Ce s-ar intampla daca traficul aerian ar fi blocat cateva saptamani sau luni?

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 21:28
5047 citiri
Ce s-ar intampla daca traficul aerian ar fi blocat cateva saptamani sau luni?

Expertii sustin ca nu pot prezice cat va mai persista norul de cenusa vulcanica ce continua sa perturbe aviatia europeana, fenomen cu un impact economic important.

Traficul aerian din Europa ar putea reveni la normal in cateva zile, insa este posibil si ca intreruperea circulatiei avioanelor sa dureze luni intregi. Mai jos sunt prezentate trei scenarii in care se analizeaza piata si impactul economic in cazul in care criza va mai dura o saptamana, o luna, sase luni sau chiar mai mult.

In cazul in care perturbarea traficului european va mai dura inca o saptamana, impactul economic va creste vertiginos.

Norul de cenusa ar putea provoca o noua criza in Europa

- Multi calatori blocati pe aeroporturi vor reusi sa se intoarca acasa, insa ei nu vor fi inlocuiti cu altii, facand astfel ca hotelurile care au dat o lovitura economica in aceasta saptamana sa se confrunte cu un grad mai mic de ocupare.

- Actiunile companiilor aeriene vor scadea drastic, multe depinzand de deschiderea guvernelor spre ideea de ajutor.

- Preturile brute vor ramane in continuare nedeterminate, iar impactul asupra pietei monetare - observat pana acum - va fi amplificat foarte mult. Silingul kenyan "KES" si lira turceasca "TRY" vor ramane sub presiune, din cauza ingrijorarilor referitoare la horticultura si turism.

Norul de cenusa, o amenintare invizibila

- Mult mai multe firme vor incepe sa sufere din cauza lipsei materiilor prime, livrate in mod normal "la timp", prin intermediul transporturilor aeriene cargo. O serie de fabrici vor fi lipsite de componente esentiale, supermaketurile nu vor mai avea la vanzare flori, fructe si legume din Africa, iar anumite companii farmaceutice ar putea ramane fara stocuri de medicamente.

- Este greu de calculat impactul asupra produsului intern brut, iar lucrurile vor depinde foarte mult de masura in care traficul aerian va fi perturbat. PricewaterhouseCoopers estimeaza ca o saptamana de criza va afecta in jur de 0,025-0,05 la suta din PIB-ul britanic, iar acest lucru s-ar putea intampla si in cazul altor tari europene.

Daca intreruperea va dura timp de o luna, multe companii ar fi obligate sa revolutioneze modul in care opereaza. Conferintele si intalnirile ar trebui anulate nu numai pe parcursul lunii in cauza, insa posibil chiar si ulterior in timpul acestui an.

Norul de cenusa va afecta cresterea economica a Europei cu 2 puncte

- Firmele de logistica s-ar putea adapta mai bine, reducand impactul economic prin folosirea altor cai si metode de livrare. Industria turismului si a calatoriilor ar avea serios de suferit, mai ales in ceea ce priveste economiile mediteraneene, cum este cea a Greciei, Turciei, Italiei sau Spaniei. Chiar daca norul de cenusa s-ar risipi inainte de sfarsitul lunii mai, rezervarile pentru vacantele de vara in Europa ar fi afectate in mod semnificativ.

- O intrerupere care ar dura o luna ar afecta cu siguranta PIB-ul european calculat la nivel trimestrial, insa este imposibil de spus in ce masura fara sa se cunoasca exact dimensiunea intreruperii si reactia companiilor.

Berceanu: Norul de cenusa e doar praf! Noi suntem obisnuiti cu praful

- Companiile aeriene vor face presiuni serioase asupra guvernelor pentru ca acestea sa relaxeze restrictiile impuse, punand legiuitorii intr-o situatie ciudata. Daca spatiul aerian ar fi sigur in procent de 99,9 la suta, in situatia a 20-22.000 de zboruri efectuate zilnic, acest lucru tot ar insemna ca 20 de aeronave ar putea fi afectate zilnic de probleme tehnice sau chiar de oprire a motorului. Orice prabusire ar insemna un dezastru atat pentru companiile aeriene, cat si pentru legiuitori.

Situatia existenta la nivelul traficului aerian va incetini, cu siguranta, raspunsul Europei si al FMI la criza financiara din Grecia.

Nu poate fi exclusa din calcul ipoteza ca situatia de criza ar putea dura sase luni, tinand seama de faptul ca ultima eruptie a acestui vulcan a durat mai mult de un an. Intr-un astfel de caz:

Norul de cenusa creste incasarile hotelurilor si ale operatorilor de transport

- Companiile aeriene si guvernele vor dori cu disperare ca zborurile sa fie reluate si vor trebui sa fie absolut convinse de faptul ca inchiderea spatiului aerian a fost necesara, daca se va pune problema mentinerii acestei masuri.

- Chiar si intreruperile intermitente ar putea avea un efect devastator in ceea ce priveste rezervarile. Firmele de logistica s-ar putea adapta relativ repede, insa anumite livrari de marfuri pe calea aerului ar putea inceta complet daca nu va fi identificata o alta metoda rentabila din punct de vedere economic.

Norul de cenusa ar putea perturba traficul aerian chiar si cateva luni

- Impactul asupra calatoriilor si turismului in timpul sezonului estival va avea o consecinta importanta in ceea ce priveste PIB. Unii economisti sustin ca acest lucru ar putea fi suficient pentru a impinge din nou Europa in recesiune.

- Impactul economic va varia semnificativ de la tara la tara. In Marea Britanie, pierderile determinate de absenta turistilor europeni si americani vor fi influentate de faptul ca britanicii isi vor petrece vacantele in tara.

La nivelul bazinului mediteranean, impactul va fi mai mult ca sigur unul negativ. Africa de Sud ar suferi puternic daca desfasurarea Cupei Mondiale ar fi afectata.

UE si FMI vor trebui sa identifice moduri de organizare a pachetelor de ajutor financiar, astfel incat sa nu fie nevoie de calatorii frecvente si sa nu apara riscuri determinate de intarzierea sprijinului financiar, in cazul unor tari din Europa.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#nor cenusa vulcanica avioane, #trafic aerian Europa blocat, #consecinte nor cenusa Europa , #trafic aerian
Comentarii
Poza dac67
dac67
rank 5
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Probabil ca vom intelege sugestia venita "de sus" de a ne pune un pic de cenusa in cap...