30 de ani de la lansarea TGV-ului

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 18:40
2198 citiri
30 de ani de la lansarea TGV-ului

In toamna anului 1981, a fost inaugurat primul tronson de mare viteza de 302 km, Paris-Saint-Florentin, Sathonay, pentru TGV, in prezenta presedintelui replublicii franceze de atunci, Francois Mitterrand.

Autoritatile franceze, impreuna cu reprezentantii SNCF, au sarbatorit la sfarsitul acestei saptamani, 30 de ani de la lansarea primei garnituri a trenului de mare viteza (TGV), scrie Futura Sciences.

In 1983, Lyon, a doua mare metropola a Frantei, a fost legata de capitala Paris, in mai putin de 2 ore, prin intermediul TGV.

SNCF nu se opreste aici, demarand proiecte ambitioase finalizate prin deschiderea legaturii intre Paris si Londra, prin tunelul de la Le Mans, si noua garnitura Eurostar. In 3 aprilie 2007, pe tronsonul Strasbourg, TGV spulbera recordul mondial de viteza pe calea ferata, atingand 574,8 km/ora.

In prezent, Franta detine 230 de statii special amenajate pentru trenurile de mare viteza. Totul a pornit din 1972, cand francezii au realizat prima locomotiva electrica, alimentata prin intermediul unei turbine cu gaz, ajungand la o incredibila performanta de 300 km/ora.

La aceasta ora, se pregateste lansarea viitoarei generatii AGV, care va permite o viteza de croaziera a garniturii de 360 km/ora. In acest an, au fost inaugurate noile garnituri de mare viteza, E320, realizat de compania germana Siemens, care pot atinge viteze de 320 km pe ora, vor putea parcurge distanta Paris-Londra in mai putin de 2 ore si 15 minute.

Probleme, insa, vor fi din cauza faptului ca reteaua feroviara a Regatului Unit nu suporta decat viteze de sub 300 km pe ora, ale garniturilor de mare viteza. In acelasi timp, englezii au lansat un nou concept "High Speed 2", care va fi functional in 2015, pe tot teritoriul Marii Britanii. Un astfel de tren poate transporta in conditii de confort sporit 900 de pasageri si va putea opera si pe tronsonul Paris- Bruxelles, compania germana Siemens a vandut deja 10 astfel de trenuri de mare viteza.

SNCF, unul din cei trei actionari ai proiectului Eurostar, va implementa inca din acest an noile garnituri, care vor opera alaturi de vechile TGV-uri, pe teritoriul Frantei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#lansare TGV, #lansare Franta TGV, #30 ani TGV , #tren
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5