CNBC: Europa de Est, noua atractie turistica mondiala. Romania nu e printre destinatii

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 20:38
5094 citiri
CNBC: Europa de Est, noua atractie turistica mondiala. Romania nu e printre destinatii

Tarile din Europa de Est devin tot mai atractive pentru turistii din intreaga lume, chiar daca Franta, SUA si China continua sa fie liderii in ce priveste numarul de vizitatori.

Statele care nu sunt cunoscute ca destinatii principale ale turistilor ies in fata drept destinatii ieftine si cu multe optiuni. In timp ce Europa ramane cea mai vizitata regiune din lume, cea mai mare crestere a turismului in anul 2012 si in prima parte a anului 2013 a fost in tari din Europa Centrala si de Est, potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, potrivit CNBC.

Pe lista organizatiei se afla 10 tari din Europa Centrala, de Est, dar si dincolo de granitele geografice ale continentului, nu insa si Romania. In aceste regiuni se preconizeaza ca, pe termen lung, sosirile internationale vor creste de doua ori mai mult decat cele din destinatiile cu economii avansate.

Rusia

In cea mai mare tara a lumii, cresterea anuala in ce priveste sosirile internationale a fost de 13,4 la suta. Chiar daca Rusia nu este cea mai ieftina tara de vizitat, Moscova fiind pe locul patru in topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati, exista atractii care se afla pe "Inelul de Aur" de la nordul capitalei ruse, despre care se spune ca ilustreaza cel mai bine traditiile Rusiei.

In anul 2012, turismul a reprezentat 5,9 la suta din economia tarii, insa acest procent urmeaza sa creasca. Din anul 2005, Rusia a introdus 23 de "zone economice speciale", atat pentru atragerea investitiilor straine directe, cat si pentru imbunatatirea infrastructurii, dintre care 13 au fost dezvoltate pentru turism si recreere.

Ucraina

Vecinii Romaniei au inregistrat o crestere a sosirilor internationale de 7,5 la suta, tara bucurandu-se de o mare varietate de peisaje, de la munti la podgorii. Principalele doua destinatii sunt insa capitala Kiev si Crimeea, care atrag majoritatea turistilor care vin in tara - 60 la suta.

De asemenea, tara are peste 4.500 de sate fondate cu mai mult de 300 de ani in urma, fiind un punct forte pentru turismul rural, calatorii indreptandu-se catre natura si cultura. In plus, tara este cea mai ieftina in topul celor mai vizitate 20 de tari din intreaga lume.

Polonia

Turismul din aceasta tara se bucura de o crestere de 11,2 la suta, Polonia fiind "aproape exlusiv o destinatie city break", cele mai atractive orase fiind capitala Varsovia si Cracovia. Tara are de oferit si peisaje rurale frumoase, fiind statul aflat pe locul doi in Europa in ce priveste numarul de lacuri, dupa Finlanda.

Polonia a primit fonduri pentru turism in valoare de 231 de milioane de euro, incepand cu anul 2007, iar pana in anul 2020 ar trebui sa primeasca alte 70 de milioane de euro pentru a-si extinde si imbunatati infrastructura.

Croatia

Cel mai nou stat membru UE se bucura de o clima calda, plajele tarii fiind principala atractie turistica - 92 la suta dintre cei care au stat cel putin o noapte in Croatia vizitand litoralul tarii. Cea mai populara destinatie este peninsula Istria - 31,7 la suta din totalul innoptarilor au fost aici. Aproximativ 19 la suta din PIB tarii vine din turism, iar investitiile in acest sector se vor ridica la circa sapte miliarde de euro, in urmatorii sase ani.

Ungaria

A doua tara vecina Romaniei prezenta in lista, Ungaria se bazeaza mult pe turistii car vin sa viziteze Budapesta, mai mult de jumatate dintre sosirile internationale avand ca destinatie capitala tarii. Strainii apreciaza mult si spa-urile si statiunile balneare, tara avand in jur de 1.300 de izvoare termale naturale, in folosinta din epoca romana.

Turismul a contribuit la economie cu peste 8 la suta, in anul 2012, iar cresterea va fi de 2,7 la suta, pe an, pana in anul 2022. De asemenea, investitiile destiate turismului vor creste pana la 1,2 miliarde de dolari, in anul 2022.

Cehia

Chiar daca a inregistrat o scadere in ce priveste turismul, Cehia continua sa atraga prin capitala sa, Praga, unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, fiind "de departe cea mai populara destinatie de city break pentru turistii britanici in estul Europei". Criza financiara a lovit si acest sector al economiei, intre anii 2007 si 2012, insa sunt semne de revenire.

Kazahstan

O prezenta inedita este Kazahstanul, care beneficiaza de o pozitie unica, la intersectia dintre Europa si Asia, avand o mare diversitate de peisaje si culturi, avand un habitat natural urias. Tara leaga cele doua continente, dar si Turcia si Orientul Mijlociu. Principala destinatie turstica este Almaty, fosta capitala, oras aflat la poalele muntilor Tien-Shan, unde exista facilitati excelente pentru schi.

Estonia

Singura tara baltica prezenta in top este Estonia, care este o tara preponderent rurala, acoperita pe jumatate de paduri, atractia principala fiind insa capitala Tallin, in regiunea de nord a tarii. O alta parte foarte populara printre turisti este zona coastei de Vest, unde se afla circa 1.500 de insule. Guvernul a investit 268 de milioane de dolari in turism din 2007, iar alte 165 de milioane sunt anuntate pentru urmatorii sase ani.

Azerbaidjan

Aflata intre Rusia si Iran, tara a inregistrat o crestere a turistilor de 27,1 la suta, in anul 2012, avand o gama foarte variate de climate, in ciuda suprafetei relativ reduse. Turistii cauta aici muntii, plajele de la Marea Caspica si temperaturile de 22-26 de grade ale apei, timp de cinci luni pe an. Vechiul oras al capitalei Baku a fost primul loc din tara inclus in patrimoniul mondial al UNESCO, fiind astfel una dintre cele mai populare destinatii, datorita monumentelor istorice si arhitecturale.

Georgia

Fosta republica sovietica este o destinatie rustica pentru schi, avand o crestere a sosirilor internationale de 35,7 la suta, in anul 2012. Capitala Tbilisi si orasul Batumi de pe malul marii atrag multi turisti, insa si statiunile montane devin tot mai populare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#destinatii turistice Europa de Est, #turism Europa de Est, #destinatii turistice Europa Centrala, #turism Europa Centrala , #turisti
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Nici premierul Ponta n-a avut ce vizita in Ro
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5