65.000 de persoane, afectate de anularea curselor aeriene sambata si duminica

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 22:51
782 citiri
65.000 de persoane, afectate de anularea curselor aeriene sambata si duminica

Circa 65.000 de persoane au fost afectate de anularea a aproximativ 600 de curse aeriene in zilele de sambata si duminica din cauza norului de cenusa care traverseaza si Romania, a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Marin Anton.

"In total, sambata au fost anulate pe toate aeroporturile din tara 270 de curse aeriene, iar duminica alte 320. In urma acestor anulari, au fost afectate 60-65.000 de persoane", a explicat Marin Anton.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii declara sambata ca restrictiile de zbor impuse din cauza norului de cenusa aduc companiilor romanesti de stat pierderi de pana la 2 milioane de euro zilnic, cele mai importante fiind inregistrate de operatorul de zbor Tarom, care are pierderi de circa 1,1 milioane euro pe zi.

In ceea ce priveste posibilitatile de despagubire ale calatorilor, Marin Anton a precizat ca firmele de transport aerian pot invoca forta majora ca scuza. "Companiile nu sunt obligate sa despagubeasca calatorii pentru ca este o situatie speciala, un caz de forta majora. Solutia este relocarea pasagerilor cand cursele vor fi reluate", a mentionat Anton.

Comitetul pentru situatii de urgenta intrunit duminica la Guvern a decis ca spatiul aerian al Romaniei ramane inchis pana luni la ora 12:00.

Potrivit unei estimari preliminare facute vineri de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), companiile aeriene inregistreaza pierderi de peste 200 de milioane de euro pe zi din cauza norului vulcanic. In afara de pierderile de venituri suferite ca urmare a anularii curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare si cu devierea altor curse, cu asistenta acordata fie pasagerilor ramasi pe aeroporturi, fie aeronavelor nevoite sa stationeze in diverse parti ale lumii.

IATA a instituit un centru de criza la Montreal si isi coordoneaza actiunile cu Eurocontrol si furnizorii europeni de servicii aeriene.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#trafic aerian nor cenusa, #Romania nor cenusa aeroporuri , #trafic aerian