Ce a pregatit Politia Rutiera pentru soferi in 2012 - Interviu cu Lucian Dinita

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 09:33
6051 citiri
Ce a pregatit Politia Rutiera pentru soferi in 2012 - Interviu cu Lucian Dinita
Foto: IGPR

Seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, a dezvaluit intr-un interviu acordat Ziare.com ce si-a propus sa faca in 2012 pentru reducerea numarului de accidente rutiere si cum are de gand sa ii pedepseasca pe soferii care incalca legea.

Anul viitor Politia Rutiera va continua activitatile "preventiv-educative si actiuni de impunere a legii", ne-a spus Lucian Dinita.

Seful Politiei Rutiere a mai anuntat ca in ultimii trei ani numarul accidentelor rutiere grave, dar si numarul persoanelor decedate a scazut, iar in perioada Sarbatorilor de iarna ii "vaneaza" pe soferii care indraznesc sa se urce la volan sub influenta bauturilor alcoolice.

Cum se pregateste Politia Rutiera pentru Sarbatorile de iarna, fiind stiute abuzul de alcool si drumurile foarte proaste?

Evaluarile periodice din cursul anului 2011 realizate la nivelul Directiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., au reliefat faptul ca, desi nu reprezinta un fenomen, accidentele rutiere grave avand drept cauza concurenta consumul de alcool, au inregistrat o usoara crestere in ultima perioada.

Avand in vedere acest aspect, precum si experienta acumulata in anii anteriori, potrivit careia in perioada de iarna a sporit numarul evenimentelor rutiere in care au fost implicati participanti la trafic aflati sub influenta bauturilor alcoolului, incepand cu data de 02.12.2011 a fost initiat un program de actiuni la nivel national, avand drept scop depistarea si sanctionarea celor care conduc autovehicule sub influenta bauturilor alcoolice.

Avand in vedere faptul ca, in general, in perioada Sarbatorilor de iarna tentatia de a consuma bauturi alcoolice si de a conduce apoi autovehicule este mai mare, aceste actiuni se vor intensifica pana la data de 08.01.2012, sens in care se va urmari ca toti conducatorii de autovehicule care vor fi opriti in trafic sa fie testati cu aparatul etilotest. Acest gen de actiuni se desfasoara si in contextul operatiunii "Alcohol&Drugs" organizata la nivel european, in intervalul 12-18.12.2011, de catre Organizatia profesionala a politiilor rutiere din Europa (TISPOL), la care Romania este parte.

A intrat in vigoare legea cauciucurilor de iarna, de la 1 noiembrie. Aveti o evidenta a amenzilor care s-au dat pentru lipsa lor? Va asteptati ca soferii romani sa fie sanctionati masiv in aceasta iarna?

Politistii rutieri au aplicat pana in prezent, la nivel national, un numar de 50 de sanctiuni contraventionale si au retinut un numar de 50 de certificate de inmatriculare, ca urmare a nerespectarii de catre conducatorii de autovehicule a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care a fost introdusa obligativitatea dotarii acestora cu anvelope de iarna.

Deputatii din Comisia juridica au preluat recent, in legea de aplicare a noului Cod Penal, un amendament care prevede ca pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se considera infractiune sa fie coborat de la 0,8 la mie cat e in prezent. Daca va fi adoptata ce impact credeti ca va avea? Vom putea vorbi de o reducere a numarului accidentelor?

Cu privire la coborarea pragului minim de alcoolemie, va transmitem faptul ca in sedinta comisiei la care faceti referire s-a analizat amendamentul referitor la reducerea valorii alcoolemiei in sange care diferentiaza fapta contraventionala de cea prevazuta de legea penala privind conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, in acest sens propunandu-se valoarea de 0,5 g/l alcool pur in sange, fata de 0,8 g/l alcool pur in sange, cat prevede actuala legislatie.

Pornind de la realitatea ca in ultima perioada in tot mai multe accidente de circulatie au fost implicati conducatori auto aflati sub influenta alcoolului, apreciem ca masura este de natura a descuraja conducerea sub influenta bauturilor alcoolice si implicit cresterea gradului de siguranta rutiera pe drumurile publice.

Comparativ cu alte tari cum se situeaza Romania la numarul accidentelor rutiere soldate cu morti, dar si fara?

Siguranta rutiera este o problema de importanta majora la nivel national, avand in vedere faptul ca, anual, in accidente de circulatie, isi pierd viata ori sunt vatamate peste doua mii de persoane, iar pagubele materiale inregistrate ca urmare a evenimentelor rutiere se ridica la milioane de euro.

Consecventa obiectivului de reducere a victimizarii populatiei prin accidente de circulatie, Politia Rutiera si-a propus pentru intervalul 2010 - 2012 adoptarea si implementarea unui ambitios program de actiune, care vizeaza continuarea reducerii mortalitatii rutiere prin actiuni de impunere a legii si de educatie rutiera.

In ultimii ani problematica ridicata de traficul rutier actual, complex si eterogen, a fost caracterizata de cresterea exploziva a parcului auto si a numarului posesorilor de permis de conducere in conditiile unei infrastructuri care, desi modernizata, nu a cunoscut o dezvoltare suficienta pentru asigurarea conditiilor moderne de trafic, precum si de carentele in ceea ce priveste educatia rutiera a participantilor la trafic, aspecte care influenteaza negativ gradul de siguranta rutiera.

Programul de actiune al Politiei Rutiere pentru perioada 2010 - 2012 porneste de la premiza ca, in contextul mutatiilor survenite in ultima perioada de timp in fenomenul rutier, cresterea gradului de siguranta a ciculatiei nu se poate realiza decat prin adaptarea permanenta a modului de actiune la evolutia problematicii specifice, axandu-se pe doi piloni importanti, respectiv activitati preventiv-educative si actiuni de impunere a legii.

Ca urmare a activitatilor intreprinse, s-a reusit diminuarea riscului rutier, fiind pentru prima data cand, in trei ani consecutivi (2009-2011), se inregistreaza scaderi atat la numarul de accidente rutiere grave, cat si la numarul persoanelor decedate.

Astfel, analiza efectuata asupra dinamicii accidentelor de circulatie grave produse in anul 2010, comparativ cu anul 2009, releva atingerea obiectivului propus, reflectat in trendul descendent al tuturor indicatorilor specifici, respectiv reducerea numarului accidentelor grave cu 7,79% (de la 9.992 la 9.213), al persoanelor decedate cu 13,41% (de la 2.729 la 2.363) si cel al ranitilor grav cu 4,78 % (de la 8.903 la 8.477) - date preluate la data de 05.01.2011 din baza de date Evidenta Accidentelor de Circulatie.

La nivelul Uniunii Europene, in anul 2010 s-au inregistrat in total 30.604 morti ca victime ale accidentelor rutiere grave. Raportat la aceasta valoare totala, ponderea procentuala inregistrata de Romania a fost de 7,77%, tara noastra situandu-se pe pozitia a sasea, fiind precedata de urmatoarele tari: Franta (12,98%), Italia (12,74%), Polonia (12,70%), Germania (11,94%) si Spania (7,80%).

Se vor modifica amenzile in 2012? Ce alte masuri punitive pregatiti pentru soferii indisciplinati in trafic?

Referitor la noile masuri punitive pentru sanctionarea soferilor indisciplinati in trafic, va comunicam faptul ca membrii comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor au propus introducerea si sanctionarea notiunii de comportament agresiv, iar parte din faptele care se regasesc in cauzele principale de producere a accidentelor rutiere au fost propuse a fi sanctionate cu amenda prevazuta de clase superioare de sanctiuni, precum: depasirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, conducerea sub influenta alcoolului, traversarea caii ferate cand barierele sau semibarierele sunt in curs de coborare ori in pozitie orizontala si/sau semnalele sonore si luminoase care anunta apropierea trenului sunt in functiune. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca punctul-amenda va creste incepand cu data de 01.01.2012 la valoarea de 70 lei, avand in vedere ca acesta reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Vorbeati intr-un interviu anterior de posibilitatea introducerii unor tichete care vor insoti permisul de conducere si care va contoriza amenzile primite de un conducator auto. Puteti sa ne dati mai multe informatii despre cum ar putea functiona acest sistem?

Cat priveste intoducerea tichetelor pentru contorizarea amenzilor primite de catre un conducator auto, prin acest sistem se urmareste identificarea unor solutii pentru executarea unui numar cat mai mare al sanctiunilor contraventionale aplicate, insa executarea sanctiunilor nu se afla in sarcina politiei.

Totodata, specialisti ai politiei rutiere au propus forului legislativ proiectul privind raspunderea obiectiva, care presupune ca sanctiunile constatate cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic sa fie aplicate proprietarului autovehiculului, astfel ca, in situatia in care vor fi puse in functiune camere fixe de supraveghere a traficului rutier, numarul redus al politistii rutieri va putea fi suplinit prin intermediul acestor mijloace, asa cum se intampla in alte state.

Ne puteti face un scurt rezumat al realizarilor pe care le-ati avut in 2011? Ce nu ati reusit sa realizati din ce v-ati propus la inceputul anului?

Mentinerea sub control a evolutiei fenomenului rutier a necesitat perfectionarea sub aspect conceptual a activitatii noastre, motiv pentru care, masurile destinate cresterii flexibilitatii in actiune, folosirea eficienta a fortelor si resurselor, cresterea capacitatii de interventie prin actiuni in sistem integrat cu structurile de ordine publica, atitudinea proactiva in combaterea fenomenului si transparenta activitatilor specifice in raport cu comunitatea, constituie prioritatile noastre, echipajele de politie actionand in special in zonele si in intervalele orare la care au fost inregistrate cele mai multe evenimente rutiere.

Ce planuri aveti pentru Politia Rutiera in 2012?

Pentru reducerea victimizarii prin accidente de circulatie, vom continua sa urmarim combaterea sistematica a cauzelor generatoare de accident, prin aplicarea ferma a legislatiei in domeniu, concomitent cu dezvoltarea activitatilor de educatie rutiera, pe baza parteneriatului strategic cu societatea civila, in cadrul Campaniei nationale "ALEGE VIATA!", demarata din anul 2010, prin care s-a reusit cresterea gradului de constientizare a riscului rutier de catre un numar insemnat de participanti la traficul rutier, fapt reflectat in mod direct in reducerea numarului si consecintelor accidentelor de circulatie inregistrata in ultima perioada.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca pentru combaterea eficienta a riscului rutier, este necesara abordarea multidisciplinara a acestui fenomen, prin implicarea concertata a tuturor factorilor cu atributii sau preocupari in domeniu.

Evolutia dinamicii accidentelor de circulatie din ultimii doi ani, a aratat ca intensificarea activitatilor de impunere a respectarii normelor rutiere, concomitent cu dezvoltarea unei campanii coerente de educatie rutiera pot avea impact major asupra sigurantei rutiere, dar credem ca rezerve decisive in stoparea evolutiei fenomenului se gasesc in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii rutiere, fapt demonstrat de reducerea considerabila a riscului rutier pe tronsoanele de drum modernizate, unde s-a imbunatatit semnalizarea, s-au montat separatori de sens si au fost create amenajari destinate categoriilor vulnerabile de participanti la trafic (trotuare, pasaje pietonale,precum si piste pentru biciclisti si mopedisti), context in care Politia Rutiera informeaza permanent administratorul drumului cu privire la locatiile in care se impune realizarea de amenajari rutiere, acesta din urma urmand a le executa in functie de posibilitatile financiare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#lucian dinita politia rutiera, #amenzi soferi 2012 , #trafic