The Telegraph: Maramuresul este un basm rural

Joi, 30 Mai 2013, ora 19:33
6765 citiri
The Telegraph: Maramuresul este un basm rural

Maramuresul i-a incantat pe britanici, care il numesc un "basm rural", acestia prezentand stilul de viata maramuresean sau bisericile de lemn traditionale din aceasta zona.

Sarah Shuckburgh, de la cotidianul britanic The Telegraph, calatoreste prin spatiu si timp catre Maramures si catre un fel de viata stravechi.

Jurnalista incepe relatarea cu o dimineata intr-un sat din Maramures, cu pui de gaina care ciugulesc praful si vaci carora le suna talanga, iar la fiecare casa cate o alta vaca se alatura multimii. Unul dintre sateni pleaca cu vacile vecinilor la pascut, timp de o zi, iar momentul este in plina perioada a cositului.

Satul cu princina este Hoteni, din judetul Maramures, "unul dintre cele mai izolate colturi din Uniunea Europeana", unde satenii au pastrat un mod de viata la care marea parte a restului continentului a renuntat in urma cu secole.

Prea departe de Bucuresti, pentru ca identitatea sa sa fie zdrobita de Ceausescu, aceasta parte izolata a Romaniei s-a agatat de patrimoniul sau rural si de pasunile si padurile sale virgine. Astfel, afirma jurnalista britanica, vizitarea Maramuresului reprezinta o experienta extraordinara, precum pasirea intr-un basm sau intoarcerea in Europa medievala.

Cotidianul britanic remarca arhitectura caselor din Tara Lemnului, dar si a portilor enorme, jurnalista locuind pentru cateva zile intr-o casa traditionala maramureseana. Ea noteaza faptul ca satenii inca folosesc carute trase de cai, cu roti de cauciuc.

Mai departe, Sarah Shuckburgh trece in satul Breb, care reprezinta o "plimbare magica", in care tacerea este intrerupta de greieri, pasari si gaini, iar peste tot cresc flori salbatice. Tot in acest sat se afla mici case de lemn, doua dintre ele fiind restaurate de Mihai Eminescu Trust, fundatie sustinuta de Printul Charles.

Maramures, regiunea cu biserici de lemn, viata traditionala si Cimitirul Vesel

Reportajul The Telegraph aduce aminte si de religie si de bisericile de lemn din Maramures, aici existand aproape 100 de astfel de constructii, dintre care opt se afla in Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care cea de la Ieud, din frumoasa vale a Izei.

Revenind in Hoteni, jurnalista observa reintoarcerea vacilor de la pascut, animalele urcand la munte in luna iunie, pe timpul verii, vacarii facand "branza alba si moale" si pazind cireada de ursi si lupi.

Multi dintre tinerii sateni vor insa sa scape de acest tip de viata rurala, unul dintre ei afirmand ca vrea sa darame casa si poarta mare de lemn a parintilor sai, pentru a le inlocui cu plastic si beton. In acelasi timp, cei batrani plang pierderea fermelor si a salariilor asigurate.

La 23 de ani dupa rasturnarea regimului lui Ceausescu, romanii inca au un guvern corupt si ineficient, noteaza jurnalista britanica, iar ingrijirea medicala, salubritatea si educatia sunt inca grav subfinantate, in timp ce mii de locuri de munca au disparut dupa Revolutie.

Insa in ciuda saraciei si a greutatilor fizice, remarcabila regiune a mentinut calitatile care s-au pierdut pentru totdeauna in alte parti ale Europei. Maramures a fost prea izolat pentru a putea fi invadat de romani, iar din antichitate isi mentine cu mandrie cultura unica.

"Nu imi voi uita niciodata vizita - florile salbatice, cositul si carutele cu cai, toate celelalte care evoca o vreme in care viata era grea, dar si mai calma, mai simpla, mai lenta si mai bogata", incheie Sarah Shuckburgh.

Cele mai bune momente pentru vizitarea Maramuresului sunt luna mai si luna octombrie, adica in mod special primavara si toamna. Turistilor britanici care stau la localnici li se recomanda sa aduca un mic cadou, precum ciocolata britanica, biscuiti sau ceva ce gazda poate folosi in bucatarie, remarcandu-se faptul ca in perioada comunista cele mai apreciate cadouri erau un sapun sau o punga de cafea, care insa sunt binevenite si in prezent.

In plus, localnicii adora sa fie fotografiati, insa spera sa le fie trimisa poza. Totodata, un alt sfat este ca turistii sa nu vina in zona cu masinile, din cauza drumurilor proaste si hartilor putine.

Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei, precum si Cimitirul Vesel si manastirile pictate din Bucovina sunt alte obiective turistice din zona care nu trebuie ratate. Printre lucrurile care pot fi aduse in Marea Britanie din Maramures sunt horinca, orice obiect facut din lemn, covoarele fabricate manual, palariile traditionale, mierea sau ouale pictate din Bucovina.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#The Telegraph Maramures, #Maramures basm rural, #biserici lemn Maramures, #vacanta Maramures , #turisti