Romania reala: Turismul incotro? (I)

Miercuri, 18 August 2010, ora 09:09
3366 citiri
Romania reala: Turismul incotro? (I)
Foto: jonkeegan.com

Turismul e una dintre cele mai profitabile industrii din lume, neproducand poluare, creand slujbe si aducand "bani verzi", ceea ce in conceptia multora se reduce la valuta straina.

In ceea ce priveste Romania, a existat o multime de publicitate negativa, care continua sa influenteze agentiile de voiaj si putinii turisti predispusi s-o viziteze, dar care isi schimba itinerariul.

"Murdar ca Romania"

Prin anii 1960, actrita americana Zsa Zsa Gabor a facut o vizita la Bucuresti, avand o multime de experiente neplacute. La hotel i s-au furat o multime de articole personale, incluzind trusa de machiaj, fara de care o actrita se simte in pielea goala. La hotelul unde a stat WC-ul era infundat, iar restaurantele prezentau

meniuri inferioare, la preturi exorbitante. Camera de hotel a costat-o peste 200 de dolari pe noapte si nici macar nu avea un televizor.

Nu e de mirare ca multe expresii peiorative ca: "Murdara ca Romania", "Hotie ca-n Romania" au devenit o parte integranta a vacabularului ei, de cate ori avea ocazia sa se planga de aspectele negative ale turismului international. A mai inclus Mexic si Italia in lista ei de locuri "favorite" pentru a fi evitate. Mexic si Italia au devenit, in anii urmatori, exemple de cum trebuie tratati turistii, dupa interventiile severe ale guvernelor respective.

Venitul din turism poate fi o componenta substantiala a produsului national brut. Taxele si impozitele pe camerele de hotel, pe acomodarile turistice, cum ar fi funicularele de ski si alte tipuri de distractie, sunt folosite, in exclusivitate, pentru a promova turismul.

Cum se bea sucul la televizor?

Experienta mea personala, ca turist american in Romania, n-a fost deloc placuta. Invitat de niste amici la casa ofiterilor din Pitesti, la un mic banchet, am gasit WC-urile murdare, intr-o stare deplorabila, iar personalul ahtiat dupa bani. Ospatarii aduceau sticlele de bere goale de la alte mese si le puneau sub

masa noastra, iar la urma amicul meu a trebuit sa le plateasca pe toate. Si asta era un loc de clasa inalta!

Cu alta ocazie, in Bucuresti, la un mic birt pe langa parcul Cismigiu am intrat cu un prieten, in asteptarea unei perechi cu care ne dadusem intalnire acolo. Am comandat niste Pepsi Cola, cerand pahare si gheata. Am auzit chelnerul spunand patronului: "S-au ajuns taranii la Pepsi! Asta vrea gheata!" Cand ne-a servit m-a intrebat: "Tu nu te uiti la televizor? Tu nu vezi ca americanii beau Pepsi direct din sticla?"

Cum intra 120 de litri de benzina intr-un rezervor de 100?

Rezervorul masinii pe care o conduceam avea o capacitate de 100 de litri si de multe ori cand am facut plinul a trebuit sa platesc pentru 110 si 120 de litri, desi in rezervor mai era o cantitate oarecare de combustibil. Cand am incercat sa protestez fata de acest lucru, am fost jignit cu diverse apelative rasiste.

Am mers la consulatul SUA sa ma plang de felul cum am fost tratat. O salariata romanca de acolo a incercat sa ma calmeze, spunandu-mi ca in Romania toata lumea e tratata la fel.

Bineinteles ca am evitat sa stau in hoteluri sau sa mananc la restaurante. Pe la Campina, pe marginea soselei se afla un fel de sandrama care vindea bere si mici. Nu avea WC. Toti clientii se duceau in spatele "restaurantului" si-si faceau nevoile. Mirosul care venea de acolo se amesteca cu cel de carne prajita, taindu-ti pofta.

In toate tarile din lume exista o lege, justificata de nevoia cerintelor sanitare, ca orice loc de vanzare a mancarii si servire de bauturi, trebuie sa aiba un WC public, accesibil si gratuit. Edilii din Romania habar nu au cum sa reglementeze probleme extrem de simple caracteristice naturii turismului sau atragerii turistilor.

La mare si la munte

Mergand la mare, sunt sigur ca multe persoane au observat ca personalul din restaurante si hoteluri incearca sa-si scoata tot venitul anual de pe urma ta.

Forurile "competente" de turism din Romania habar nu au ce se intampla la nivel de strada, din birourile lor plusate. Nu poti rezolva o problema daca nu stii despre ce e vorba!

In articolul urmator voi incerca sa discut despre aspectele practice ale turismului si felul in care aceasta industrie ar putea inflori si in Romania.

Romania reala: Turismul incotro? (II)

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#impresii turism Romania, #calitate turism Romania , #turisti