Romania reala: Turismul incotro? (IV)

Sambata, 21 August 2010, ora 22:25
2263 citiri
Romania reala: Turismul incotro? (IV)

Un fenomen actual in turismul international este aspectul "incaruntirii" turistilor. Marea majoritate a turistilor sunt in varsta. Oamenii tineri, cu copii, se multumesc sa-si petreaca concediile aproape de casa, prin parcuri nationale si locuri de camping pe marginea apelor sau prin munti. Tururile organizate, cu avionul, autobuzul sau cu trenul, nu ii atrag, din motive economice.

Cei mai in varsta, "carunti" au mai mult timp si bani si daca se simt in stare, prefera automobilul, din moment ce prezinta modalitatea cea mai flexibila: iti poti schimba itinerarul cum vrei, poti sa te opresti unde vrei, etc. Cu un grup organizat asa ceve e imposibil. O familie tanara trebuie sa economiseasca bani pe o perioada destul de lunga, probabil peste un an, ca sa faca o calatorie in alte tari.

Romania reala: Turismul incotro? (I)

Romania reala: Turismul incotro? (II)

Romania reala: Turismul incotro? (III)

Varstnicii, pe de alta parte, pensionari, daca isi pot permite, de multe ori se hotaresc sa plece, in decurs de cateva zile. Itinerariul nu este ales pe baza criteriilor financiare, ci pe baza considerentelor prezentate de elementul de comfort si gradul de convenienta oferit. Din acest punct de vedere, SUA si Canada atrag mai multi turisti, decat tot restul lumii. De ce? Pentru ca industriiile turistice de acolo sunt bazate pe cultura servicilui, oferind cele mai placute experiente pentru vizitatori.

Pentru ca turistii lumii sunt din ce in ce mai batrani, unele tari din lume, cum ar fi India, Tailanda, China si Marocul au examinat situatia existenta si au ales niste solutii originale, practice, creand asa-numitul turism medical. Oamenii din toata lumea, in special din tarile industrializate, merg acolo pentru operatii complexe, cum ar fi inlocuirea articulatiilor, transplanturi de organe, etc.

Doctorii locali sunt excelenti, spitalele lor dotate modern, in timp ce costurile sunt numai o fractiune a celor din SUA, Anglia, Germania sau Elvetia.

De ce n-ar putea Romania face asa ceva? Are o multime de doctori bine pregatit care isi cauta norocul altundeva.

Peisagistica tarii, de o valoare exceptionala, este cautata de multi producatori de filme pentru vederile "care iti taie respiratia", fiind asa de frumoase. (In ultimii ani s-au facut cateva filme americane in Romania, cu rezultate spectaculoase.)

De ce nu se incurajeaza acest aspect?

Companiile de filmari prefera un climat economic cu costuri reduse, localnici binevoitori, si lume, berechet, pentru roluri figurante.

Specialitatile culinare traditionale nu sunt popularizate bine. Reclamele de felul: "Cei mai buni mici", "Cele mai bune sarmele", etc. nu prea spun mult unui strain care incearca sa le gaseasca in dictionar. Peste tot, la intrarea in tara, organizatiile locale de turism, camerele de comert si guvernele locale, ofera gratuit turistilor tot felul de harti rutiere care pun accentual pe locurile de vizitat, multe hoteluri, muzee, ferme agricole model, crscatori de vita de vie si pomi fructifer, etc., pun, gratis, brosuri, si publicatii menite sa atraga interesul vizitatorilor.

In timpul comunistilor, hartile rutiere erau un "secret de stat" si se pare ca aceeasi mentalitate persista pe ici, pe colo. Imi aduc aminte de cazul unui amic american care avizitat Romania prin anii 1970. La sugestiile mele, a mers prin Muntii Apuseni, unde, pe un drum de tara, a intalnit un semn de circulatie care proclama, cu litere rosii: "RADAR". In restul lumii, acest semn atrage atentia conducatorilor auto ca viteza automobilelor se masoara cu radarul. In Muntii Apuseni indica faptul ca in zona se afla o unitate militara de radar(!) Mai exista astfel de locuri?

Amenzile de circulatie, date strainilor, sunt un deterent enorm in promovarea turismului romanesc. Intr-un anumit loc, pe langa Dej, unde o mica cale ferata

trece peste sosea, un politist dadea amenzi tuturor masinilor cu numar strain, pentru ca n-au oprit sa se asigure la trecerea de cale ferata.

Cand un sofer austriac, care vorbea romaneste, l-a intrebat de ce nu da amenzi si masinilor cu numere de circulatie din judetul respectiv, a raspuns cu nonsalanta ca fiind de prin partea locurilor ei stiu orarul trenurilor. Amenzile erau mici, de doar 10,00 euro, dar omul nu dadea chitante la nimeni.

Eliminand tendinta de capatuire pe spatele turistilor e una din masurile obligatorii de corectie. Nu uitati ca acesti turisti se vor intoarce acasa si vor povesti despre experientele avute. Nu vor spune aceste lucruri numai rudelor sau prietenilor. Le vor relata la adunarile de la cluburile civice (Lions, Kiwanis, Rotary, etc.) si

numarul celor manati de curiozitate sa viziteze Carpatii, va continua sa scada.

Eliminarea aspectelor negative necesita o munca intensa din partea tuturor, si nu trebuie lasata numai in seama guvernului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#probleme turism Romania, #solutii turism Romania , #turisti