Delta Dunarii nu e Mamaia sau Vama Veche, e un loc pretentios - expert

Vineri, 31 Mai 2013, ora 09:18
3127 citiri
Delta Dunarii nu e Mamaia sau Vama Veche, e un loc pretentios - expert
Foto: Ziare.com

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este pusa in pericol de turistii iresponsabili, pe care mai mult ii atrag semnele de interzicere a accesului in zonele strict protejate decat sa ii indeparteze.

Recent, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) le-a recomandat turistilor sa ocoleasca zonele strict protejate din Rezervatie, in caz contrar ei riscand sanctiuni de pana la 6.000 de lei.

La nivel teoretic, regulile sunt clare, insa acestea nu sunt respectate in totalitate nici de vizitatori, nici de ARBDD. Asociatia Salvati Dunarea si Delta a lamurit, pentru Ziare.com, cum stau lucrurile, de fapt, in Rezervatia unica in Europa.

Amenzi de pana la 6.000 de lei pentru turistii care patrund in zonele protejate din Delta

Dan Barbulescu, directorul executiv al organizatiei, a precizat ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii are in componenta 20 de zone strict protejate, in care accesul populatiei, inclusiv al turistilor, este interzis. Intrebat daca aceste spatii sunt semnalate, Barbulescu a spus ca ele sunt marcate corespunzator, prin intermediul unor panouri amplasate in zonele de acces. Dar degeaba sunt semnalate, daca indicatoarele nu sunt respectate de vizitatori.

"Acest fapt se petrece mai degraba in teorie, deoarece in practica foarte putin se respecta obligatia de a nu patrunde in aceste zone deosebit de sensibile din punct de vedere al biodiversitatii. De multe ori, panoul care indica o astfel de zona reprezinta o invitatie de intrare pentru turistii sau ghizii iresponsabili", a subliniat Dan Barbulescu.

Romania si Bulgaria, pact pentru protejarea pasarilor din zona Dunarii

Acesta a mentionat ca, de multe ori, in colonii de pelicani, de exemplu (cum este cazul ariei Sacalin - Zatoane, din apropierea localitatii Sfantu Gheorghe), se intra cu motoare puternice si grupuri galagioase de turisti, "acest fapt reprezentand o agresiune foarte stridenta pentru pasari".

"In acest caz, numai amenzile usturatoare si aplicarea legii in general poate proteja zona. Din pacate acest lucru nu se intampla", a adaugat directorul asociatiei.

Specialistii au si solutii pentru turistii curiosi: sa viziteze zonele asemanatoare sau sa le admire de la distanta pe cele protejate. Turistii care vin in Delta Dunarii au la dispozitie o serie de operatori responsabili care ii pot ghida catre experiente deosebite, sustin cei de la Salvati Dunarea si Delta.

"Zonele strict protejate pot fi explicate si observate si de la distanta. Acest lucru insa depinde foarte mult de pretentiile turistilor care vin in Delta. Delta Dunarii nu poate suporta un turism de masa, haotic. Delta Dunarii este un muzeu viu care adaposteste specii unice de importanta universala. Ori in astfel de loc este necesar un comportament corespunzator", a spus Barbulescu.

Paradisul pierdut din Delta Dunarii renaste pe Internet (Video)

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a militat permanent pentru restrictionarea turismului de masa in Delta Dunarii si dezvoltarea unui turism responsabil. Turismul de masa poate fi distribuit catre litoralul romanesc sau catre Bulgaria, recomanda organizatia.

La intrebarea cine controleaza respectarea regulilor in Delta, Barbulescu a raspuns ca ARBDD este responsabila de comportamentul turistilor pe teritoriul Rezervatiei. Astfel, agentii ecologi au obligatia sa amendeze comportamentele deplasate sau pe cele din afara legii.

"Din pacate, corpul agentilor ecologi din cadrul ARBDD este putin numeros si slab salarizat, astfel ca eficienta acestuia este de multe ori necorespunzatoare", a spus directorul executiv.

Sase braconieri, prinsi intr-o zona protejata din Delta Dunarii

Intrebat daca restrictiile din Rezervatia ar putea afecta turismul, Barbulescu a mentionat ca trebuie sa judecam bine ce fel de turism suporta Delta Dunarii.

"Delta nu este Mamaia sau Vama Veche. Delta este un loc pretentios, care asteapta oameni pretentiosi. Ori din acest punct de vedere, restrictionarea accesului in zone strict protejate ar trebui sa creasca ratingul Deltei, nu sa il coboare. Un loc formidabil din punct de vedere al biodiversitatii acvatice necesita protectie pe masura si oameni care au capacitatea sa inteleaga cum sa priveasca Delta si cum sa se bucure de ea", a conchis acesta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#turisti Delta Dunarii, #zone protejate Delta Dunarii, #amenzi Delta Dunarii, #turism Delta Dunarii , #turisti