Romania reala: Glasul (h)otilor de tren

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 10:24
4139 citiri
Romania reala: Glasul (h)otilor de tren
Foto: frontpress.ro

I se spune "nasul". Nu nu este Radu Moraru sau Mircea Sandu. Acesta este supranumele controlorului din tren. S-a deschis de curand sezonul de disponibilizari record la CFR.

Cateodata, oamenii se mai intreaba ganditori: "de ce i-o da domne' p-astia afara, ca doar trenurile sunt mai mereu pline?". Da, sunt pline vagoanele trenurilor, dar pusculita cu incasari a CFR este goala. De ce este goala? Pai, aici, intervine in ecuatie nasu'.

O tipologie aparte a functionarului bugetar, controlorul de tren, si-a capatat de-a lungul timpului un renume si o faima de Robin Hood. El este omul in care au incredere toti oamenii nevoiasi, saraci sau navetisti. Formele de transport s-au diversificat de-a lungul timpului, de la microbuze, autocare pana la trasportul aerian din ce in ce mai accesibil in ultima vreme. Dependenta de tren nu mai e aceeasi ca in trecutul destul de apropiat.

Buzunarul nasului este insa dependent de clientii care stiu ca pe calea ferata iesi mult mai ieftin decat cu avionu' sau cu maxi.

Pe peronul garii, in asteptarea trenului, ii observi pe acesti oameni care ar trebui sa garanteze stabilitatea financiara a CFR Calatori. Din postura de navetist ai ocazia sa-i observi si sa le studiezi atitudinile zi de zi. De la tipul de controlor cu mustata stufoasa gen soldat din armata lui Stalin pana la tipul cu spatele drept avand o camasa parca de ofiter SS, toti au invatat ca nimeni nu moare pe gratis.

Si decat sa mori pe gratis mai bine incerci sa-ti alimentezi buzunarul indiferent de riscuri. Dar ce riscuri sunt acestea din moment ce nasu' nu poarta nici un ecuson de identificare, iar daca cineva incearca sa-l legitimize incepe scandalul.

Nasu' devine brusc irascibil, adopta o atitudine de parca ar fi trenul cumparat de taica-su si lasat lui drept mostenire, iar apoi incepe sa te ameninte cu o posibila revolta a calatorilor saraci si necajiti care merg cu un leu pana la urmatoarea. "Ba daca te mai dai la mine, te mananca astia ... lasa-ma naiba cu justitia ta..", iti spune domnul conductor pe un ton rastit.

Daca justitiarul s-a calmat mai de teama, mai de lehamite, nasul isi continua drumul pe culoarele dintre scaune. Toti stau cu mana ridicata fluturand o bancnota de un leu in sus, mai ceva ca la piata, iar nasu' le strange migalos si azvarle in buzunar cu grija. Mai sunt cativa care spun cu lehamite "abonament", iar nasu' se uita la ei cam urat pentru ca nu sunt si ei posibili cotizanti la urmatoarea bucatarie de vara pe care nasu' vrea sa si-o construiasca la tara.

Face turul trenului de cateva ori si mai intreaba pe cate unul care s-a urcat pe parcurs daca are bilet. Se opreste, da si el leul, iar vecinul face semn nasului si-i spune incet: "am dat." Deci nu s-a vazut biletul... s-a dat la nasu'.

N-or exista masuri posibile impotriva acestor indivizi care ingroapa sistemul feroviar sau nu se vrea din varii motive, imi spun resemnat. Ajung acasa si sun la reclamatii CFR. In elanul meu, am incredere ca voi da peste un tip scolit pe la nu stiu cate scoli de comunicare. Cand colo imi raspunde un tip cu limbaj de birt si-mi spune cu glas ragusit, dupa ce a ascultat ce aveam de zis: "ete.. na si ce daca fura si eu as fura ... pe praful asta"!

Atunci sa fie praf, imi zic si eu, si ma intreb cand vom ajunge ca India.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#nasul tren, #controlor tren, #blat tren , #tren