Cand Mafia bate la usa - drama a milioane de columbieni

Luni, 30 Mai 2011, ora 13:52
3113 citiri
Cand Mafia bate la usa - drama a milioane de columbieni
incentraleurope.radio.cz

"Fie ne dai ceea ce vrem, fie femeia ta va ajunge in curand vaduva". Peste 5 milioane de columbieni au auzit fraze asemanatoare, in ziua in care baronii locali ai drogurilor le-au batut la usa.

In Columbia, mai mult de 5 milioane de oameni traiesc ca si "refugiati interni", terorizati de baronii drogurilor. Acesti talhari fara scrupule si-au insusit, in mod abuziv, terenurile anumitor localnici. Cei care incearca sa-si apere proprietatile isi risca viata. Aparatorii drepturilor omului din Columbia cad frecvent victime ale agresiunilor traficantilor de droguri.

Diego Espitia este una dintre victime, inclusa in programul national de protectie a martorilor. Reporterii Deutsche Welle s-au intalnit cu acesta, in conditii de securitate extreme. Iata cum a decurs intalnirea, ce au aflat reporterii germani si ce a povestit Diego.

"Un glont mi-a deteriorat vorbirea. De aceea cuvintele suna atat de neinteligibil. Stiau ca port vesta antiglont, asa ca au tintit in cap", isi incepe povestea fostul militant pentru drepturile omului.

Brutalitate fara limite

Anul trecut, ucigasi platiti l-au impuscat pe Diego, dar el a fost norocos si a supravietuit. Traficantii, insa, continua sa-l caute. Poza lui a ramas imprimata in memoria unui telefon mobil, care apartine baronilor drogurilor. Este pazit 24 de ore din 24 de fortele specializate ale politiei columbiene.

Prigoana satenilor din regiunea Uraba urmeaza intotdeauna aceeasi schema: traficantii incep cu amenintari si aluzii referitoare la terenuri, iar cand localnicii refuza sa-si vanda pamanturile, metodele devin extrem de brutale: "Unei femei i-au omorat barbatul. Ei veneau frecvent acasa la acesta, amintindu-i ca daca nu le va vinde pamantul, il vor cumpara oricum, pe bani mai putini de la vaduva lui", povesteste Diego.

Diego, activist pentru drepturile omului, a incercat sa ajute. El s-a mutat intr-o familie din regiune si, luni de-a randul, a locuit langa aceasta, purtand o misiune de informare a fortelor de securitate columbiene. Spera ca va reusi sa puna capat terorii. In zadar, insa.

Multe dintre familiile afectate traiesc si lucreaza de generatii in Uraba. Sa porneasca de la zero in cel mai apropiat oras, Medellin, ar fi de neconceput pentru majoritatea dintre ei. Cei mai multi dintre localnici sunt analfabeti si nu se pot indeletnici decat cu munca campului. In cele din urma, isi asuma riscul si se intorc la pamanturile luate cu forta. Ei spera ca vor reusi sa-si recapete proprietatile.

Se amagesc zadarnic. Traficantii se intorc din nou, dar de aceasta data chiar cu ajutorul statului. Ei depun o plangere la politie ca satenii le ocupa abuziv terenurile.

Supravietuire pe muchie de cutit

Interventia politiei ii forteaza pe sateni sa capituleze. Diego Espitia isi continua lupta, ducand si o camapanie internationala de constientizare, pentru a mobiliza atentia lumii in vederea aplicarii masurilor legale impotriva baronilor locali ai drogurilor.

Majoritatea prigonitilor din Uraba traieste in suburbiile sarace ale orasului Medellin. Diego Espitia nu-si poate gasi nici macar acolo o casa. Infractorii nu-l vor lasa in pace. De-acum incolo, soarta lui se afla in mainile fortelor de securitate nationale.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Columbia trafic droguri, #Medellin Columbia Uraba, #mafie Columbia droguri, #drame popualatie Columbia droguri , #trafic droguri