Anul turistic 2012: Redescoperim Romania, de-a busilea (Opinii)

Joi, 23 Februarie 2012, ora 11:18
2336 citiri
Anul turistic 2012: Redescoperim Romania, de-a busilea (Opinii)

Anul turistic 2012 este inca la inceput, iar daca ar fi sa ne culcam doar pe urechea cu care am ascultat statisticile oferite de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania ANAT - care ne-au indicat o crestere cu peste 10 procente a turistilor straini in tara noastra in anul trecut - atunci nu ne-ar ramane decat sa asteptam cu bratele deschise turistii straini, care in virtutea inertiei, ne vor vizita si in acest an.

Este insa un fapt cunoscut ca, in materie de turism, termenul de "inertie" este foarte pagubos. Un vechi principiu care functioneaza in turismul de pretutindeni este ca pe un turist pe care l-ai dezamagit, cu greu il vei mai recastiga vreodata.

Din totalul de turisti straini care ne-au vizitat in ultimii ani tara, un semnificativ numar l-a reprezentat cel al turistilor care au ales sa ajunga in tara noastra in cadrul unor croaziere de lux pe Dunare. Majoritatea acestor turisti au provenit din Germania, Austria si Elvetia.

Acesti turisti, dupa ce au facut opriri in importante orase de pe Dunare, au acostat si in porturile noastre de pe malurile fluviului. In mod special este vorba aici de Giurgiu, Oltenita si Turnu Magurele.

De aici, cu ajutorul unor prestigioase firme din tara noastra, acesti turisti au putut beneficia de pachete cuprinzand printre altele vizitarea capitalei tarii noastre, sau chiar excursii mai complexe spre litoralul romanesc sau Delta Dunarii.

Pana sa ajunga insa la aceste destinatii si mai ales pana sa se urce in autocarele puse la dispozitie de aceste firme, acesti turisti au avut insa prilejul sa isi faca o prima impresie despre Romania inca de la coborarea de pe vapor.

In Giurgiu ei sunt intampinati de un fel de magazin de suveniruri, ale carui vitrine ce in zadar asteapta sa fie sterse de praf lasa totusi sa se intrevada niste vederi ingalbenite de timp. Daca portul Giurgiu are totusi o infatisare mai decenta - prin existenta cladirii capitaniei portului - celelate porturi, respectiv Oltenita si Turnu Magurele, ofera o priveliste dezolanta. Gunoaie nestranse, buruieni care cresc in voie, si desigur multi caini.

Ca spectacolul sa fie complet, cateva "nefericite locale" imbracate simbolic se fataie lasciv in jurul unor masini luxoase din care esti privit de indivizi suspecti. Insensibili la asemenea "oferte turistice", turistii proaspat sositi, inarmati cu aparate foto, au astfel ocazia sa imortalizeze primele impresii din Romanaia de astazi.

In anul care a trecut, seceta prelungita a facut ca aceste vase de croaziera sa fie nevoite sa acosteze mult mai in amonte fata de amintitele porturi dunarene. Astfel ca mai multe astfel de nave s-au oprit si in portul Bechet. Aici turistii care au coborat de pe vas au avut o alta surpriza. Ei trebuiau sa invinga mai intai inaltimea unor trepte improvizate in malul romanesc, trepte ce aveau o inaltime mult mai mare decat a unor trepte conventionale.

Am asistat la coborarea de pe un asemenea vas de croaziera a unui grup de turisti germani format in cea mai mare parte din oameni in etate. Ei bine cei aproximativ 160 de turisti au fost nevoiti sa urce de-a busilea - in sensul cel mai propriu al cuvantului - cele aproximativ 30 de asemenea trepte.

Dupa un asemenea bun venit in Romania, sarcina unei agentii de turism de a-i face pe acesti turisti sa uite aceasta primire jenanta devine destul de ingrata. Poate ca totusi aceasta prima impresie ar fi data uitarii daca, la reimbarcarea lor, nu ar trebui sa se supuna din nou - de data asta in sens invers - aceluiasi supliciu.

Oricate greutati ar invoca primarii sus-numitelor porti de intrare in Romania, este impardonabil ca asemenea imagini sa persiste si in continuare. Iar clipurile care ne indeamna sa "redescoperim Romania" nu pot singure sa acopere impresiile cat se poate de reale descrise mai sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#turisti vacanta Romania, #Romania destinatie turistica, #atractii turisti Romania , #turisti