Norul de cenusa ajunge in Romania

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 13:07
9051 citiri
Norul de cenusa ajunge in Romania
Foto: Reuters

Norul de cenusa provenit de la vulcanul islandez se apropie de Romania, anunta meteorologii. Cu toate acestea, nu exista motive de ingrijorare, avand in vedere ca norul este in curs de disipare.

"Practic, tot ce se poate intampla este o diminuare a radiatiei solare directe si, in cazul in care vulcanul din Islanda erupe mai mult timp, putem intalni o usoara reducere a temperaturii pe glob", a declarat pentru Ziare.com Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

Aceasta reducere a temperaturii ar putea efecta incalzirea globala, "ceea ce nu este un lucru rau", a mai spus Aurora Bell.

"Norul de cenusa este la o altitudine de peste 7.000 de metri, undeva in nord-vestul Europei. Potrivit previziunilor, acesta ar putea ajunge deasupra Romaniei undeva in cursul noptii de vineri spre sambata", a adaugat specialistul.

Pe de alta parte, meteorologul Florinela Georgescu a declarat pentru Antena 3, ca extinderea norului poate atinge tangential partea de nord-vest a Romaniei. "Nu este un nor compact, aria de cenusa va fi din ce in ce mai larga, iar densitatea norului din ce in ce mai disipata", a precizat meteorologul.

Potrivit spuselor sale, din noaptea de vineri spre sambata, de la ora 03.00, norul de cenusa care a bulversat traficul aerian in intreaga Europa ar putea ajunge pe teritoriul tarii noastre.

Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 - pulberi in suspensie cu diametru mai mic de zece microni-, atat cu metode automate cat si cu metode manuale, relateaza Pro TV.

35 de zboruri (decolari si aterizari) pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) si alte opt pe Aeroportul Baneasa Aurel Vlaicu (decolari si aterizari) sunt anulate, din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda.

Organizatia europeana pentru siguranta navigatiei Eurocontrol a anuntat vineri la pranz ca 50 la suta din zborurile internationale sunt anulate.

Marea Britanie a prelungit masura de inchidere a aeroporturilor cu sase ore, pana vineri la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), iar Franta cel putin pana la ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei). Un purtator de cuvant al Autoritatii Aviatice Britanice a anuntat ca traficul aerian din Marea Britanie este mai afectat decat dupa atentatele de la 11 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nor cenusa Romania, #nor cenusa Islanda , #trafic aerian