Ministerul Transporturilor a dat liber la trenurile conduse de un singur om. Sunt un pericol pentru toti romanii, avertizeaza mecanicii de locomotiva

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 13:54
23868 citiri
Ministerul Transporturilor a dat liber la trenurile conduse de un singur om. Sunt un pericol pentru toti romanii, avertizeaza mecanicii de locomotiva
Foto: Arhiva Pixabay

In ciuda numeroaselor avertizari venite din partea CFR-istilor, Ministerul Transporturilor a adoptat, la finele lui 2018, un act normativ care le pune viata in pericol tuturor romanilor care calatoresc cu trenul prin tara, spune presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML), Iulica Mantescu.

In mod normal, in Romania, fiecare tren de marfa ar trebui condus de cate doi oameni, considera presedintele FML. Motivul: garniturile de marfa - adesea greu de condus din cauza infrastructurii vechi - circula pe aceleasi linii ca trenurile de calatori. Iar asta inseamna, in mod evident, ca un tren de marfa scapat de sub control risca sa produca o tragedie pe calea ferata.

Fara sa tina cont de acest lucru, ministrul Transporturilor a adoptat Ordinul 1.853 din 10 decembrie 2018 prin care stabileste ca trenurile pot fi conduse de un singur om. Decizia - in aparenta fara mari consecinte - este de fapt un adevarat atentat la siguranta romanilor care calatoresc pe calea ferata, apreciaza Iulica Mantescu.

"Noi am atras atentia, in repetate randuri, asupra acestei chestiuni. De principiu, nu avem nimic impotriva ca mecanicul de locomotiva sa conduca singur. In alte tari se poate. Problema este ca noi, in Romania, nu suntem pregatiti pentru asta. Si va voi spune de ce.

Infrastructura noastra este veche, materialul rulant (locomotivele si vagoanele - n.red.) sunt depasite. Sigur, existau si in aceste trenuri vechi instalatii - cum ar fi dispozitivele de siguranta si vigilenta (DSV) - care puteau fi utile. Dar intre timp acestea au fost izolate si nu mai pot fi folosite. Care este riscul?

Din varii motive (fie pentru ca i se face rau, fie pentru ca adoarme etc.) mecanicul de locomotiva ar putea sa nu mai aiba prezenta de care este nevoie pentru a conduce trenul. S-a intamplat la Carcea, in urma cu cateva luni, cand un mecanic baut a adormit, s-a dus peste semnalul de oprire si a intrat pe o linie inchisa. Asta pentru ca traseul duce pe linie inchisa. Altfel, ar fi putut intra contra unui tren de calatori si am fi vorbit despre o adevarata catastrofa feroviara.

Iar asta inseamna un singur lucru: ca in Romania, la acest moment, trenul trebuie condus de doua persoane. Prima persoana este mecanicul de locomotiva, iar a doua poate fi un mecanic-ajutor, un sef de tren sau un alt agent autorizat care poate indeplini si functia de sef de tren.

Vrem ca un singur om sa conduca un tren? Sigur, de acord. In Ungaria se poate. In Polonia se poate. Dar la ei mai intai s-au facut investitii in calea ferata, s-a cumparat material rulant nou si s-au luat masuri de siguranta a traficului feroviar. Abia apoi s-a decis renuntarea la ajutorul mecanicului de locomotiva", a declarat pentru Ziare.com Iulica Mantescu.

Presedintele FLM acuza ca Ministerul Transporturilor a acceptat sa emita ordinul care ii pune in pericol pe romanii care calatoresc pe calea ferata la presiunile unor transportatori feroviari privati.

"Ei isi doresc de 10 ani acest ordin. De ce? Din cauza ca, atunci cand au intrat pe piata, n-au adus contracte noi. Au licitat pentru cele deja existente si, ca sa le castige, au venit cu preturi de dumping. Erau atat de mici preturile incat nu puteau lucra doar cu acesti bani. Pur si simplu nu se puteau tine pe linia de plutire.

Asa ca au inceput sa faca presiuni asupra statului, care sa adopte astfel de ordine, si sa-i ajute sa isi reduca din cheltuieli. Si iata ca, pana la urma, au reusit. S-a luat notiunea de conducere in regim simplificat - care inseamna, de fapt, ca pe locomotiva trebuie sa fie doi oameni - si s-a reintrepretat, in sensul ca acum e suficint un om.

Bun, transportatorii care au facut presiuni au vazut ordinul adoptat si vor economisi niste bani. Dar cu ce pret? Cu pretul sigurantei publice pe calea ferata. Fostul ministru (Lucian Sova - n.red.) sa isi asume ordinul pe care l-a dat si consecintele lui", a apreciat Iulica Mantescu.

Va reamintim ca reteaua feroviara din Romania - lunga de aproape 21.000 de kilometri - este a saptea ca marime din Europa. Totodata, este una dintre cele mai imbatranite, in conditiile in care aproape jumatate din calea ferata are nevoie de reparatii consistente. De asemenea, CFR Marfa - care merge pe pierdere de ani buni - face transport si cu locomotive vechi de 60-65 de ani.

In aceste conditii, statul ar trebui sa ia masuri pentru sporirea sigurantei pe calea ferata, nicidecum sa dea legi care sa le puna in si mai mare pericol viata romanilor care calatoresc cu trenul.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#locomotiva mecanic singur atentat sigurnata publica, #ordin ministru pericol cale ferata, #calaltori tren pericol accident , #tren
Comentarii