Tramvaiul 41, linia neagra a Capitalei: Cinci morti si multe incidente in nici zece ani

Joi, 10 Mai 2012, ora 22:22
5051 citiri
Tramvaiul 41, linia neagra a Capitalei: Cinci morti si multe incidente in nici zece ani
Foto: Arhiva

In nici zece ani de cand a fost transformat in metrou usor, tramvaiul 41 a facut cinci victime. Problemele au inceput inca de la probe, cand insusi actualul presedinte, pe-atunci primar, a asteptat trei ore intr-o statie pentru a testa "cel mai mare proiect de investitii al Capitalei" dupa 1989.

Tramvaiul 41, construit in Bucurestiul comunist pentru a lega cartierele Ghencea, Drumul Taberei, Militari si Crangasi de nordul Capitalei, a fost modernizat in 2002. Actualul presedinte al Romaniei, la acea vreme primar al Bucurestiului, considera ca modernizarea liniei de tramvai lunga de mai putin de 11 kilometri este "cel mai mare proiect postdecembrist realizat de municipalitatea Capitalei".

Daca initial tramvaiele circulau pe acest traseu cu o viteza medie de 14 kilometri pe ora, dupa modernizare, traseul de 10,8 kilometri si cu 15 statii pe fiecare sens avea sa fie parcurs cu o viteza medie de 22 de kilometri pe ora.

Basescu: Am asteptat tramvaiul mai mult decat am asteptat-o pe nevasta-mea la cununia civila

Lucrarile pentru modernizarea liniei de tramvai au inceput in octombrie 2001. Exact un an mai tarziu, in 21 octombrie 2002, primarul general de la acea vreme inaugura investitia, insa anunta ca tot sistemul aferent liniei fostului tramvai 41, devenit "metrou usor", va functiona optim dupa inca doua saptamani.

Primele probleme ale acestei investitii au aparut in 30 septembrie 2002, cand primarul Traian Basescu, insotit de jurnalisti, a facut un drum de proba ca o garnitura a liniei 41. Basescu a fost nevoit sa astepte in jur de trei ore la capatul din bulevardul Ghencea, plecarea in cursa fiind intarziata de aparitia unor probleme la instalatia electrica.

"Am asteptat ca tramvaiul asta sa intre in functiune in seara aceasta mai mult decat am asteptat-o pe nevasta-mea la cununia civila", a spus atunci, razand, Basescu.

Tot din cauza problemelor cu tensiunea electrica la linia de metrou usor, un cablu de pe marginea strazii a luat foc, fapt care a determinat oprirea temporara a iluminatului public in zona.

In cele din urma, primarul a mers cativa kilometri cu noul metrou, din bulevardul Ghencea si pana in apropierea pietei Drumul Taberei. Fiind doar o proba, traseul a fost insa parcurs cu o viteza inferioara celei utilizate din momentul deschiderii metroului pentru populatie.

Prima victima - un copil

In ziua inaugurarii a avut loc si primul accident: o garnitura de tramvai transformata in metrou usor a lovit un copil, pe Podul Grant. Copilul traversa podul impreuna cu bunica lui, care il tinea de mana, cand garnitura 24 a liniei de tramvai l-a lovit pe copil din lateral. Pustiul de zece ani a fost dus de urgenta la spital si operat, insa dupa doua saptamani de suferinte a murit.

Traian Neghirla, directorul de atunci al RATB, a declarat ca tramvaiul, penultimul care urma sa intre pe traseu imediat dupa inaugurare, avea in jur de 40 de kilometri pe ora, in momentul impactului si ca vina apartine bunicii copilului, care a traversat liniile printr-o zona in care acest lucru era interzis.

Martorii evenimentului spuneau insa ca zona - una intens circulata de pietoni pe timpul lucrarilor la modernizarea liniilor - nu era semnalizata corespunzator, astfel ca cei care in aceasta perioada strabateau frecvent Podul Grant pe jos nu aveau de unde sa stie ca tramvaiul 41 si-a reluat circulatia.

Trei tramvaie s-au ciocnit, in Pasajul Lujerului - zeci de raniti

Cateva luni mai tarziu, in 2003, metroul usor 41 a devenit subiect de contre politice intre liderii PSD si cei ai Aliantei DA PNL-PD, care se pregateau de alegerile din 2004. Prima declaratie i-a apartinut ministrului de atunci al Industriei, Dan Ioan Popescu. Acesta a apreciat ca introducerea tramvaielor modernizate pe linia 41 din Bucuresti reprezinta un experiment nereusit, care mai mult a incurcat circulatia decit s-o descurce.

Ministrul Industriei si Resurelor a facut aceasta declaratie la Atelierele Centrale ale RATB, cu prilejul prezentarii a doua tipuri de tramvaie care urmau sa fie puse in circulatie in 2004, respectiv 2005, pe liniile de metrou usor din Capitala.

In 17 iunie 2003, tramvaiele liniei 41 fac a doua victima: un tanar este accidentat mortal de o garnitura in apropiere de strada Turda din sectorul 1. Tanarul a vrut sa traverseze, dar a vazut tramvaiul venind si s-a razgandit. El s-a oprit insa inainte de a sari gardul de siguranta, rezemandu-se de acesta. In momentul in care tramvaiul a ajuns in dreptul lui, din cauza curentilor de aer, gardul a inceput sa se balanseze, iar tanarul a fost accidentat mortal de garnitura.

Dupa inca o luna, a treia persoana moare calcata de tramvaiul 41. O pensionara din Bucuresti este accidentata mortal in 27 iulie 2003 de un tramvai 41 in timp ce incerca sa traverseze liniile si strada in zona Piata Crangasi. Femeia, in varsta de 69 de ani, a traversat pe rosu catre Piata Crangasi, dar a fost lovita in plin de tramvai, murind pe loc.

Dupa a treia victima a tramvaiului s-a decis luare de masuri de siguranta...degeaba

Dupa trei accidente mortale in mai putin de un an de la inaugurarea liniei de metrou usor 41, autoritatile Capitalei au anuntat, in 5 august 2003, ca vor lua masuri pentru siguranta pietonala. Printre masurile propuse atunci au fost instalarea a inca 17 semafoare pietonale, dintre care 12 in intersectii, precum si largirea cu pana la doi metri a unor peroane si impunerea unei limite de viteza a tramvaielor la 30 de kilometri pe ora.

Prefectul Capitalei a admis atunci ca linia de metrou usor are deficiente de constructie care trebuie remediate, concomitent cu declansarea unei campanii de educatie pietonala a populatiei, care la acel moment "lasa mult de dorit". "Saptamana viitoare, vom discuta un plan de masuri pentru a garanta siguranta cetateanului in traficul din Bucuresti", anunta prefectul Enescu.

In paralel, disputele politice pe tema investitiei in modernizarea liniei 41 au continuat. In 28 septembrie 2003, liderul PSD si premierul de atunci, Adrian Nastase, il critica dur pe primarul Basescu, pe care l-a acuzat ca se ascunde dupa starea de opozant si se plange ca nu a primit fonduri utilitare. Nastase critica realizarile lui Basescu si spunea ca nu este de acceptat ca in mandatul acestuia, in Bucuresti "nu s-a reusit decat sa se faca din tramvaiul 41 tot tramvaiul 41". "Macar sa-i fi schimbat numarul", spunea Nastase.

Seria victimelor facute de tramvaiul 41 este intrerupta pana in 2007 cand, in 16 martie, un barbat de 60 de ani este lovit de o garnitura a liniei 41 in statia din zona Pietei Drumul Taberei.

Nici un an mai tarziu, la inceputul lui 2008, un tramvai al liniei 41 a deraiat in apropiere de Piata Moghioros, pe sensul de mers spre Ghencea, traficul in zona fiind blocat timp de peste jumatate de ora.

In 20 martie 2008, un alt barbat moare calcat de un tramvai 41. Tanarul de 30 de ani a fost lovit de un tramvai care iesea din Pasajul Lujerului. Barbatul incerca sa traverseze strada catre soseaua Virtutii.

Trei tramvaie ale liniei 41 au fost implicate, joi dimineata, intr-un accident, in pasajul Lujerului din Capitala, 86 de persoane ajungand la spital, iar sapte fiind inca internate. Potrivit repreazentantilor RATB, unul dintre tramvaie a ramas defect pe linie, al doilea a oprit la timp in spatele primului, insa cel de-al treilea nu a reusit sa franeze si le-a lovit pe celelalte doua.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#tramvai 41 accidente, #tramvai 41 Bucuresti , #trafic
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Creat pentru transportul (minier) subteran, transportul feroviar tre