Aeroporturile Romaniei raman inchise pana luni dimineata

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 23:58
11074 citiri
Aeroporturile Romaniei raman inchise pana luni dimineata

Romania mentine restriciile pentru spatiul aerian pana luni la ora 09:00, cand se vor deschide doar aeroporturile din Timisoara si Arad, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton.

Spatiul aerian al Romaniei a fost inchis, incepand de sambata, la ora 18:00, din cauza norului de cenusa vulcanica degajat in urma exploziei violente a unui vulcan din Islanda.

Masura a fost luata, pentru inceput, pana duminica la ora 12:00, insa a fost prelungita din cauza evolutiei norului de cenusa provenit de la vulcanul din Islanda.

Norul de cenusa a afectat de joi traficul aerian in intreaga Europa, in total peste 20.000 de zboruri fiind anulate si zeci de mii de pasageri ramanand blocati in aeroporuri.

Norul de cenusa inchide spatiul aerian al Romaniei

Ziare.com va va prezenta fiecare informatie legata de evolutia restriciilor aeriene, atat din Romania, cat si din celelalte tari europene

21:50 - Spatiul aerian romanesc se va deschide partial luni dimineata la ora 09:00, cand vor fi redeschise aeroporturile din Timisoara si Arad. Este posibil ca abia la ora 15:00 sa se redeschida si aeroporturile din Bucuresti, Craiova si Constanta.

20:50 - Norul de cenusa vulcanica a ajuns in Turcia, spatiul aerian este partial inchis.

20:00 - A fost creat Telefonul verde pentru pasagerii blocati in aeroporturile din Romania. 0800 868 282 poate fi apelat, incepand de duminica, in orice zi a saptamanii, intre orele 8.00 si 24.00.

In conditiile inchiderii spatiului aerian, operatorii din turism au decis sa faca reduceri de 50% pentru strainii blocati in Romania.

19:15 - Spatiul aerian al Romaniei ar putea fi redeschis luni dimineata la ora 06:00, cu sase ore mai devreme decat se declarase oficial, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton, citat de Antena3. Anuntul oficial va fi facut duminica seara lla ora 21:00.

Spatiul aerian romanesc s-ar putea deschide luni la ora 06:00

16:55 - Mai multe aeroporturi din Franta si Spania au fost deschise, insa Oficiul britanic pentru meteorologie Metoffice, avertizeaza ca nu sunt motive de bucurie, deoarece curentii de aer si-au schimbat directia, iar norul se va intoarce deasupra Europei de Vest.

16:50 - Norul de cenusa va parasi spatiul Romaniei luni dimineata

16:40 - Franta vrea sa testeze zboruri comerciale la joasa altitudine, sub norul de cenusa.

16:30 - Bilantul realizat de Ministerul Transporturilor arata ca 65.000 de persoane au fost afectate de anularea curselor aeriene sambata si duminica.

16:20 - Ministrul cipriot de externe si-a anulat vizita in Romania, din cauza restrictiilor aeriene.

Norul de cenusa se intoarce deasupra Europei de Vest

16:00 - ANM anunta ca primul nor rezultat din emisia vulcanica din Islanda a traversat deja Romania, iesind din tara duminica, la ora 05:00 dimineata, insa un al doilea nor este in curs de formare.

15:00 - Lufthansa si KLM au anuntat ca au trimis cate un avion sa zboare prin norul de cenusa vulcanica, iar aeronavele nu au avut de suferit.

14:50 - Operatorii de transport aerian Tarom si Blue Air au anulat duminica si luni circa 90 de curse.

Tarom si Blue Air au anulat duminica si luni 90 de curse

12:50 - Premierul Emil Boc a anuntat ca spatiul aerian al Romaniei ramane inchis pentru inca 24 de ore, pana luni, la ora 12:00.

12:10 - Austria si Marea Britanie prelungesc resctrictiile pana la luni dimineata la ora 03:00.

11:00 - Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton, a confirmat ca va propune mentinerea restrictiilor aeriene si dupa ora 12:00.

10:30 - Cel putin pana luni, spatiul aerian este inchis total in: Belgia, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria si Spania.

Restrictii partiale au fost impuse in Belarus, Croatia, Franta, Italia, Lituania, Serbia si Norvegia.

09:50 - Surse citate de Antena3 ar fi declarat ca spatiul aerian al Romaniei va ramane inchis si dupa ora 12:00, pentru intreaga zi. Potrivi acelorasi surse, pe deasupra Romaniei vor putea trece insa doar avionele care zboara la peste 8.000 de metri inaltime.

09:40 - Olanda pastreaza restrictiile pana duminica, ora 15:00.

09:25 - Germania mentine spatiul aerian inchis pana duminica, ora 21:00.

09:00 - Finlanda, nordul Italiei si o parte a Frantei au anuntat prelungirea restrictiilor aeriene pana luni dimineata la orele 09:00.

Norul de cenusa e deasupra Romaniei

Spatiul aerian din Romania a fost partial inchis incepand de sambata, ora 00:00, pe sectorul de nord-vest al tarii.

Norul a ajuns in Romania sambata dimineata, in jurul orei 06:00. Ultimele estimari arata ca norul de cenusa trece deasupra tarii noastre la o altitudine de 6.000 - 10.000 de metri.

Autoritatile avertizeaza insa ca nu exista motive de panica. Potrivit informatiilor primite, in cenusa vulcanica nu exista cianuri. Exista, insa, multi oxizi ai metalelor grele care ar putea fi periculosi, insa nu exista niciun avertisment ca sunt in concentratii periculoase.

Fenomenul este in proces de dispersie, ceea ce inseamna ca densitatea sa este din ce in ce mai mica. Circulatia in straturile joase nu favorizeaza norul poluant, astfel ca dioxidul de siliciu nu va ajunge pe pamant, iar populatia nu va fi afectata.

Norul de cenusa ar putea perturba traficul aerian chiar si cateva luni

Au verde doar zborurile de urgenta

Totusi, aeroporturile pot efectua zboruri de urgenta, cum ar fi cele medicale sau cele militare, atat timp cat aeronavele circula sub altitudinea de 6.000 de metri.

Autoritatile din Islanda au anuntat ca ca vantul va mai bate cel putin 4-5 zile spre Europa, ceea ce poate determina perturbarea traficului aerian si in saptamana ce urmeaza.

Mai mult, vulcanul din Islanda si-a intensificat activitatea, existand temeri ca se va produce o noua eruptie urmata de un nou nor de cenusa in atmosfera.

Ce drepturi au pasagerii blocati pe aeroporturi

Comisia Europeana a reamintit, vineri, ca drepturile pasagerilor inca se aplica, chiar daca nu este vina companiilor aeriene ca avioanele sunt consemnate la sol din cauza norului de cenusa vulcanica de deasupra Europei.

Traficul aerian european, blocat: Ce pot face pasagerii blocati in aeroporturi?

Vicepresedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a facut un apel catre conducerile companiilor aeriene sa respecte drepturile pasagerilor.

Astfel companiile trebuie sa-si anunte clientii de modificarile orarelor de zbor, sa le ofere celor blocati in aeroporturi mancare si apa si eventual cazare si posibilitatea de a alege fie sa isi amane calatoria, fie sa isi primeasca banii inapoi pe bilet.

Cenusa vulcanica, exterm de periculoasa pentru oameni

Europenii sunt sfatuiti sa ramana pe cat posibil in case, daca cenusa aruncata in atmosfera de vulcanul din Islanda va incepe sa se aseze, a anuntat, vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Protejati-va de cenusa vulcanica - poate fi periculoasa

Cenusa aruncata de eruptia vulcanului din Islanda ar putea fi periculoasa pentru oameni, daca coboara pe pamant, deoarece particulele microscopice pot ajunge in plamani si pot cauza probleme respiratorii, a anuntat, vineri, David Epstein, purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiala a Sanatatii.

In Romania, Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de zece microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale.

Risc de prabusire din cauza norului de cenusa

Norii de cenusa vulcanica reprezinta un real pericol pentru aviatie, reducand vizibilitatea, afectand sistemele aeriene de control si provocand, in ultima instanta, defectarea motoarelor aparatelor de zbor.

Fostul pilot britanic Eric Moody isi aminteste, pentru Sky News cum a trait o astfel de experienta. S-a intamplat in 1982, cand pilota cun Jumbo 747 de la Kuala Lumpur la Perth (Australia), iar norul de cenusa era chiar deasupra vulcanului Java.

Ce se intampla cand un avion trece printr-un nor de cenusa?

"A fost infricosator, toate motoarele s-au oprit pentru 14-15 minute si nici macar nu stiam ce se intampla. Era intuneric, iar in jurul avionului se formase efectul St Elmos, care se vedea de parca aeronava luase foc. Sa zbori cu avionul printr-un nor de cenusa este la fel de periculos ca si zborul cu gheata pe avion", afirma fostul pilot, acum la pensie.

In fiecare an, milioane de pasageri zboara cu avionul deasupra unor zone active din punct de vedere vulcanic, cum ar fi Islanda sau Pacificul de Nord, unde se afla peste 100 de vulcani activi si au loc patru-cinci eruptii pe an.

In Austria, un avion ceh de mici dimensiuni s-a prabusit, in apropiere de Edenberg. In urma accidentului, pilotul si-a pierdut viata. Nu se stie inca daca prabusirea a fost cauzata de norul de cenusa vulcanica ce a pus stapanire peste spatiul aerian al Europei.

Eruptiile vulcanice pot schimba clima

Eruptia vulcanica ce are loc in Islanda ar putea da peste cap vremea din urmatoarele luni, sau chiar ani. Temerea se bazeaza pe existenta unui caz similar.

Eruptia din 1815 a vulcanului Tambora din Indonezia a eliminat o cantitate foarte mare de cenusa, care s-a raspandit in atmosfera, ceea ce a facut ca anul urmator, 1816, sa fie cunoscut drept "anul fara vara".

Frig si zapada au fost semnalate in lunile iunie si iulie, atat in Noua Anglie cat si in nordul Europei. In Irlanda a plouat atunci 142 de zile din 153.

Eruptiile vulcanice pot schimba clima: 1816, "anul fara vara"

Cand au loc astfel de eruptii, din cauza impiedicarii propagarii radiatiei solare primul efect este racirea climei. Un alt efect ar fi ploile in regiuni aride pentru ca acesta cenusa actioneaza drept nuclee de condensare pentru toata umezeala din atmosfera. Apar inundatii in zone de regula uscate. De asemenea solul este defertilizat, afirma specialistii.

De asemenea, norii de sulf pot persista in atmosfera luni intregi, ani intregi in functie de gravitatea si de durata eruptiei. Un efect distrugator l-ar putea avea ploile acide.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#trafic aerian zboruri, #aeroporturi inchise, #nor cenusa zboruri , #trafic aerian