UE propune "cutii negre" pentru autobuze si taxiuri

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 10:37
1937 citiri
UE propune "cutii negre" pentru autobuze si taxiuri
Foto: Arhiva

Autobuzuele si taxiurile ar putea fi dotate cu "cutii negre", asemeni avioanelor, pentru a mari siguranta pe sosele.

Comisia Europeana, care si-a ales ca tinta reducerea la jumatate a deceselor survenite din cauza accidentelor rutiere, doreste examinarea posibilitatii montarii acestora in autovehiculele comerciale.

Propunerile au fost incluse in ultimul plan al Comisiei pentru "Siguranta Rutiera".

Dupa cum a fost prezentat in 2009 in Daily Telegraph, CE a cheltuit deja 2,4 milioane de lire sterline in "Proiectul Veronica" pentru a face teste.

Cutiile negre ar putea veni in ajutorul politiei pentru determina cauzele unui accident.

Dorinta Comisiei de a cheltui si mai multi bani pentru dezvoltarea tehnologiei a creat temeri ca acestea vor deveni, in timp, obligatorii pentru absolut toate autovehiculele. Dar acest aspect a fost negat de catre comisie.

Opozantii introducerii cutiilor negre avertizeaza ca aceasta actiune va duce la cresterea supravegherii cetatenilor de catre stat. De cealalta parte sunt sustinatorii, care sunt de parere ca astfel se va determina cu exactitate vinovatii in cazul unui accident.

"Soferii nu ar trebui sa fie ingrijorati de prezenta cutiilor negre. Daca sunt utilizate corespunzator, acestea pot ajuta la demonstrarea nevinovatiei unui sofer," declara Robert Gifford, directorul executiv din cadrul Consiliului pentru Siguranta Rutiera din Parlament.

Un alt proiect discutat, pentru siguranta rutiera, este introducerea instalatiilor electronice pentru stabilizarea autovehicului, precum si franele automate pentru autobuze si camioane.

"O suta de oameni mor zilnic pe soselele europene. Am facut progrese importante din 2001 reusind sa salvam aproape 80.000 de vieti. Dar numarul accidentelor mortale este inca inacceptabil," precizeaza comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#cutii negre autobuze, #propunere UE cutii negre, #siguranta rutiera UE , #trafic rutier
Comentarii
Poza Rafinaria
Rafinaria
rank 5
Pun pariu ca se cunoaste de pe acum...