Trenurile romanesti, cu mult in urma celor din Uzbekistan

Luni, 28 Februarie 2011, ora 23:47
5152 citiri
Trenurile romanesti, cu mult in urma celor din Uzbekistan
Foto: Helmut Uttenthaler

Reteaua feroviara si trenurile din Uzbekistan, tara asiatica, ex-sovietica, sunt mai europene decat cele romanesti, din toate punctele de vedere. Viteza comerciala a trenurilor din Uzbekistan este cu cel putin 50% mai mare decat a intercity-urilor si expreselor autohtone.

Despre faptul ca reteaua feroviara romanesca este intr-o stare avansata de degradare, s-a mai scris. Despre "confortul" oferit de trenurile operate de CFR, se stie la ce nivel se situeaza.

La noi, singurele trenuri cu un grad acceptabil de confort sunt cele internationale si intercity-urile. In rest, Europa feroviara e atat de departe, incat orice comparatie poate parea obraznicie curata.

Insa nu numai Europa ne-a luat-o cu mult inainte, in materie de trafic feroviar, ci si Asia. Iar aici nu e vorba doar despre puterile economice ale Asiei (Japonia, China, Coreea de Sud). Ne-au luat-o cu mult inainte pana si tarile ex-sovietice din spatiul asiatic, tari pe care cei mai multi dintre noi le asociaza, profund eronat, cu lumea a treia.

Iata si niste exemple mai mult decat sugestive. Caile ferate din Uzbekistan, o fosta republica sovietica din Asia centrala, tocmai au anuntat achizitionarea din Spania a unor garnituri de tren moderne, numite Talgo, capabile sa ruleze cu peste 200 km la ora.

Insa chiar si fara noile garnituri Talgo, trenurile uzbece le surclaseaza pe cele romanesti si la capitolul viteza comerciala si la cel al confortului oferit pasagerilor.

Uzbekistanul ne poate da lectii

Spre exemplu, un tren intercity pe ruta Bucuresti-Oradea are nevoie de 12 ore si 52 de minute pentru a parcurge cei 649 km. Adica o medie de circa 50 km la ora. Pentru comparatie, trenul expres care leaga capitala Uzbekistanului, Taskent, de orasul Buhara, are nevoie de numai sase ore si jumatate pentru a parcurge cei 600 km.

Cel mai rapid tren care circula in Romania, un intercity care leaga Bucurestiul de Timisoara, are nevoie de 8 ore si jumatate pentru a acoperi cei 533 km, realizand astfel o viteza comerciala de 62,7 km la ora.

In replica, trenul expres dintre Taskent si Samarkand parcurge cei 353 km in mai putin de patru ore, ceea ce inseamna o viteza comerciala cu circa 50% mai mare decat a intercity-ului romanesc.

Evident, in momentul in care noile trenuri de tip Talgo, cumparate din Spania, vor intra in serviciu (in zilele urmatoare, au anuntat autoritatile uzbece), viteza comerciala a trenurilor din Uzbekistan aproape ca se va dubla. Orice comparatie cu starea trenurilor si a infrastructurii feroviare romanesti devine, astfel, caduca.

In ceea ce priveste confortul oferit pasagerilor de trenurile din Uzbekistan, fotografiile (facute toate in vagoane de clasa a II-a) vorbesc de la sine.

"Este la nivelul de confort al unui tren vest-european. Singura deosebire e ca biletele de tren sunt mult mai ieftine", a declarat Helmut Uttenthaler, un inginer feroviar austriac, care a vizitat de curand Uzbekistanul.

Asa ca, inainte de a avea pretentia de a-i ajunge din urma pe nemti sau pe francezi, mai realist ar fi sa ne propunem sa ajungem din urma macar Uzbekistanul. Cel putin din punct de vedere feroviar.

Angajați de la Căile Ferate, beți la muncă. Concluziile controalelor făcute în 3 luni
Angajați de la Căile Ferate, beți la muncă. Concluziile controalelor făcute în 3 luni
Acţiunile de control realizate în primele trei luni ale anului de către poliţişti împreună cu reprezentanţii Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română arată că nu de puţine ori...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#trenuri Romania, #trenuri Uzbekistan, #cai ferate romane, #CFR trenuri, #confort CFR, #viteza trenuri , #tren