Domeniu schiabil din Parang, cel mai mare din Europa de Sud-Est

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 19:15
4223 citiri
Domeniu schiabil din Parang, cel mai mare din Europa de Sud-Est
Foto:Ziare.com/Marius Mitrache

Peste 30 de kilometri de partii legate intre ele, 7 telescaune, 2 telegondole si un peisaj salbatic ce iti taie respiratia.

Asta inseamna domeniul schiabil ce se construieste acum in masivul Parang, un proiect sprijinit de MRDT, care va transforma in urmatorii doi ani Parangul in cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est.

In luna februarie 2009, ministrul Elena Udrea promitea ca in Parang, langa Petrosani, va fi construit, de la zero, cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, proiect care va costa 68 de milioane de euro.

La doi ani de la demararea investitiei, un mare vis prinde contur si incepe sa devina realitate pentru toti cei care au sportul alb in sange.

Se numeste, pe scurt, Domeniul Schiabil Parang, cu zeci de kilometri de partii de schi, deschise pe intreg masivul Parang, acolo unde omatul se intinde cat vezi cu ochii.

Prima partie de schi extinsa la o lungime de 3,5 kilometri, in domeniul schiabil Parang, va fi data in folosinta in acest an, iar, odata cu ea, Valea Jiului devine o alternativa pentru Valea Prahovei in ceea ce priveste conditiile de practicare a sporturilor de iarna.

"Aici prinde viata un proiect frumos care, cu siguranta, va fi luat in seama inclusiv de cei din afara tarii. In Parang, iubitorii sporturilor de iarna vor gasi partii amenajate la standarde cel putin de nivelul celor din Austria, dar peisajele de o alta diversitate sunt inca salbatice. Anul acesta vom inaugura prima partie, de 3,5 kilometri, care corespunde celor mai inalte standarde", declara omul de afaceri Adrian Gardean, cel care s-a zbatut pentru ca acest proiect sa devina realitate.

Lucrarile la domeniul schiabil din Masivul Parang vor continua anul viitor cu alte partii, cu realizarea unei instalatii de zapada artificiala, precum si cu finalizarea unui modern telescaun si inceperea lucrarilor la al doilea.

Proiectul se deruleaza in patru etape si ar trebui sa fie finalizat in urmatorii doi ani, insa totul depinde si de alocarile bugetare venite de la MRDT.

La finalizarea acestuia exista, insa, premisele ca Valea Jiului sa detina cel mai mare domeniu schiabil din tara si printre cele mai mari din Europa de Sud-Est.

"Valea Jiului, ca si potential de partii de schi si domenii schiabile, este cu mult peste Valea Prahovei si Brasov, dar a ramas in urma cu cativa zeci de ani la dezvoltarea acestora in ce priveste oferta serviciilor. In acest sezon va fi vizibila schimbarea in bine a domeniului schiabil, iar aceasta investitie o sa dea roade. Anul viitor vom amenaja alte peste 15 kilometri de partii, lucru ce inseamna in procente 70 la suta din domeniul schiabil. Pe langa aceste lucrari se va construi in zona Casutei din Povesti o statie de pompe si un bazin de 5.000 de metri cubi, o cladire administrativa si un spatiu tehnic", mai spune Adrian Gardean.

In Parang, insa, turistii vor trai la intensitate maxima o plimbare cu telescaunul si vor avea parte de cele mai spectaculoase privelisti oferite de la inaltimea vulturilor. Instalatiile de transport pe cablu vor pleca de la poalele muntelui si vor urca cativa kilometri la aproape 1.900 de metri pe Varful Badea, respectiv pana la peste 2.000 de metri altitudine, in Parangul Mic, punctul final si locul unde cerul parca se uneste cu pamantul.

Telegondolele spre final...

Celebrele telegondole, doua la numar, care sunt parte integranta a proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil din Parang se vor construi in ultima etapa a proiectului, dupa ce, in munte, partiile vor fi pregatite sa-i intampine pe toti cei care iubesc natura.

Adrian Gardean spune ca investitia in construirea lor se ridica undeva la 17 milioane de euro, bani pe care daca i-ar avea acum ar reusi sa ridice aproape tot domeniul schiabil din munte.

"Telegondolele reprezinta o investitie foarte serioasa, costurile ajungand undeva la 17 milioane de euro, aproape cat tot domeniul schiabil. Atunci am preferat sa incepem sa transformam muntele, de fapt o ordine fireasca a lucrurilor, partii si zapada. Aceasta este prima etapa. In cea de-a doua etapa, in munte amenajam peste 23 de kilometri de partie, iar in etapa a treia alti 30 de kilometri de partie, toate legate intre ele si, un lucru important, 17 kilometri cu zapada artificiala.

Teoretic, se pot face in maxim doi ani de zile, dar cu siguranta vor exista intarzieri cel putin in etapa a doua si a treia. Totul tine de alocatiile bugetare", mai spune Adrian Gardean.

Concomitent cu dezvoltarea domeniului schiabil, specialistii din domeniu spun ca o alta problema care exista pana acum era lipsa capacitatilor de cazare din zona.

Daca, insa, exista un proiect viabil, investitorii privati ar putea veni, in conditiile in care li se vor acorda facilitati fiscale pentru a investi bani aici.

Fara cointeresarea segmentului privat in astfel de proiecte, specialistii din domeniu sustin ca ele nu sunt viabile.

Pana acum constructorul a efectuat lucrari de peste 160 de miliarde de lei vechi, lucrari care, insa, se vad de-a lungul intregului versant.

Masivul Parang....

... ii va intampina si in acest sezon pe turisti cu multa aglomeratie la singura instalatie de transport ce functioneaza aici de zeci de ani, ori cu probleme generate de lipsa parcarilor.

Aceste neajunsuri vor fi rezolvate doar de anul viitor, cand Parangul va redeveni o perla a Carpatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#domeniu schiabi Parang , #turisti