Transilvania: Taramul lui Dracula, ridicat in slavi de presa straina

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 09:09
29871 citiri
Transilvania: Taramul lui Dracula, ridicat in slavi de presa straina
Foto: La Presse

In Bran, Romania, povestile cu vampiri sunt la mare moda. Serii de filme cum ar fi Twilight sau True Blood, care au avut un succes mondial, au redeschis apetitul pentru povesti infricosatoare.

Cand vine vremea vacantelor, hoarde de amatori de senzatii tari iau drumul Transilvaniei, pentru pelerinajul la locul de bastina al celui mai celebru vampir din lume: Dracula. Un astfel de voiaj este cu atat mai indicat in apropierea Halloween-ului.

Drumul pana la castelul Bran, descris de cotidianul canadian La Presse, este sinuos si se termina brusc, ca si cum ai intra intr-un munte.

Intr-un semi-intuneric, farurile masinii care merge spre Bran se pierd, practic, intr-o padure deasa. Dupa o curba, se iteste silueta lugubra a castelului scaldat in bruma serii. Dupa inca un cot, mai larg, fosta casa a lui Dracula devine chiar impunatoare, daca nu amenintatoare. Lupii care urla in padure asigura si fondul sonor adecvat calatoriei spre "castelul groazei".

Fireste, efectul nu este acelasi in cazul in care turistul se apropie de castelul Bran pe timp de zi, cand razele soarelui transforma castelul Bran intr-un loc primitor si cald.

Castelul lui Dracula, o destinatie de top pentru Halloween - presa straina

La poalele Branului se afla satul cu acelasi nume, care are in jur de 5.000 de locuitori. Branul nu este numai principalul centru turistic al Transilvaniei, dar chiar din intreaga Romanie.

Aproape jumatate de milion de vizitatori calca pragul casei lui Dracula, in fiecare an. De Halloween, curtea castelului devine neincapatoare pentru cei care vor sa asiste la spectacolul pus la cale special pentru sarbatoarea cu origini americane.

Nu e deloc de mirare de ce autorul irlandez Bram Stoker l-a ales pe Dracula pentru romanul care a fost, mult timp, cea mai vanduta carte din lume. Desi n-a calcat niciodata in Romania, Stoker a facut multe cercetari pentru a gasi un castel care sa i se potriveasca personajului principal.

Autorul s-a inspirat de legendele cu vampiri sau cu alte variante de morti-vii si a folosit identitatea lui erou roman: Vlad Tepes, cunoscut si sub numele de Vlad Dracul.

De fapt, Vlad Tepes n-a locuit niciodata in castelul Bran. In romanul sau, Stoker isi imagineaza insa ca Branul a fost refugiul de vampir al fostului domnitor roman.

Exista treceri secrete, cotloane intunecate, camari ascunse si pivnite uriase, toate vizitate cu sufletul la gura de turistii pasionati de povestile cu vampiri.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#castelul Bran presa straina, #Castelul Bran Halloween, #turisti Bran Dracula , #turisti