13 ani de cosmar la marginea Capitalei: Deciziile naucitoare care tin sufocat traficul in Prelungirea Ghencea

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 09:13
17796 citiri
13 ani de cosmar la marginea Capitalei: Deciziile naucitoare care tin sufocat traficul in Prelungirea Ghencea
Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

De 13 ani, locuitorii comunei Domnesti si cei din blocurile si casele aflate pe Prelungirea Ghencea viseaza la ziua in care vor circula spre Bucuresti in conditii normale, fara sa strabata cei 6 kilometri de bulevard chiar si in 50 de minute la ore de varf.

Numeroase persoane care locuiesc in aceste zone lucreaza ori isi duc copiii la scoli si gradinite din Capitala, iar nervii lor sunt pusi in fiecare zi la grea incercare.

Si, din pacate, visul lor nu va deveni realitate prea curand. Asta pentru ca lucrarile promise in 2006 pentru a defluidiza traficul, respectiv constructia Pasajului Domnesti de pe Centura Capitalei si supralargirea Prelungirii Ghencea, nici macar nu au inceput.

Mai mult, in zona continua sa se construiasca ansambluri rezidentiale, iar oamenii se tem ca, dupa ce vor fi si aici noi locatari, traficul va fi complet blocat.

Modificari peste modificari la cele doua proiecte

Initial, in 2006, a fost un singur proiect, care cuprindea largirea bulevardului Prelungirea Ghencea si construirea unui pasaj la Domnesti, proiect aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Ulterior, Primaria Capitalei a realizat ca nu poate investi pe zona pasajului, pentru ca se afla pe teritoriul judetului Ilfov. Astfel, in 2015, dupa 11 ani de la luarea deciziei demararii proiectului, acesta a fost impartit in doua: extinderea Prelungirii Ghencea, de care se ocupa municipalitatea, si pasajul Domnesti preluat de CNAIR.

La Pasajul Domnesti a fost realizata licitatia, s-a stabilit firma care va efectua lucrarile, doar ca acestea intarzie din cauza modificarii proiectului pentru supralargirea Prelungirii Ghencea.

La inceput, Primaria Capitalei a stabilit ca bulevardul va fi extins de la 2 la 4 benzi. Apoi s-a razgandit, astfel ca noul proiect prevede sase benzi, dintre care doua de tramvai. Din aceasta cauza este nevoie de exproprieri suplimentare, atat pe Prelungirea Ghencea, cat si in zona Pasajului Domnesti.

Supralargirea Prelungirii Ghencea bate pasul pe loc

Cand va fi gata supralargirea Prelungirii Ghencea? Greu de spus. Pentru ca in momentul de fata nici macar nu s-a ajuns la faza stabilirii firmei care se va ocupa de lucrari, a declarat pentru Ziare.com Delia Mihalache, presedintele Asociatiei Initiativa Prelungirea Ghencea.

Deocamdata proiectul se afla la stadiul exproprierilor. Acestea ar fi putut fi insa gata si lucrarile sa demareze, dar pentru ca proiectul s-a modificat a fost nevoie de o noua runda de exproprieri.

Iar pentru aceasta noua serie de exproprieri proprietarii nici macar nu au primit notificarile in baza carora se pot prezenta la primarie pentru a-si primi banii.

"Sunt doua randuri de exproprieri. In 2015 era un proiect pentru care s-au facut exproprieri. In septembrie 2018, au modificat proiectul si au initiat alte exproprieri suplimentare. La inceput, proiectul trebuia sa aiba patru benzi, acum are sase benzi cu tramvai pe mijloc. Intre timp am inteles ca s-a lucrat la proiectul tehnic, dar proprietarii nu au fost inca instiintati.

Fiecare proprietar care va fi expropriat trebuie sa primeasca o hartie de la primarie, sa se prezinte cu actele si sa primeasca banii. Dar asta trebuia din 30 ianuarie, dar deocamdata nu s-a intamplat nimic. Ne-au spus ca au termen 3 luni, termenul expira la finalul lunii aprilie", a declarat Delia Mihalache.

Abia dupa ce se termina exproprierile, Primaria Capitalei urmeaza sa aleaga firma cu care va face lucrarile.

"Apoi, urmeaza sa aleaga Primaria Capitalei cu cine va face lucrarile. S-au facut cele 22 de firme municipale, ei intentioneaza sa faca cu Drumuri, Poduri si Pasaje, dar a fost declarata ilegala, asa ca noi nu ne punem mari sperante ca se va lucra cu acea companie. Sau se poate face licitatie cum se facea pana acum.

In prima faza trebuie sa mute retelele de utilitati pe unde va trece trotuarul final, nu cum sunt acum pe strada, apoi sa inceapa lucrarile efective de largire. Nu ne-au dat un termen. Au spus ca ar putea incepe chiar anul acesta cu lucrarile retelelor de utilitati", a precizat Delia Mihalache.

Presedintele Asociatiei Initiativa Prelungirea Ghencea spune ca, daca s-ar fi ramas la proiectul initial, cel cu patru benzi, fara tramvaie, poate ca lucrarile ar fi inceput deja.

"Noi mai voiam inca o banda pe sens, trotuare, piste de biciclete, eventual banda unica RATB pe una dintre cele doua benzi pe sens daca se dorea. Dar au vrut sa faca un proiect cat mai mare, dar intarzie foarte mult", a subliniat Delia Mihalache.

Traficul infernal de pe Prelungirea Ghencea - Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

Pe langa problema traficului, oamenii se confrunta si cu lipsa trotuarelor - Foto: Facebook/Initiativa Prelungirea Ghencea

Pasajul Domnesti, incurcat de modificarile de pe Prelungirea Ghencea

In ceea ce priveste Pasajul Domnesti, aici lucrurile stau ceva mai bine. Insa doar pe hartie. Cu toate ca licitatia a fost facuta si s-a stabilit firma castigatoare, lucrarile inca nu au inceput.

Si asta pentru ca, dupa ce proiectul de supralargire a bulevardului Prelungirea Ghencea a fost modificat pentru a se introduce linia de tramvai, a trebuit schimbat si proiectul Pasajului Domnesti.

"Pasajul este putin mai avansat, au facut licitatia, au castigat. Acolo s-au expropriat anul trecut si s-au si demolat si au fost niste proprietari nemultumiti, dar nu au avut ce face. Au contestat in instanta si totusi exproprierile s-au facut.

Dar nu au inceput nici acolo lucrarile, pentru ca din cauza introducerii tramvaiului pe Prelungirea Ghencea au trebuit sa modifice si ei proiectul pasajului, sa intoarca acolo tramvaiul, si din aceasta cauza au fost necesare exproprieri suplimentare", a declarat Delia Mihalache.

In luna februarie, Asociatia Initiativa Prelungirea Ghencea a trimis o solicitare catre CNAIR, pentru a afla de ce nu au inceput lucrarile si de ce nu a fost facuta organizare de santier la fata locului.

"Le scriem diverse solicitari. De exemplu, in februarie, am trimis la CNAIR o solicitare de informatii si ne-au spus ca data de incepere a activitatilor nu coincide cu data la care vor incepe lucrarile, pentru ca depind de conditiile meteo sau alte motive.

Am intrebat si de ce nu e organizare de santier facuta la fata locului si ne-au spus ca organizarea de santier este in baza de productie a antreprenorului in orasul Magurele, care este la cativa km departare de pasaj. Nu are nicio logica", a subliniat Delia Mihalache.

Aceasta crede, insa, ca adevaratul motiv pentru care ambele lucrari intarzie este lipsa banilor.

"Dar eu cred ca adevaratul motiv este ca nu au bani. Nici CNAIR, nici Primaria Capitalei nu au bani suficienti. Noi nu mai speram mare lucru", considera presedintele Asociatiei Initiativa Prelungirea Ghencea.

Si reprezentantii grupului civic Initiativa Domnesti se plang ca lucrarile la pasaj nu au inceput si se intreaba cat timp vor mai fi mintiti de CNAIR.

"Santierul Straco de la pasajul Domnesti este un furnicar. Sunt foarte multe furnici pe pamant, dar nu se vad: )

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere ce parere are? Ne mai minte mult sau ne spune si noua exact cum stau lucrurile si ne da termene clare pentru inceperea lucrarilor?", au scris acestia marti pe Facebook.

Prelungirea Ghencea continua sa fie invadata de blocuri noi

Cu toate traficul pe Prelungirea Ghencea este un adevarat infern, in zona continua sa se construiasca numeroase ansambluri imobiliare. Si, surprinzator, exista cumparatori, in ciuda conditiilor grele de trafic, pentru ca dezvoltatorii le vand la preturi foarte mici.

"Problema este ca se autorizeaza in continuare ansambluri imobiliare, blocuri, zeci de mii de apartamente. Nu stim pe unde vor circula acei oameni, daca se vor muta aici. Sunt cumparatori, pentru ca sunt foarte ieftine. Dezvoltatorii au fost nevoiti sa lase din preturi, pentru ca este aceasta problema a traficului", a explicat Delia Mihalache.

Potrivit acesteia, vina apartine in primul rand primariilor, care, desi cunosc problemele existente in zona Domnesti-Prelungirea Ghencea in ceea ce priveste traficul, continua sa acorde dezvoltatorilor imobiliari autorizatii de constructie.

"Autorizatiile sunt date de Primaria Sector 6 si de primariile din Domnesti si Bragadiru, dar cel putin la Primaria Sector 6 primesc aviz si de la Primaria Capitalei in legatura cu traficul si circulatia. Deci ei stiu ca se dau autorizatii si ca asta va afecta traficul", a mai afirmat presedintele Asociatiei Initiativa Prelungirea Ghencea.

Intrebata daca vor mai organiza proteste, Delia Mihalache a spus ca oamenii sunt dezamagiti de rezultatul iesirilor repetate in strada si nu prea le mai vad sensul.

"Lumea nu mai vede sensul protestelor. Am facut 10 proteste in 5 ani, iar oamenii au spus ca nu le mai impresioneaza pe autoritati", a precizat Delia Mihalache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#supralargire Prelungirea Ghencea, #pasaj domnesti , #trafic