Opinii: Radiografia unui turism bolnav

Luni, 02 August 2010, ora 23:29
3116 citiri
Opinii: Radiografia unui turism bolnav

Ma uitam deunazi la o dezbatere televizata avand ca tema turismul romanesc si acel faimos brand de tara, de care se tot vorbeste de vreo 5 zile cu atata "patima patriotica".

Specialisti mari si mai mici isi dadeau cu parerea ce trebuie facut si ce nu trebuie facut pentru ca turismul romanesc sa fie infloritor. Mai mult, aratau cu degetul spre anumite locuri din tara care acum au ajuns de rasul lumii. Foarte bine ca faceau acest lucru, dar oare cei de la conducere chiar au nisip in ochi si-l spala cu picaturi doar cand au ei chef?

Mai oameni buni, au trecut 20 de ani de cand am scapat dintr-un sistem si am intrat in altul in care cel putin teoretic nu-ti mai stabileste nimeni destinul. Chiar nu se poate face nimic ca aceasta tara sa isi etaleze cu mandrie monumentele, manastirile sau locurile minunate pe care le are de sute de ani? Unii vor spune ca sunt nostalgic si ca sa deschid bine ochii la ceea ce ne inconjoara. Pai tocmai, ca am ochii bine deschisi vad ce intampla in jurul nostru.

Cand ati fost ultima oara la Baile Herculane? O statiune minunata ce rivaliza odata cu cele mai renumite statiuni balneare din tarile apusene si nu numai. Cladiri minunate, de o arhitectura covarsitoare. Astazi, o ruina impresionanta ce-ti inspira mila. Si cand te gandesti cati bani ar putea veni de la turisti. Ca sa nu mai zic de locuri de munca pentru aceasta zona.

Sau hai sa ne gandim la Banatul Montan, zona Resitei. Cati am fost in ultima perioada in acea zona. Dognecea, Sasca Montana,Valiug, Garana, Trei Ape, Anina-Steierdorf, Ciclova Montana, ca sa enumar doar o mica parte din locurile cu o istorie, priveliste si natura extraordinara.

Mai stie careva de linia ferata cu cremaliera si locomotiva cu abur de la Bautar, din care astazi, in loc sa fie conservata, s-au furat si/sau dezmembrat pana si traversele de lemn? Astazi n-a mai ramas decat un semnal vechi si amintirile bunicilor. Cu astea, sincer, n-avem cum sa facem bani.

Ce frumos era ca turistii sa vina cu trenul pana la Sarmisegetuza sau mai departe spre Rusca Montana! N-a fost sa fie, ar spune unii. Eu zic RUSINE!

Si ca tot suntem la mocanite, sa ne aducem aminte de cea de la Viseu de Sus. Noroc cu strainii ca se zbat sa pastreze ultimul tren de munte functional din Europa, ca ai nostri l-ar fi facut de mult fier vechi si l-ar fi transformat in vile si vilisoare cu proprietari mai mult sau mai putin importanti.

Ca sa nu mai zic de Cazanele Dunarii. Ti se taie rasuflarea de placere numai cand treci pe acolo, daramite sa-ti gasesti o pensiune si sa stai cateva zile. Se promoveaza aceste locuri? Nuuu! De ce? Probabil ca autoritatile competente ar spune "nu sunt bani, domne'!" Un slogan arhicunoscut dupa care ne ascundem de vreo 20 de ani.

Ca sa nu mai vorbesc de Dobrogea si zic intentionat Dobrogea si nu litoralul romanesc. Stiati de bisericile din calcar de la Murfatlar? Un loc extraordinar care este tinut ferit de ochii turistilor, cu schele putrede de lem acoperite cu folii de plastic.

Va mai aduceti aminte de manastirile Dervent, Pestera Sfantului Apostol Andrei sau Celic Dere? Sau ce mai stiti despre cetatile sau asezarile romane din aceasta zona? Mai stie cineva de asezarile germane din Dobrogea? De zona de nord a Dobrogei, zona Macin, zona Tulcea? Sigur ca se stie! Ca sunt niste puncte de pe harta. Atat!!

Dupa parerea mea, din Delta Dunarii nu au ramas decat acele poze arhicunoscute din anii 80, cu asfintit de soare si pelicani, ce puteau fi urmarite la agentiile de voiaj. Au fost toate aceste locuri promovate oare la nivel national? Spoturi, clipuri sau reclame? Eu nu stiu de asa ceva. Daca gresesc, va rog sa ma corectati.

A mai avut cineva curiozitatea sa-si faca concediul in nordul tarii? Sa-si ia familia si sa plece, sa zicem, din Iasi si sa se duca spre Roman, Piatra Neamt, Targu Neamt (cu manastirile din zona), Bicaz, Vatra Dornei, Borsa, Sighetu Marmatiei, Negresti-Oas, Baia Mare, Satu Mare?

Presupun ca exista persoane care inca mai practica un astfel de turism, dar din pacate prea putini. Asta din cauza banilor. Exista costuri cu benzina, cazare, mancare si distractie. Si, cum infrastructura nu este, nu este nici acest gen de turism. Daca s-ar promova la nivel national, ar fi turisti, ar intra bani in visteria locala, s-ar face drumuri, s-ar constru pensiuni, oamenii ar avea de lucru, concurenta ar fi mare, preturile mai mici si toata lumea ar fi multumita.

In loc sa se dea sute de mii de Euro pe frunzulite verzi, plimbari cu avionul, deplasari aberante facute numai pentru imagine electorala, mai bine s-ar folosi acest bani sa se promoveze si sa se salveze de la uitare si ruinare aceste locuri pentru care unii au dus razboaie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#turism Romania, #stare turism, #promovare turism Romania , #turisti
Comentarii
Poza Georgica Boerica
Georgica Boerica
rank 3
Doamne Dumnezeule! Da-le minte la romanii din massmedia! Nuuuu lasati pe Voiculescu, Vintu si Diaconescu sa va prosteasca in ultimul hal! "Bai" voi nu intelegeti? Turismul nu este reglementat de Udrea! Nici nu trebuie sa existe "Ministerul Turismului"...