Nordul Capitalei si Piata Victoriei, blocate de protestele transportatorilor timp de doua zile

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 07:21
12033 citiri
Nordul Capitalei si Piata Victoriei, blocate de protestele transportatorilor timp de doua zile
Foto: Arhiva Ziare.com

Traficul rutier este restrictionat, miercuri, in zona Pietei Victoriei din Capitala, avand in vedere desfasurarea unui protest organizat de Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), intre orele 6:30 - 15:00.

Deja in fata Guvernului stationeaza zeci de taximetre.

Inca de la 6:30, s-a restrictionat traficul rutier pe Sos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv pe Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona central - mediana, gradual, in functie de sosirea participantilor), permitandu-se circulatia pe ambele sensuri ale strazii Arh. Ion Mincu.

La nevoie se va restrictiona traficul si pe str. Paris si breteaua care leaga Bd. Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei, anunta Brigada Rutiera.

Totodata, incepand cu ora 06:30, circulatia in Piata Victoriei este resistematizata, prin asigurarea traficului rutier pe doua benzi de circulatie pe sens, in fata Guvernului, intre Bd. Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascar Catargiu, asigurandu-se circulatia pe Calea Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzesti si Bd. Lascar Catargiu.

Politistii recomanda ca rute alternative:

- Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - Str. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogarii - Sos. Bucuresti-Ploiesti;

- Bd. Ion Mihalache - Bd. Maresal Averescu - Bd. Marasti - Piata Montreal - Sos. Bucuresti-Ploiesti.

Cati transportatori vor protesta in fata Guvernului si de ce

Inca de pe 12 martie, FORT a postat pe o retea de socializare un anunt cu privire la faptul ca in dimineata zilei de miercuri, 20 martie, va organiza un protest in Piata Victoriei.

Potrivit informarii, la protest vor participa transportatori din intreaga tara, care cer Guvernului sa rezolve doua mari probleme ale bransei. Mai exact, mesajul respectiv se arata ca:

"F.O.R.T. solicita Guvernului rezolvarea problemelor cu adevarat prioritare pentru piata de transport pasageri respectiv:

- eliminarea sintagmei "in mod repetat" din legea taximetriei pentru a combate eficient transportul ilicit de persoane;

- prelungirea programelor interjudetean si judetene de transport pasageri".

L-am contactat pe presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, pentru a afla mai multe despre motivele protestului si despre numarul transportatorilor care vor veni miercuri, in Piata Victoriei. Vizibil iritat de intrebarile noastre, Augustin Hagiu a raspuns:

"Eu si astia trei colegi care suntem acum in sedinta sigur vom participa. Alte declaratii de presa nu fac. Veniti maine, la ora 10:00, in Piata Victoriei, cand se vor face declaratiile de presa".

Desi motivele protestului sunt de natura mai degraba tehnica, legate de specificul legislatiei din Transporturi, conducerea FORT nu a oferit explicatii suplimentare pentru Ziare.com.

Din intelegerea noastra, transportatorii sunt nemultumiti din cauza ca, momentan, Legea taximetriei prevede ca soferii care fac piraterie in transportul de persoane pot fi sanctionati doar daca sunt prinsi incalcand legea "in mod repetat". Or, sintagma este neclara, lansand loc de interpretare si permitandu-le oamenilor legii sa decida dupa bunul plac cand si pe cine sa sanctioneze.

In al doilea rand, transportatorii sunt nemultumiti si din cauza ca, potrivit unui ordin adoptat de fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, sanse mai mari sa castige, la licitatie, traseele de transport intrajudetean in interjudetean vor avea, in aceast an, transportatorii cu masini noi, nu cei care au cea mai mare vechime pe respectivele trasee.

Or, in aceste conditii, transportatorii care opereaza deja de ani buni anumite trasee risca sa isi piarda exclusivitatea si, in consecinta, sa castige mai putini bani. In context, transportatorii cer - din intelegerea noastra - prelungirea actualelor conditii in care se face transport intrajudetean si interjudetean pentru inca 4 ani.

Reamintim ca joi, pe 21 noiembrie, va fi randul Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) sa protesteze in Piata Victoriei. Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a declarat ca circa 5.000 de masini vor veni la Bucuresti din intreaga atara, in conditiile in care Guvernul Dancila i-a pacalit atunci cand a promis ca va da o ordonanta de urgenta care sa combata pirateria din domeniul taximetriei.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#trafic restrictionat Piata Victoriei, #protest transportatori FORT COTAR, #protest transportatori Piata Victoriei , #trafic