complementara a suspendarii dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioada de 6 luni prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare", mai arata sursa citata.

Exemple:

1. Un barbat in varsta de 32 ani a condus un autoturism pe Calea Mosilor, sub influenta bauturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,43 alcool pur in aerul expirat. In cauza s-a intocmit dosar de cercetare penala in conformitate cu prevederile art.336 alin.3 CP.

2. Un barbat in varsta de 22 de ani, care se deplasa cu un autovehicul pe bd. Libertatii din municipiul Bucuresti, la controlul efectuat de politistii rutieri in colaborare cu inspectorii RAR, s-a constatat ca autovehiculul avea montate anvelope cu dimensiuni mai mari fata de cele prevazute in cartea de identitate, respectiv avea efectuate modificari neomologate sistemului de evacuare a noxelor. Barbatul a fost sanctionat contraventional si i-a fost retinut certificatul de inmatriculare.

3. Un barbat in varsta de 67 ani care se deplasa pe bd. Regina Elisabeta a fost depistat de politistii rutieri in timp ce efectua transport de persoane in regim de taxi fara a detine pentru acesta autorizatie valabila. Soferul autoturismului a fost sanctionat cu amenda contraventionala iar ca masura complementara s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioada de 6 luni, prin retinerea certificatului si a placutelor cu numarul de inmatriculare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#controale taxi Bucuresti amenzi , #taxi