Doi romani invita strainii la agricultura bio in Cheile Nerei: Turism ecologic si gratuit

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 22:47
8826 citiri
Doi romani invita strainii la agricultura bio in Cheile Nerei: Turism ecologic si gratuit
Foto: Ziare.com

Doi romani primesc straini care vor sa practice agricultura organica, la ferma lor de la Cheile Nerei, in Muntii Carpati, in sud-vestul tarii.

Ferma "Dealu' Cerului" din apropiere de satul Dalboset, judetul Caras-Severin, gazduieste vizitatori, prin intermediul WWOOF, al carui nume provine dintr-o reclama din revista Time Out, din 1971, Working Weekends on Organic Farms ("Lucrand in weekenduri la ferme organice", trad. - n.red.), se arata intr-un articol publicat de Smithsonian Mag.

Cei doi romani, sot si sotie, arhitectul Marius Miclaus si sotia sa, Cornelia, economist, au lansat si un site, Sky Hill, unde isi prezinta ferma prin cuvintele "Oportunitati din lumea intreaga la gospodarii traditionale taranesti si ecologice" - World Wide Opportunities on Organic Farms.

"Fericirea este atat de aproape, iar noi o impartasim", spune Cornelia, care obisnuieste sa coaca paine. Sotul sau a copilarit in Maramures, iar ferma celor doi este la circa doua ore de condus de Timisoara, unde ei revin toamna.

WWOOF este o forma moderna de troc: cei care vin la ferma pentru a semana, a hrani animalele sau a taia lemnele primesc in schimb mancare si un loc de dormit, fara a plati nimic. Pentru sceptici, acesta poate parea un amestec de munca grea si vacanta, insa pentru calatorii cu buget limitat si pentru cei interesati de agricultura sustenabila si locuri de cazare autentice, acest lucru poate fi cu adevarat sublim. Zeci de mii de studenti, angajati, proaspat casatoriti si chiar septuagenari aleg acest tip de turism si de relaxare, mai noteaza sursa citata.

La Dealu' Cerului, adevaratul Rai al familiei Miclaus, voluntarii pot culege fructele de padure, pentru gem, pot usca plante medicinale, pot taia iarba si pot umple saltele cu fan proaspat, noteaza sursa citata. Cornelia ii serveste pe oaspeti cu suc proaspat de legume si de fructe, de la ferma, precum si cu branza de oaie cumparata din sat. Uneori, oaspetii merg pe bicicleta impreuna cu gazdele lor si viziteaza vechile mori de apa din Eftimie Murgu.

Aproape 4,7 milioane de oameni de la tara din Romania au supravietuit mancand ce cultivau si dand la schimb pentru alte produse de care aveau nevoie. Agricultura taraneasca din tara noastra este insa in declin rapid, o medie de trei ferme disparand in fiecare ora, intre anii 2010 si 2013.

Sursa citata mai noteaza ca fermierii tot mai batrani, ai caror copii sunt deseori lipsiti de interes in a ingriji pamantul, isi dau in arenda sau isi vand parcelele unor companii agricole.

In intreaga lume exista peste 13.000 de astfel de ferme ecologice, care primesc turisti dornici de un trai de viata simplu si linistit. Singurele cheltuieli ale voluntarilor, pe langa pretul transportului pana la ferma, sunt reprezentate de taxa anuala de membru - 20 de euro. Dupa plata taxei, voluntarii trebuie sa-si contacteze gazdele cu cel putin o luna inaintea calatoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#turisti ferma bio Cheile Nerei, #ferma ecologica Romania, #agricultura ecologica Romania, #turisti ferma ecologica Romania , #turisti