Ziare.com

Ministerul Turismului: Jumatate dintre turistii din pensiuni sunt cazati la negru

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:09

   

Ministerul Turismului: Jumatate dintre turistii din pensiuni sunt cazati la negru
Gradul de ocupare oficial din pensiuni este 10,4%, dar patronatele din domeniu raporteaza o cifra dubla, diferenta de turisti nefiind inregistrata, a declarat luni in urma unei conferinte Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

"Gradul de ocupare oficial in pensiuni este de 10,4%. Exista si un grad de ocupare neoficial, raportat de federatiile patronale din turism si care considera ca uneori se poate duce si catre dublul acestei cifre, pentru ca sunt persoane care inregistreaza numai o parte dintre cei care vin sa se cazeze", a spus Barhalescu.

El a afirmat insa ca nu poate fi cuantificat cu exactitate numarul turistilor care sunt cazati la negru.

"Putem sa spunem ca este vorba de jumatate din numarul turistilof cazati, dar nu avem in acest moment statistici oficiale. Consideram ca un sistem informatizat de evidenta a turistilor cu siguranta ar aduce numai beneficii si celor care au pensiuni turistice, in sensul ca ar putea in urma evidentelor pe care le depun sa genereze apoi o intoarcere prin investitiile care s-ar face in zona", a spus el.

Oficialii patronatelor din domeniul pensiunilor au spus ca in acest an numarul de turisti a scazut in Maramures, dar a crescut pe Valea Prahovei.

Secretarul de stat explica aceste informatii prin faptul ca Valea Prahovei s-a promovat mai mult in acest an, spre deosebire de Maramures.

"Cu federatiile din turism incercam sa gasim metode de a-i aduce la oficial pe absolut toti cei care lucreaza corect si ofera servicii de calitate. Incercam sa armonizam legislatia si sa oferim suport celor care investesc in turism", a mai spus el.

Ministerul Turismului vrea cresterea mediei de innoptari la pensiuni

Oficialul MDRT a adaugat ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa sprijine pensiunile pentru a creste media de innoptare de la 2,4 nopti la 3-4 nopti. Vor fi astfel finantate proiecte de agrement, care ii vor face pe turisti sa ramana mai multe zile la o pensiune, dar si promovarea in tara si strainatate.

Barhalescu a mai spus ca gradul mic de ocupare al unitatilor de cazare din Romania, penultimul din Europa, este tras in jos tocmai de pensiuni.

Potrivit datelor Eurostat, gradul de ocupare al unitatilor de cazare din Romania a fost de 32,9% in vara anului trecut, iar singura tara europeana care sta mai prost la acest capitol este Lituania, cu 31,6%.

"Sunt prea tarani ca sa faca turism, dar n-ar putea face turism daca n-ar fi tarani", a afirmat oficialul MDRT, referindu-se la proprietarii de pensiuni.

In perioada 7-10 octombrie, la Piatra Neamt va avea loc cea de-a IV-a editie a Congresului European de Turism Rural.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1677 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca este vorba de pensiuni si nu de hoteluri

atunci peste 95% dintre turisti sunt cazati la negru.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor