Financial Times: Transilvania e noua Toscana

Duminica, 25 August 2019, ora 14:58
10986 citiri
Financial Times: Transilvania e noua Toscana
Foto: Arhiva Ziare.com

Vechile sate sasesti din Transilvania, bucolice, cu o gastronomie rustica, ce atrag din ce in ce mai multi turisti straini, sunt comparate cu Toscana, considerata una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, intr-un articol publicat de Financial Times.

Autorul articolului din Financial Times, jurnalistul Andrew Eames, spune ca ideea unei paralele intre Toscana si Transilvania i-a fost prezentata de fiul unui conte italian, Giulio da Sacco, casatorit cu o romanca si stabilit intr-un sat sasesc.

Pana in urma cu 100 de ani, Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar, dar, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, a fost data Romaniei, iar sute de mii de sasi din zona s-au trezit in spatele unor noi granite. Si-au pastrat insa neschimbate satele si modul de viata. Locuitorii celor cateva sute de sate erau fermieri, mestesugari, viticultori. Dupa ani de persecutie sub regimul comunist, majoritatea sasilor au plecat imediat ce granitele s-au deschis, intre anii 1980 - 1990, lasand in urma lor case goale.

In prezent, un numar din ce in ce mai mare de straini aleg sa se stabileasca in acest univers bucolic.

Asa cum Toscana a fost descoperita ca destinatie de vacanta de aristocratia britanica, in a doua jumatate a secolului al 19-lea, si Transilvania a atras englezi, in frunte cu printul mostenitor Charles, care a cumparat mai multe case in zona, vine anual in Romania si o promoveaza intens la nivel international. I s-au alaturat membri ai aristocratiei britanice, precum William Blacker, autorul volumului "Along the Enchanted Way and old Etonian", care detine case in Transilvania si Toscana, si Jessica Douglas-Home, presedintele Mihai Eminescu Trust, o organizatie care cumpara case, le renoveaza si le inchiriaza in scop turistic.

Jurnalistul FT a mers in vizita in mai multe sate sasesti, precum Floresti, Malancrav, Mesendorf si Saschiz, si descrie frumusetea caselor cu curti interioare specifice, gradini de legume si livezi, care au atras multi straini. In Saschiz a cunoscut un scotian, Jim Turnbull, care a cumparat o casa gata mobilata cu suma de 20.000 de euro. Pentru cei interesati sa isi cumpere o resedinta aici, lucrurile ar putea fi insa dificile, pentru ca nu se cunosc proprietarii unor case, sasi care au fost nevoiti sa plece in Germania pe timpul comunismului, motiv pentru care, uneori, trebuie sa fie facute adevarate anchete.

In satul Richis, oameni de 11 nationalitati diferite au ales sa isi cumpere case, multi dintre ei venind aici initial ca turisti. Cel care i-a convins este sasul Paul Hemmerth, care si-a deschis in sat doua case de oaspeti.

Autorul articolului a ales sa se cazeze in satul Crit, intr-o casa saseasca veche, restaurata de Mihai Eminescu Trust si inchiriata prin agentia acesteia, Experience Transylvania. Casa are un interior simplu, cu dusumele si tapiserii pe pereti, brodate cu mesaje in germana veche: "Wenn du im Herzen Frieden hast, wird dir die Hutte zum Palast" ("Daca ai pace in suflet, chiar si coliba cea mai mica ti se va parea un palat").

Agentia Experience Transylvania inchiriaza proprietati care dispun fiecare de o menajera, ce se ocupa si de mese. Un mic dejun abudent, cu oua, branzeturi locale, legume, gem si paine de casa, cafea si sirop de soc costa 5 euro de persoana, in timp ce cina agrementata de palinca poate ajunge la 11 euro.

In satul Crit, locurile de cazare sunt diverse, de la La Hansi, o ferma transformata in casa de oaspeti traditionala, cu un sopron unde se poate servi micul dejun, la Casa Kraus, o cladire noua, cu facilitati moderne.

In sat exista o biserica fortificata din secolul al 15-lea, de care se ocupa unul dintre cei doar sase sasi care au mai ramas in comunitate, iar viata cotidiana este descrisa bucolic, de la vacile care merg dimineata la pascut la carele cu lapte si legume si fructe.

In ceea ce priveste atractiile culturale, cele ale zonei sunt mai putine decat in Toscana - unde se afla binecunoscutele Florenta si Siena -, autorul vorbind insa despre cele 150 de biserici fortificate inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, despre centrele vechi din Sighisoara si Sibiu, primul fiind foarte popular printre turistii straini mai ales ca loc de nastere al lui Vlad Tepes, supranumit Dracula.

De asemenea, autorul vorbeste despre festivalul Icon Arts, ai carui organizatori si-au facut un obicei din a programa concerte in satele sasesti.

"Dar marele premiu este faptul de a fi aici: sa te plimbi prin paduri cu poteci strajuite de flori salbatice, sa inchiriezi o bicicleta cu care sa parcurgi stradute intr-o odisee de sate sau sa inchiriezi o caruta cu cai cu care sa mergi pe dealuri la un picnic. Lucrurile simple", potrivit FT.

"Acest loc se anunta un concurent serios pentru Toscana", a concluzionat jurnalistul FT.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Financial Times Transilvania noua Toscana, #Transilvania Toscana , #turisti