Accidentul de tren din Hunedoara: Cand au ramas fara frane, mecanicii au cerut cale libera. Daca sareau, aveau sanse sa traiasca

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 17:48
11090 citiri
Accidentul de tren din Hunedoara: Cand au ramas fara frane, mecanicii au cerut cale libera. Daca sareau, aveau sanse sa traiasca
Foto: IGSU

Cei doi mecanici decedati sambata dupa-amiaza in urma deraierii unui tren privat de marfa, detinut de operatorul Unicom Tranzit, in apropiere de Petrosani, judetul Hunedoara, ar fi cerut cale libera prin statie, dupa ce au descoperit ca au ramas fara frane, au declarat duminica pentru News.ro surse din randul anchetatorilor.

Un tren de marfa a cazut intr-o prapastie de 10 metri in Hunedoara. Cei doi mecanici au murit

"Trenul de marfa ar fi ramas fara frane. Cand au descoperit acest lucru, mecanicii de locomotiva le-au cerut colegilor din statia Subcetate cale libera, sa nu mai fie nicio alta garnitura in zona. Probabil, au crezut ca se vor opri undeva si au incercat sa atenueze efectele dezastrului", au afirmat sursele pentru News.ro.

Acestea spun totodata ca abia la finalizarea anchetei vor fi facute publice cauzele accidentului.

Trenul cazut in rapa a ramas fara frane

"Inca nu se stie exact ce s-a intamplat. Cu siguranta, toate trenurile trebuie verificate inainte de a pleca pe traseu. Exista si un grafic care le spune mecanicilor cu ce viteza sa circule pe fiecare portiune de drum pe care o parcurg", adauga sursele.

Accidentul feroviar de langa Petrosani, in urma caruia cei doi mecanici de locomotiva au murit, s-ar fi produs din cauza unei defectiuni la sistemul de franare al trenului de marfa, care a deraiat intre statiile Banita si Merisor.

O comisie mixta Procuratura/Agentia de Investigare Feroviara (AGIFER) ancheteaza accidentul.

Unul dintre mecanicii care au murit era pasionat de locomotive

Alexandru Garcea, mecanicul de 66 ani de ani care si-a pierdut viata, sambata, in accidentul petrecut in zona Merisor din judetul Hunedoara, era pasionat de locomotive. Originar din judetul Gorj, barbatul a lucrat la Petrosani, a iesit la pensie de la Simeria si s-a angajat in sistemul privat, informeaza Mediafax.

Pasiunea cu care si-a facut intotdeauna meseria este justificata in ochii fostilor lui colegi atunci cand se vorbeste despre decizia de a nu parasi "corabia de fiare" - locomotiva in care a semnat pentru ultima data contractul cu viata.

Adrian Andrei, un fost coleg al mecanicului Alexandru Garcea, isi aminteste despre perioada in care au lucrat impreuna. "A fost mecanic aici la Petrosani si apoi a fost transferat la Simeria. De acolo a si iesit la pensie si s-a angajat la privat. Am lucrat impreuna, locomotivele erau viata lui. A fost un foarte bun si pasionat mecanic. Cu siguranta, dragul pentru meserie a dominat cand a decis sa se angajeze si dupa pensionare", spune mecanicul petrosanean.

Prin ochii lui, accidentul feroviar de la Banita - Merisor se vede altfel, are o alta nuanta si alte ecouri profesionale.

"Imi este foarte greu sa vorbesc despre un coleg care si-a dedicat viata meseriei. Imaginile de ieri nu le voi uita usor, empatia nu poate fi descifrata in cuvinte. Cunoastem rutina profesionala, ne cunoastem cu bune si cu rele, cu plusuri si cu minusuri. Eu ma pot apropia, e adevarat, de ceea ce au simtit cei doi colegi ai nostri, pentru ca stiu ce inseamna sa fii acolo (in locomotiva - n.r.), decodez mai usor solicitarea lor, fiindca inteleg din interior intregul tablou al evenimentului", spune mecanicul care a fost, sambata, la fata locului pentru recunoasterea lui Alexandru Garcea.

Mecanicul povesteste ca presiunea in astfel de clipe este nemasurabila fiindca responsabilitatile sunt multiple, iar cele ale propriei vieti ajung pe ultimul loc.

"Cunostea meseria din scoarta in scoarta, cu toate responsabilitatile ei. Noi avem din prima ora de lucru pana in a 12-a ora din program responsabilitatea sigurantei pe calea ferata. Aceeasi responsabilitate. Vorbesc si de responsabilitatea propriei garnituri si de cea a partenerilor la trafic, cum le spuneti dumneavoastra.

Sunt convins ca i s-au derulat - pe repede inainte - toate ipotezele de lucru. Imaginati-va ca putea exista pe linie un tren care mergea in aceeasi directie de mers. Putea sa-l prinda din urma, cu viteza scapata de sub control pe un tronson cu restritie de 40 de kilometri pe ora. Un om care simte meseria - si la el nu existau dubii in acest sens - nu cred ca s-a gandit o secunda sa se autosalveze", spune fostul coleg al mecanicului mort, citat de Mediafax.

O simpla privire aruncata asupra locului in care a inceput alunecarea necontrolabila a trenului - portiune cu vegetatie - arata ca daca cei doi si-ar fi propus salvarea, sarind din tren, ar fi avut sanse mari de supravietuire.

Mecanicul a solicitat sprijin impiegatului de miscare din Merisor. Solicitarea reprezinta in "uzanta mecanicilor" un strigat exceptional de ajutor, un semnal de "dezarmare" al celui care lanseaza apelul.

"Nu vreau sa folosesc cuvinte mari, dar au murit ca niste eroi pe altarul meseriei noastre. Aveau si posibilitatea sa sara din locomotiva, sa abandoneze garnitura, dar nu au facut-o, ceea ce spune multe despre simtul datoriei. Sunt sigur ca a facut tot ce a fost omeneste posibil sa evite aceasta tragedie si sa salveze garnitura pe care o conduceau. E un act de total curaj sa ramai in continuare pe locomotiva cand constientizezi ca nu mai poti controla nimic. Esti cumva predat in mana necunoscutului", a spus Adrian Andrei.

Alexandru Garcea a murit impreuna cu un coleg de-al sau in varsta de 51 de ani, ajutor de mecanic, in accidentul feroviar care s-a soldat cu deraierea a 14 vagoane dintr-o garnitura de 16.

Medicul legist spune ca cei doi au murit pe loc. "Cei doi au suferit politraumatisme prin accident feroviar, cu multiple traumatisme incompatibile cu viata. Au prezentat fracturi multiple, hemoragie interna. Decesul a survenit pe loc", a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX, medicul legist care a efectuat autopsia, Elena Lechinteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#tren prabusit Hunedoara cauze, #accident tren Hunedoara ancheta , #tren