Ati lasa masinile acasa daca transportul in comun ar fi gratuit? - Sondaj Ziare.com

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 15:24
7189 citiri
Ati lasa masinile acasa daca transportul in comun ar fi gratuit? - Sondaj Ziare.com

Bucurestiul este sufocat de soferi de duminica, taximetristi pentru care nu exista culoarea rosie a semaforului, iar Capitala este plina de intersectii la care se asteapta minute-n sir bara la bara si se-njura printre dinti.

Pentru a reduce congestiile din trafic si pentru a incuraja soferii sa nu mai foloseasca masinile personale, autoritatile germane din Leipzig au demarat campania "Jos cu nebunia preturilor benzinei!".

Concret, proprietarii de masini din Leipzig pot calatori gratuit cu mijloacele de transport in comun, timp ce patru zile. Pentru a se bucura de aceasta gratuitate, acestia nu vor trebui decat sa aiba asupra lor copii ale permisului de conducere ori ale certificatului de inmatriculare. In plus, pe baza aceluiasi document poate circula gratuit intreaga familie.

Cum ar reactiona soferii din Bucuresti in fata unor astfel de masuri? Ar renunta locuitorii din Capitala la masinile personale pentru a folosi transportul in comun?

Masina personala versus transportul in comun

Un lucru bun atunci cand ai o masina este ca nu trebuie sa astepti, minute-n sir, intr-o statie RATB si nici nu iti faci griji daca apuci sau nu sa urci in autobuz.

De cealalta parte, masina se dovedeste a fi mai scumpa decat 50 de lei, pretul unui abonament lunar la RATB. De masina trebuie sa ai grija, sa o duci din cand in cand la service ori la spalatorie. Nici nu poti scuipa seminte-n propria masina, nu poti sa lipesti guma sub scaune si nici nu poti sa scrijelesti nume ori numere de telefon pe geam. De fapt, nici in RATB nu poti face aceste lucruri, insa practica demonstreaza contrariul.

Cand ai propria ta masina, te poti bucura de oarece confort. De cealalta parte, cand mergi cu RATB-ul, speri ca oamenii de pe langa tine sa nu simta nevoia sa te pipaie insistent ori sa te caute prin buzunare.

Germania: Transport public gratuit, pentru ca soferii sa renunte la masinile personale

Partea buna este ca niciodata nu va trebui sa iti faci griji pentru un loc de parcare atunci cand mergi cu mijloacele de transport in comun, fie ca vorbim de autobuz, tramvai sau metrou. Dupa ce ai coborat din RATB, iti poti vedea linistit de drum, pentru ca nimeni nu-ti va cere cativa lei ca sa nu-ti zgaraie tramvaiul ori autobuzul. In plus, daca circuli cu RATB-ul, nu va trebui sa iti faci griji ca iti fura cineva oglinzile ori ca-ti trage o dunga cu cheia pe carosierie.

La capitolul "cu ce ajung mai repede?", castigator intre masina personala si mijloacele de transport in comun este ... bicicleta. Sau, daca distanta nu-i mare, varianta mersului pe jos este castigatoare.

Care va fi prima capitala europeana cu transport public gratuit

Capitala Estoniei, Tallinn, va deveni, de anul viitor, prima capitala europeana in care transportul public va fi gratuit. Autoritatile din Bucuresti nu au in plan astfel de masuri in viitorul apropiat, a precizat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al RATB, Brandusa Raeceanu.

Totusi, nici in Leipzig, autoritatile nu ofera gratuitate permanenta pentru transportul in comun. Campania "Jos cu nebunia preturilor benzinei!" va dura doar patru zile, dupa care administratia locala va trage linie pentru a vedea daca, intr-adevar, traficul a fost mai putin sufocat.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Cum ar primi soferii din Bucuresti o astfel de campanie? Ati lasa masinile acasa daca transportul in comun ar fi gratuit?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#transport gratuit masini personale, #transport public gratuit Bucuresti, #trafic Bucuresti RATB masini , #trafic