Romania inaccesibila: Pataniile unui blogger strain, aflat in scaun cu rotile

Duminica, 27 August 2017, ora 12:53
4209 citiri
Romania inaccesibila: Pataniile unui blogger strain, aflat in scaun cu rotile
Foto: Pixabay

Romania poate fi un cosmar pentru un turist cu dizabilitati, iar experienta unui blogger britanic in carucior este graitoare.

Problemele incep inca de la cazare. Multe hoteluri din tara noastra nu pot gazdui persoanele cu handicap pentru ca nu sunt accesibile pentru ele. Nu au rampe, lifturi, bare si nici toalete adaptate.

Si chiar daca isi gasesc unde sa stea, acestea nu pot vizita prea multe obiective turistice. Motivul? Accesul nu e facilitat pentru cei in scaun cu rotile.

Iar bloggerul britanic Anthony Tipling a trait toate acestea pe pielea lui. Potrivit StirileProTV, el a povestit ca a fost nevoit sa se cazeze la hotelurile de 5 stele din tara noastra, fiind singurele in care a putut intra.

Mai mult, atunci cand a incercat sa viziteze obiectivele turistice, el s-a lovit de tot felul de obstacole. La fosta resedinta a familiei Ceausescu, transformata recent in muzeu, nu a fost primit.

"Cand am ajuns, o doamna ne-a transmis ca nu avem voie cu scaunul rulant inauntru. A spus-o intr-un mod transant si rece si m-a surprins. Nu cred ca reflecta un tip de mentalitate pentru Romania, ci a unui individ. Mi-am dat seama insa ca inca nu s-au schimbat multe lucruri aici", a spus bloggerul.

El a insistat sa i se dea mai multe explicatii, care au venit pana la urma de la un alt angajat al muzeului, care i-a transmis ca pe site-ul lor scrie ca nu se poate intra in scaun cu rotile.

Totusi, Anthony Tipling a fost placut impresionat de un obiectiv turistic de la noi, anume Castelul Peles.

"Am avut permisiunea speciala sa intram cu masina pana la intrarea principala si m-am simtit putin ca un print", a marturisit bloggerul.

Pana unde merge Romania inaccesibila? Alexandru Manaila, de la Fundatia Motivation Romania, a spus ca daca ar fi sa ne rezumam doar la hoteluri, "la 4 si 5 stele au obligatia sa aiba 2 camere accesibile, rampa, bai si tot ce trebuie; de la 3 stele in jos, totul e la ghici".

In Romania sunt inregistrate 780 de mii de persoane cu dizabilitati care se lovesc zi de zi de astfel de probleme legate de accesul acestora in diverse locuri.

Relevant este si un audit prezentat in 2014 de Active Watch, care arata ca spatiile publice din Bucuresti sunt inaccesibile pentru cei cu handicap.

"Capitala se confrunta cu grave probleme de accesibilizare a spatiului public: pavajul trotuarelor este in conditii avansate de deteriorare, bordurile sunt sporadic coborate la nivel, dar sunt deteriorate, nu exista pavaj tactil in numeroase statii de transport public, reclamele situate pe trotuar reprezinta un obstacol periculos, platformele pentru fotoliul rulant aferente intrarilor/iesirilor din pasaje sunt adeseori deteriorate si nefunctionale, pornirea lor depinzand de diverse persoane de foarte multe ori dificil de localizat", a spus la acea vreme Ana Dragutescu, coordonatorul proiectului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#turist scaun rotile romania, #turisti persoane handicap romania , #turisti
Comentarii