El Pais: Romania, mai mult decat Dracula

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 15:49
5082 citiri
El Pais: Romania, mai mult decat Dracula
Foto: El Pais

Cotidianul spaniol "El Pais" publica un articol in care prezinta mai multe destinatii turistice din Romania si recomandari celor care vor sa viziteze tara noastra.

"Pentru a cunoaste bine o tara, nu trebuie sa te multumesti cu zonele strict turistice. In realitate, trebuie sa cauti itinerariile unde viata si cultura traditionala infloresc", se arata in articolul publicat de El Pais.

Calatoria prin Romania este inceputa in Targoviste, vechea capitala a tarii, aflat la o ora distanta de Bucuresti. Sursa spaniola noteaza ca din Targoviste au plecat multi romani care au emigrat in Spania, in ultimul an. In acest oras sunt prezentate Turnul Chindiei si Biserica Mitropolitanta. El Pais nu omite sa arate ca doar 35 la suta dintre drumurile din Romania sunt asfaltate.

Pe un deal de langa Targoviste se afla Manastirea Dealu, unde a fost adus capul principelui Mihai Viteazu, considerat o icoana a nationalismului roman. Mai departe, drumul strabate Valahia, campurile antice pe care Ceausescu obliga cultivarea porumbului si satele pitoresti, fiind amintiti si micii agricultori cu carute trase de "cai obositi".

"Viata din campurile valahe este imaginea exacta a Romaniei dintotdeauna - religioasa si conservatoare. Nu exista nimic comparabil cu cautarea unei cazari intr-un mic sat, de preferat in casele localnicilor, pentru a te bucura de un tip de existenta ancestrala", noteaza autorul articolului, care ii numeste pe romani "ospitalieri si sociabili". Totodata, spaniolii lauda bucataria romaneasca - ciorba, sarmalele sau mamaliga.

Ruta turistica merge mai departe, pentru a vizita "frumoasele manastiri", prin Curtea de Arges, de la poalele muntilor Fagarasi, apoi statiunea balneara Calimanesti sau manastirea Cozia .

Urmeaza intrarea in Transilvania, prin Sibiu, care este numita "o tara mult mai bogata", de unde isi are originea mitul lui Dracula, dar si localitatea Rasinari, unde s-a nascut marele scriitor Emil Cioran. Din Sibiu sunt evocate centrul pietonal, muzeele si "ceea ce ramane din spectaculoasele bastioane ale secolului XVI".

In continuare sunt prezentate orasele Blaj si Sighisoara, "unde incepe legenda lui Dracula", locul unde s-a nascut Vlad Tepes, El Pais relatand o scurta istorie a domnitorului valah si a modului in care acesta a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Dracula.

Brasovul este numit "Mecca turistica", fiind amintite Piata Sfatului, dar si fatadele in stil baroc din centrul orasului. In plus, si cetatea Rasnov si castelul Bran - "castelul lui Dracula" - isi gasesc loc in articolul cotidianului spaniol. Poiana Brasov si Sinaia cu castelul Peles sunt urmatoarele destinatii pe ruta turistica prezentata de cotidianul spaniol.

Periplul spaniolilor se incheie in Bucuresti, care este, "in mod curios, probabil locul cel mai putin interesant din toata Romania". Muzeul National de Arta si Muzeul Taranului Roman sunt printre destinatiile Capitalei, in timp ce emblema arhitecturala majora o reprezinta Palatul Parlamentului, "produs al imaginatiei megalomane a lui Ceausescu".

Autorul articolului incheie, notand ca "orasul asteapta un alt moment pentru a deveni din nou 'Micul Paris', asa cum a fost cunoscut la inceputul secolului XX".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Romania prezentare El Pais, #Romania Dracula El Pais, #Romania turistica, #turism Romania, #turism Romania El Pais , #turisti