Norul de cenusa inchide spatiul aerian al Romaniei

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 18:25
16149 citiri
Norul de cenusa inchide spatiul aerian al Romaniei

Spatiul aerian al Romaniei a fost inchis, incepand de sambata, la ora 18.00. Masura a fost luata, pentru inceput, pana duminica la ora 12.00, urmand sa fie prelungita in functie de evolutia norului de cenusa provenit de la vulcanul din Islanda.

"Aeroporturile bucurestene vor ramane operationale pe intreaga perioada in care spatiul aerian va fi inchis, astfel incat vor fi pregatite sa primeasca orice urgenta", a declarat, pentru Realitatea TV, purtatorul de cuvant al aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache.

Mai mult de 17.000 de curse au fost anulate in Europa si peste 100 in Romania, iar pasagerii si-au petrecut timpul prin aeroporturi.

Spatiul aerian din Romania a fost partial inchis incepand de sambata, ora 00.00, pe sectorul de nord-vest al tarii, din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda.

Norul a ajuns in Romania sambata dimineata, in jurul orei 6:00. Ultimele estimari arata ca norul de cenusa trece peste partea de nord-vest a tarii, la o altitudine de 6.000 - 10.000 de metri.

Autoritatile avertizeaza insa ca nu exista motive de panica. Potrivit informatiilor primite, in cenusa vulcanica nu exista cianuri. Exista, insa, multi oxizi ai metalelor grele care ar putea fi periculosi, dar si unele concentrati ale metalelor grele, insa nu exista niciun avertisment ca sunt in concentratii periculoase.

Fenomenul este in proces de dispersie, ceea ce inseamna ca densitatea sa este din ce in ce mai mica. Circulatia in straturile joase nu favorizeaza norul poluant, astfel ca dioxidul de siliciu nu va ajunge pe pamant, iar populatia nu va fi afectata.

Ziare.com va invita sa urmariti, minut cu minut, situatia zborurilor din tara si din intreaga lume

22:30 - Guvernul islandez a anuntat sambata seara ca eruptia vulcanului Eyjafjoll, care perturba traficul aerian in mare parte din Europa, scade in intensitate.

22:10 - Din cauza norului de cenusa, presedintele SUA, Barack Obama, si-a anulat planurile de a calatori in Polonia, pentru a participa la ceremoniile funerare organizate in memoria presedintelui Lech Kaczynski.

21:20 - Conform ANM, la aceasta ora intreg teritoriul Romaniei este acoperit de norul de cenusa vulcanica. De asemenea, garile sunt pline, pasagerii curselor aeriene incercand sa ajunga la destinatii cu ajutorul trenurilor. Informatii despre circulatia acestora puteti afla la telefon 021.319.95.65, iar informatii in timp real despre calitatea aerului de pe site-ul calitateaer.ro.

20:30 - Blocarea traficului aerian din cauza emisiilor vulcanice provenite din Islanda poate fi comparata numai cu situatia inregistrata dupa atentatele din 11 septembrie 2001, a apreciat, sambata, un purtator de cuvant al Asociatiei Internationale a Transporturilor Aeriene (IATA).

19:40 Reprezentantii Ministerului Mediului au asigurat ca nu exista nicio modificare alarmanta in ceea ce priveste nivelul de pulberi in suspensie aflate deasupra teritoriului Romaniei.

"Avem 143 de statii de monitorizare a calitatii aerului. Nu s-au constat depasiri ale nivelului pulberii in suspensie. Ea vine chiar cu un nivel mai mic decat cel admis. Intreg teriroriul Romaniei va fi acoperit de nor la ora 21.00", a anuntat secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, Mircea Ioan Cotosman.

19:10 - Un avion de pasageri A321, apartinand companiei ruse Ural Airlines, pe ruta Moscova-Roma, a aterizat pe un aeroport din Viena, in ciuda faptului ca inchiderea spatiului austriac a fost anuntata inca de vineri seara, a anuntat autoritatea de control a traficului aerian din Austria.

18:00 - Spatiul aerian al Romaniei a fost inchis.

17:00 - Autoritatile din Marea Britanie au extins pentru a treia oara restrictiile de trafic. Spatiul aerian britanic va fi inchis pana duminica la ora 9:00.

14:55 - Geologii islandezi, citati de CNN, avertizeaza ca activitatea vulcanului Eyjafjallajokull s-a intensificat.

14:45 - La Ministerul Mediului s-a constituit o celula de criza care va monitoriza in permanenta datele privind calitatea aerului pe intreg teritoriul tarii.

13:45 - Compania aeriana romaneasca Blue Air a anuntat ca si-a anulat toate zborurile de sambata si duminica. Este vorba de 42 de curse pentru sambata si 15 zboruri pentru duminica.

13:30 - Agentia meteo din Islanda a anuntat ca vantul care ar putea sa aduca cenusa va bate spre Europa timp de 4-5 zile de acum incolo.

13.15 - Comitetul de urgenta reunit la Guvern sambata a decis inchiderea totala a spatiului aerian al Romaniei, din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, incepand cu ora 18.00, pana duminica la ora 12.00.

13:00 - 142 de curse aeriene de pe Aeroportul din Otopeni si 37 de pe Aeroportul din Baneasa sunt anulate.

12:40 - Numarul tarilor in care traficul aerian este afectat total sau partial trece de 20: Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Belgia, Austria, Polonia, Slovenia, Croatia, Romania, Republica Ceha, Ungaria, Irlanda, Serbia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Letonia, Estonia, Ucraina si Belarus.

12:25 - Spatiul aerian din Germania a fost inchis pana duminica ora 02.00 (ora Romaniei).

12:00 - Aeroportul din Sibiu a fost inchis, iar la Palatul Victoria a inceput a doua reuniune a Comitetului pentru Situatii de Urgenta.

ANM: Norul de cenusa va acoperi Romania, dar nu sunt motive de panica

11:55 - Ucraina si Belarus au impus, in premiera, restrictii de zbor, ridicand numarul tarilor care au adoptat aceasta masura la 11.

11:00 - Marea Britanie a extins pentru a doua oara restrictiile de zbor, spatiul aerian britanic urmand sa fie inchis pana duminica la ora 04:00.

09:57 - Un numar de 82 de curse au fost anulate pe aeroportul Otopeni si alte 20 pe aeroportul Baneasa. Sunt inchise aeroporturile Timisoara, Arad, Suceava, Iasi, Bacau, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Targu Mures si Cluj. Aeroportul din Sibiu va fi inchis incepand cu ora 12:00.

09:50 - Conform Centrului Norvegian pentru Meteorologie, norul de cenusa va acoperi pana duminica intreg teritoriul Romaniei, dupa ce va ajunge sambata seara deasupra Bucurestiului.

Norul de cenusa va acoperi pana duminica toata Romania

09:15 - Au fost inchise aeroporturile din Arad si Timisoara iar cel din Sibiu se va inchide la ora 12.

08:30 - Marea Britanie a fost nevoita sa prelungeasca restrictiile aeriene pana la ora 21:00. Spatiul aerian britanic a fost inchis total, joi, incepand cu ora 11.00 GMT (14.00 ora Romaniei). Potrivit reprezentantului autoritatii aviatice britanice, este cea mai mare restrictie aeriana a tuturor timpurilor.

08:15 - Medicul Adrian Streinu Cercel da asigurari ca norul nu reprezinta un pericol.

07:00 - Aeroporturile din Iasi, Bacau si Suceava s-au inchis. Cele din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Targu Mures si Cluj au fost inchise sambata, la ora 00.00.

Comitet de urgenta la Guvern din cauza norului de cenusa

Premierul Emil Boc a convocat vineri, la ora 17:00, Comitetul pentru Situatii de urgenta, pentru a analiza situatia legata de norul de cenusa cauzat de eruptia vulcanica din Islanda. Si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a format o celula de criza care monitorizeaza evolutia norului vulcanic care se indreapta spre Romania.

Premierul Emil Boc asigura ca nu exista niciun pericol pentru populatie

Nu exista riscul ca norul de cenusa vulcanica sa se depuna la sol si nu exista recomandari specifice pentru populatie, a declarat vineri premierul Emil Boc.

Informatiile sunt confirmate si de meteorologi, care sustin ca nu exista riscuri pentru sanatatea populatiei. Guvernul Romaniei a organizat vineri o sedinta de urgenta pentru a gestiona situatia provocata de eruptia unui vulcan in Islanda.

Boc: Nu exista riscul ca cenusa vulcanica sa se depuna la sol

"Nu se retine nicun fel de recomandare speciala pentru populatie. Nu exista riscul ca cenusa sa se depuna pe sol", a declarat Emil Boc.

CFR Calatori a suplimentat garniturile spre Budapesta si Viena, spre care exista trenuri cu plecare de la Bucuresti, Timisoara, Simeria, Sibiu, Targu Mures si Brasov, in urma perturbarii traficului aerian din cauza norului de cenusa.

Mii de zboruri anulate in intreaga lume

Zeci de mii de pasageri sunt blocati pe aeroporturi din intreaga lume, din cauza norului de cenusa vulcanica ce acopera Europa. Majoritatea inteleg ca este un eveniment natural, iar vina pentru anularea zborurilor nu apartine nimanui.

Altii, insa, sunt suparati ca le-au fost stricat planurile de vacanta sau de lucru.

Spatiul aerian ramane inchis si in Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Frantei (inclusiv aeroporturile pariziene), unele parti din Germania (intre care Dusseldorf, Koln, Hamburg, Berlin si Frankfurt), Italia si Spania, si unele zone din Polonia.

Norul vulcanic aduce pierderi de peste 200 milioane de dolari pe zi

Impactul financiar al norului vulcanic asupra companiilor aeriene este de peste 200 de milioane de euro pe zi, potrivit unei estimari preliminare facute vineri de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA).

Industria transportului aerian trece prin perturbari majore de doua zile, din cauza eruperii vulcanului din Islanda, care a emis in atmosfera un nor de cenusa periculos pentru avioane.

In afara de pierderile de venituri suferite ca urmare a anularii curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare si cu devierea altor curse, cu asistenta acordata fie pasagerilor ramasi pe aeroporturi, fie aeronavelor nevoite sa stationeze in diverse parti ale lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#trafic aerian zboruri, #aeroporturi inchise, #nor cenusa zboruri , #trafic aerian