Romanii sunt nemultumiti de soferii de taxi, dar nu vor tarife mai mari - studiu

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 10:24
3042 citiri
Romanii sunt nemultumiti de soferii de taxi, dar nu vor tarife mai mari - studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Cei mai multi dintre romani sunt nemultumiti de calitatea serviciilor de taximetrie, dar nu sunt de acord sa plateasca mai mult pentru o cursa de taxi, chiar daca asta ar insemna un grad mai mare de confort.

Un studiu efectuat de compania de cercetare de piata 4Service Group Romania releva ca 26,5% dintre romani iau un taxi de cateva ori pe luna si doar 15% dintre respondenti apeleaza la un taxi de mai multe ori pe saptamana.

"Cei mai multi romani prefera in continuare sa cheme un taxi sunand la dispecerat, in vreme ce aproape o treime dintre ei folosesc aplicatii de smartphone, iar 10% prefera sa gaseasca un taxi pe strada sau in intersectii.

De altfel, gradul de folosire a aplicatiilor de taxi instalate pe telefoane a crescut la 41%, in conditiile in care acestea le permit pasagerilor sa isi exprime gradul de satisfactie pentru cursa respectiva sau sa aleaga soferii pe baza rating-ului acestora", se arata in comunicat.

Majoritatea celor ce au calatorit cu taxiul (97,2%) spun ca au avut probleme, potrivit studiului 4Service.

Cu toate acestea, 72% dintre romani nu ar fi de acord cu marirea tarifului unei curse de taxi, nici daca asta ar insemna servicii mai bune si masini mai confortabile.

Problemele reclamate de clienti sunt legate de atitudinea si lipsa de politete a soferilor, precum si de masinile vechi, murdare si foarte uzate.

In plus, un client din patru s-a confruntat cel putin o data cu cazuri in care soferul de taxi le-a cerut sa nu foloseasca aparatul de taxat.

11,8% dintre romani spun ca soferul a refuzat cursa, din diferite motive, cele mai multe fiind legate de lungimea traseului.

"Peste 11,6% dintre calatori spun ca soferii au incercat sa ii pacaleasca sau sa ii suprataxeze, de cele mai multe ori, alegand un traseu mult mai lung. O zecime dintre pasageri s-au aratat deranjati de faptul ca soferi vorbesc la telefon sau la statie in timpul cursei.

Desi legea interzice acest lucru, aproape 7% dintre clienti spun ca soferii de taxi fumeaza in masina", se arata in comunicat.

Un procent similar au ramas si fara rest, dupa ce soferii de taxi le-au spus ca nu au bani marunti, potrivit studiului. Astfel, 9,5% dintre romani nu au primit bon fiscal de mai multe ori, in timp ce aproape 9% dintre ei s-au confruntat cu soferi nepoliticosi sau chiar agresivi.

"Mi s-a intamplat sa fiu admonestata de un sofer pentru ca nu am avut sa-i dau bani ficsi pentru cursa. Altul mi-a aruncat bagajele din masina. Calitatea lor lasa mult de dorit, sunt complet necivilizati", a declarat una dintre participantele la studiul 4Service.

Unii clienti s-au plans de situatii neplacute sau chiar violente.

"Un taximetrist mi-a scuipat mama pentru ca i-a cerut restul. Altul a aruncat cu monezi in mine pentru ca eram cu bebelusul in brate si l-am rugat sa mearga la magazin sa imi schimbe banii. El nu avea rest", a spus una dintre pasagerele care au participat la acest studiu.

Totodata, 3 romani din 10 se plang ca masinile sunt mult prea vechi, 24% dintre ei spun ca autoturismele sunt prea murdare sau miros urat, iar 15% dintre pasageri au avut de suferit din cauza lipsei aerului conditionat.

O alta problema semnalata a fost ca taxiurile devin brusc de negasit daca ploua, in zonele evenimentelor, seara sau de sarbatori. Mai mult de atat, atunci cand sunt totusi de gasit, soferii cer sume exorbitante, potrivit studiului.

Romanii si-ar dori si ca soferii de taxi sa fie selectati pe criterii mai stricte, iar serviciile sa respecte standarde mai ridicate, potrivit studiului. Tinuta acestora, timpul de asteptare, atitudinea fata de pasageri, precum si verificarea regulata si corecta a masinilor sunt alte aspecte pe care romanii si le-ar dori imbunatatite.

Concluziile studiului arata nu doar faptul ca a scazut semnificativ calitatea serviciilor prestate de companiile de taxi din Romania, ci, mai grav, ca managementul acestora pare sa fi pierdut contactul cu realitatea din teren, a atras atentia directorul general 4Service Romania, Lucian Chirute.

"Experienta oferita clientului este unul dintre factorii principali pentru succesul oricarei afaceri. Atunci cand experienta clientului este neplacuta, el va cauta alternative, cu prima ocazie posibila. In ceea ce priveste activitatea de taximetrie, putem estima ca pasagerii vor cauta sa foloseasca (sic!) cat mai mult servicii alternative sau aplicatii, care sa le permita sa ofere ratinguri soferilor si sa isi faca vocea auzita.

Este un lucru pe care companiile de taxi trebuie sa il inteleaga si sa il accepte cat mai repede", a spus Lucian Chirute.

Sondajul a fost efectuat in luna octombrie 2017, pe un esantion de 453 de pasageri din Bucuresti si marile orase din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#taxi sondaj , #taxi