Ministrul Turismului: Vrem sa atragem turisti straini, dar avem in total mai putine partii decat o singura statiune din Austria

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 14:09
6112 citiri
Ministrul Turismului: Vrem sa atragem turisti straini, dar avem in total mai putine partii decat o singura statiune din Austria
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat ca degeaba vrem sa atragem turisti straini si sa ii incurajam pe romani sa isi viziteze tara, daca nu avem infrastructura de transport si nici de utilitati.

Avem statiuni de interes national care nu au canalizare, iar lungimea partiilor din Romania are in total mai putin decat intr-o singura statiune din Austria, a spus Dobre intr-un interviu acordat Mediafax.

"Sunt multe chestiuni legate de infrastructura si nu numai de infrastructura de transport, ci si de cea de utilitati publice. Sunt statiuni considerate de interes national, care la ora actuala nu au canalizare. De exemplu, daca vine un grup format din trei autocare in Bucuresti, haideti sa vedem unde poate parca. Iar apoi trebuie sa ne gandim ca ar trebui sa fie si niste toalete publice", a precizat ministrul.

El a mai spus ca "avem 172 de partii omologate si vreo 143 de kilometri de partie. Numai intr-o statiune din Austria este un numar dublu de kilometri fata de ceea ce avem noi in Romania".

"Am facut niste pasi si ne vom ocupa in acest an de investitii care au fost realizate in proportie de 90% pentru a le finaliza. Ma refer la domeniile schiabile de la Cimpulung Moldovenesc, Voineasa si statiunea Staja. Anul acesta vor fi finalizate 100%. Mai avem centrul balneo din statiunea Borsec si centrul de kinetoterapie de la Govora.

Sunt niste pasi marunti, dar trebuie sa incepem de undeva. Au fost stopate toate investitiile in turism, inclusiv pe partea de fonduri UE", a continuat Dobre.

Ministrul sustine ca turistii romani ar trebui incurajati sa isi viziteze tara, iar turistii straini ar putea fi atrasi cu zona de balneo, dar si cu litoralul nostru.

"Pana sa ne referim la turistii straini, trebuie sa ne uitam la turistii romani. Parerea mea este ca trebuie sa descoperim sau sa redescoperim Romania. Avem foarte multe obiective turistice si nu numai. Sunt foarte multe lucruri de vazut in Romania pe care cred ca nu toti le cunoastem atat de bine. In ceea ce priveste turistii straini, trebuie sa ne ducem pe anumite zone din Europa si sa mergem pe nisa. Eu cred ca zona balneo ar merge foarte bine si ar trebui sa atragem turisti din nordul Europei.

Bineinteles, putem sa-i aducem si pe litoral. Insa, pentru zona de litoral, concurenta este mai mare, fiindca vara au unde sa se duca in mai multe parti. Dar pe zona balneo cred ca suntem destul de avantajati numai ca, pana in acest moment, nu a existat o coerenta in a promova zona acesta. (...) Trebuie sa le facem o promovare mai sustinuta, sa-i ajutam sa atraga si alte fonduri si ma refer, in special, la fondurile UE pentru ca putem sa le atragem si din zona nationala (din fondurile UE alocate Romaniei - n.red.) si direct de la Comisia Europeana", a aratat el.

Dobre a mentionat ca turistii romani nu viziteaza Romania pentru ca promovarea e insuficienta.

"Fiindca pana acum nu am facut o promovare coerenta. Un targ de turism nu-ti asigura o promovare corecta din punctul meu de vedere. Avem niste standuri de 18 mp, de 36 de mp. Nu este de ajuns promovarea prin brosuri, pliante sau filmulete. Cred ca cel mai eficient este sa organizezi infotripuri cu jurnalisti care se ocupa de acest domeniu, companii, turoperatori mari din strainatate", a spus acesta.

Problema e ca nu avem Masterplan de investitii

Ministrul promite un Masterplan de investitii prin care sa fie rezolvate problemele din turismul romanesc.

"La ora actuala nu exista niciun Masterplan in turism. Exista un Masterplan pe hartie, realizat in cursul anului 2007, pentru perioada 2007-2026, dar nu a fost legiferat. Nu exista un temei legal al acestui Masterplan.

Noi am facut primii pasi si anume am trimis peste 240 de scrisori catre toate consiliile judetene, primarii resedinte de judet, primarii care au in subordine statiuni de interes local si statiuni de interes national, dar si alte primarii care am considerat noi ca ar putea beneficia de pe urma acestor investitii in turism.

Acum centralizam toate proiectele pe care le au in derulare unitatile administrativ-teritoriale, studii de fezabilitate, studii de prefezabilitate sau proiecte la care s-au gandit unitatile administrativ-teritoriale, pe care vor sa le dezvolte in acest domeniu de activitate. Le luam, le centralizam, facem o harta, apoi venim si legiferam printr-o HG. Pentru ca trebuie sa existe o linie pe termen lung in acest domeniu prioritar al Romaniei. Ne-am propus sa finalizam Masterplanul pana la 1 iulie 2017", a aratat Dobre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#turism Romania infrastructura, #turisti straini Romania , #oferte turism