Ziare.com

MAE: Propunerile privind acordul de mic trafic cu Ucraina respecta normele UE

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 21:14

   

MAE: Propunerile privind acordul de mic trafic cu Ucraina respecta normele UE
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei precizeaza miercuri , ca propunerile partii romane sunt conforme cu normele UE in vigoare si nu asa cum Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei le-a prezentat public, drept "inacceptabile".

Negocierile intre Romania si Ucraina referitoare la incheierea "Acordului intre Guvernului Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind micul trafic de frontiera" sunt in derulare, in acest moment Romania asteptand raspunsul Ucrainei cu privire la elementele ramase in suspensie, arata un comunicat al MAE, remis Ziare.com.

Chestiunile care trebuie clarificate se refera la capacitatea de procesare a cererilor, precum si durata sederii pe baza permisului de mic trafic.

In privinta capacitatii de procesare a cererilor, Romania asteapta un raspuns din partea Ucrainei la solicitarea de deschidere a unui Consulat general la Ujgorod si a unei agentii consulare la Solotvino, fara de care nu este posibila implementarea Acordului.

Potrivit estimarilor partii ucrainene, beneficiarii prevederilor Acordului privind micul trafic de frontiera ar fi aproximativ 1,5 milioane de persoane. Partea romana apreciaza ca fara existenta acestor oficii consulare ale Romaniei, care sa elibereze aceste permise de mic trafic, Acordul nu va putea fi aplicat.

In ceea ce priveste durata sederii in baza permiselor de mic trafic, partea romana a facut apel in cadrul negocierilor la o abordare flexibila, in sensul acceptarii de catre Ucraina a reglementarilor Uniunii Europene, care prevad posibilitatea unui drept de sedere neintrerupta de pana la 90 zile fara alte limitari.

Romania asteapta ca partea ucraineana sa manifeste disponibilitatea necesara pentru solutionarea rapida a celor doua aspecte, cu atat mai mult cu cat este in interesul ambelor tari sa ofere posibilitati cat mai largi de contacte inter-umane pentru cetatenii statelor noastre din zona frontierei comune.

E.E.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 673 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor