Sfaturi pentru romanii care fac sarbatorile in strainatate

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 18:45
1355 citiri
Sfaturi pentru romanii care fac sarbatorile in strainatate
Foto: icartours.com

Ministerul Afacerilor Externe a lansat a treia editie a Ghidului de Sarbatori. Pentru cei care planuiesc sa plece in vacanta cu masina, trenul sau avionul, ministerul are cateva recomandari si sfaturi pentru a evita situatiile neplacute.

Astfel, cei care aleg, la sfarsit de an, sa plece in Bulgaria sunt sfatuiti sa evite calatoriile si stationarea pe drumurile publice din aceasta tara, pe timpul noptii, existand pericolul de a fi victime ale jafurilor.

MAE le atrage atentia romanilor care vor pleca in vacanta in Egipt ca suma maxima de bani permisa la intrarea/iesirea din tara este de 10.000 de dolari, fiind interzisa intrarea/iesirea din Egipt cu sume mai mari de 1.000 lire egiptene. In plus cetatenii romani au nevoie de viza de intrare in aceasta tara, care poate fi obtinuta si direct de la aeroport. Este interzisa cu desavarsire scoaterea din Egipt a fragmentelor de corali si a scoicilor marine, vanarea crocodililor precum si comercializarea acestora (vii sau impaiati).

Daca alegeti ca destinatie Franta si plecati cu masina trebuie sa aveti in vedere faptul ca in aceasta tara se pedepseste conducerea sub influenta alcoolului cu doi ani de inchisoare si 4.500 de euro amenda, in situatia unei alcoolemii foarte mari. Atentie, nu parcati in zone interzise, pentru ca altfel riscati o amenda de pana la 375 de euro sau ridicarea masinii. Totodata, este interzisa folosirea ori simpla detinerea a aparatelor de detectare a radarelor.

Si in Grecia, parcarea ilegala se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 40-150 de euro. Regulamentul vamal contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene, existand limitele cantitative pentru anumite produse - maximum 200 de tigari, un litru de bauturi alcoolice si 50 de grame de parfum. De asemenea MAE ii atentioneaza pe turisti ca orice persoana care incearca sa iasa din Grecia cu obiecte antice risca pana la cinci ani de inchisoare.

Turistilor romani care calatoresc in Italia li se recomanda sa aiba un comportament "cat mai discret si firesc". "In acest sens, evitati certurile sau contradictiile cu localnicii, comportamentele stridente care atrag atentia, violentele de orice fel, conflicte cu reprezentantii organelor de ordine", precizeaza MAE.

Cei care vor petrece vacanta de iarna in Marea Britanie sunt avertizati, printre altele, ca neplata parcarii atrage imobilizarea autovehiculului. Aici asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul acestei tari.

Romanii care aleg Spania pentru sarbatorile de iarna sunt sfatuiti sa nu isi lase copiii nesupravegheati. Copiii minori gasiti neinsotiti de autoritatile spaniole pot fi luati in custodia serviciilor sociale, sustine Ministerul roman de Externe.

Pentru Thailanda autoritatile romane va recomanda sa acordati o atentie sporita atunci cand apelati la serviciile taximetristilor. Majoritatea dintre ei nu cunoaste limba engleza, dar cu toate astea nu refuza cursa. In acest caz, rste recomandat sa prezentati adresa de destinatie in limba thai, mai atrage atentia MAE.

In Tunisia turistii romani sunt sfatuiti sa evite cartierele marginase, zonele vechi sau aglomerate, precum si deplasarile in zonele desertice ale Tunisiei fara un ghid. In plus, este recomnandat ca lucrurile de valoare sa fie pastrate in seiful hotelului si nu lasate in camera de hotel.

Romanii care vor face sarbatorile in Turcia si care se deplaseaza cu autoturismul sunt sfatuiti sa nu stationeze mai mult decat este necesar in parcarile ce se afla pe autostrazi. Ministerul roman de Externe recomanda celor care se afla in Istanbul sa ocoleasca pe cat posibil, in timpul noptii, zonele Aksaray si Taksim. Totodata romanii sunt sfatuiti ca atunci cand achizitioneaza un obiect de arta sa solicite factura si un certificat care sa ateste ca acel obict poate fi exportat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#vacanta iarna strainatate, #sfaturi turisti romani , #turisti