Cum scapa CFR de blatisti: Controlorul high tech cu tableta si imprimanta termica

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 12:07
6047 citiri
Cum scapa CFR de blatisti: Controlorul high tech cu tableta si imprimanta termica

Pasagerii CFR Calatori ar putea, in curand, sa achizitioneze bilete direct din tren in urma implementarii unui proiect destinat combaterii calatoriei frauduloase.

Potrivit directorului de Strategie al CFR Calatori, Adrian Vlaicu, proiectul se afla deja in testare pe cele patru trenuri de viteza (Trenurile Litoral) care circula spre Marea Neagra.

"Ca orice lucru nou, acesta trebuie testat si se face acest lucru pe cele patru trenuri de viteza care circula spre Litoral. Trebuie sa vedem care mai sunt necesitatile, capabilitatile. Proiectul este destinat reducerii calatoriilor frauduloase", a declarat Adrian Vlaicu.

Proiectul vanzarii legitimatiilor de calatorie in trenurile CFR Calatori este dezvoltat de Informatica Feroviara, care a realizat softul, impreuna cu compania publica de transport pe calea ferata.

Mai rapid la mare! Trenurile Soarelui reintra de azi in circulatie

Practic, seful de tren va avea o tableta si o imprimanta pentru emiterea legitimatiilor de calatorie pentru pasagerii care nu si-au achizitionat bilete din timp.

Imprimanta este termica, nu foloseste consumabile. Biletul emis in tren contine toate elementele de calatorie: distanta, destinatie si pret.

Biletele se stocheaza in baza de date locala, dar pot fi si transmise intrucat tableta poate avea incorporat un SIM al unui operator de telefonie mobila astfel incat datele se pot transmite automat catre serverul central al CFR Calatori pentru ca personalul de conducere sa stie in orice moment cate bilete s-au vandut in trenul respectiv.

Noi facilitati online

Conform lui Mirel Traistaru, proiectant sisteme informatice la Informatica Feroviara, o alta facilitate pe care o ofera sistemul este verificarea biletelor vandute online. Astfel, calatorul isi cumpara bilet online si se prezinta in tren cu un ID. Seful de tren introduce in dispozitiv ID-ul sau numele calatorului, iar pe ecran ii apar datele de pe bilet.

"Aceasta facilitate de a verifica biletul online face ca sistemul de vanzare online sa-si reduca timpul de emitere. In prezent, biletele online se emit cu 12 ore inainte de plecarea trenului. Cu ajutorul acestui sistem, se pot achizitiona bilete online si cu o ora inainte de plecarea trenului", a explicat Mirel Traistaru.

Costurile implicate de acest proiect constau in fondurile necesare pentru achizitionarea de tablete, imprimante si a softului realizat de Informatica Feroviara.

Pot fi utilizate si tablete speciale care rezista la temperaturi joase, la socuri si au o baterie de 4.500 miliamperi care rezista si doua zile fara incarcare.

"Aceasta tableta este special configurata pentru CFR Calatori si este personalizata. In prezent, proiectul este demarat, se fac teste pe trenurile de calatori si deja se discuta termenii contractului", a adaugat Traistaru.

Directorul de Strategie al CFR Calatori a precizat ca zilnic circula aproximativ 1.400 de trenuri.

"Acesta este un nivel minim al numarului necesar de echipamente pentru dotarea personalului de specialitate al CFR Calatori. Prima data sistemul se va implementa pe trenurile InterRegio iar apoi pe cele tip Regio", a mai spus Vlaicu.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#bilete tren, #bilete cumparate direct tren, #calatorii frauduloase CFR , #tren