Criza din transporturi: Unii refuza invitatia la dialog a ministrului Sova, altii ar fi venit, dar n-au fost chemati

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 12:55
1877 citiri
Criza din transporturi: Unii refuza invitatia la dialog a ministrului Sova, altii ar fi venit, dar n-au fost chemati
Foto: Arhiva Piaxabay

Cresc de la o zi la alta tensiunile dintre ministrul Lucian Sova si transportatorii de persoane. Acestia din urma sunt nemultumiti din cauza ca ministrul vrea sa modifice Ordinul 980/2011 si sa le anuleze, astfel, o serie de avantaje pe care le au la licitatiile pentru atribuirea traseelor.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a anuntat, joi, ca a primit o invitatie la discutii pe tema modificarilor Ordinului 980/2011 din partea ministrului Sova. Transportatorii au declarat, insa, ca refuza invitatia. In plus, au transmis ca vor demisia lui Sova si isi pun sperantele in negocierile cu Viorica Dancila.

"Transportul public de persoane a ajuns la ruleta ruseasca a ministrului Transporturilor, Lucian Sova. Ministrul isi asuma acest ordin, dar nicio Directie de specialitate din Ministerului Transporturilor nu s-a angajat sa intocmeasca acest document. Negocierile au ramas fara niciun raspuns, in acest sens, am transmis o adresa catre premierul Viorica Dancila,asteptam hotararea domniei sale. In urma acestui ordin se va distruge o piata de sute de milioane euro, in favoarea unor companii din afara Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al COTAR remis joi.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, e de parere ca Lucian Sova i-a mintit pe transporatori si nu mai are credibilitate.

"Modificarile pe care domnul ministru vrea sa le faca ii vor avantaja, la atribuirea traseelor care va avea loc peste numai 4 luni, in februarie-martie, pe cei care au masini noi. Bun, noi suntem gata sa ne luam masini noi. Dar de unde? Ca toti producatorii au deja comenzi si nu ni le livreaza nimeni, in acest timp scurt.

Noi ne-am intalnit cu domnul ministru acum un an si jumatate si ne-a spus ca se va prelungi perioada de aplicare a actualei forme a Ordinului 980/2011. Daca voia sa schimbe legea, de ce n-a zis? Aveam timp sa ne pregatim...

Ceea ce spunem noi este ca ministrul are pe cineva in spate. Modificarile nu-s facute pentru noi, transportatorii romani. Noi vedem o singura solutie: sa mergem la atribuire pe actualele prevederi ale Ordinului 980/2011 si dupa, daca tinem musai sa-l modificam, ne asezam cu totii la o masa si gata", a declarat pentru Ziare.com Vasile Stefanescu.

Pe de alta parte, membrii Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) nu refuza dialogul cu ministrul Sova. Doar ca acesta nu i-a invitat la masa negocierilor.

"Noi nu suntem de parere ca daca pleaca ministrul Sova si vine altcineva la conducerea Transporturilor va fi, neaparat, mai bine. Noi suntem deschisi la discutii, in conditiile in care doar cu argumente tehnice putem demonstra ca modificarile Ordinului 980/2011 - asa cum sunt ele propuse - nu ajuta, ci vor duce doar la canibalizarea pietei. Iar asta nu va folosi nimanui.

Daca ceri masini noi, spre exemplu, trebuie sa-i lasi transportatorului si modalitatea sa isi amortizeze investitia. Daca tu il pui sa cumpere masini noi si il obligi sa imparta traseul pe care il face cu inca zece operatori, nu e rentabil.

Toate aceste lucruri trebuiesc discutate clar, punct cu punct, tehnic", a declarat pentru Ziare.com presedintele FORT, Augustin Hagiu.

Reamintim ca, nemultumiti de intentia lui Lucian Sova de a modifica prevederile Ordinului 980/2011, membrii FORT au protestat, la inceputul lunii octombrie, in intreaga tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#COTAR FORT invitatie dialog, #transportatori persoane Lucian Sova, #lege Lucian Sova transportatori , #transport