Un alpinist din Arad va incerca sa cucereasca varful K2 din Himalaya

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 19:12
2384 citiri
Un alpinist din Arad va incerca sa cucereasca varful K2 din Himalaya

Aradeanul Zsolt Torok face parte dintr-o echipa internationala de alpinisti, care, luni, va pleca spre Himalaya, pentru a cuceri varful K 2 (8.611 m), considerat "varful mortii", din cauza numarului mare de oameni care si-au pierdut viata in tentativele de escaladare.

Torok este singurul roman care face parte din "Sunny K2 Expedition" si va avea coechipieri din Austria, Germania, Suedia, SUA si Nepal. Expeditia este organizata si condusa de Gheorghe Dijmarescu, un cetatean american de origine romana, care are o vasta experienta la activ, cu peste zece ascensiuni reusite pe Everest si cu doua tentative pe K2 (cota atinsa in 2009 este 8.300 m), transmite corespondentul NewsIn.

"Eu sunt singurul din Romania care pleaca in aceasta expeditie. Imi este frica pentru ca stiu ca multi dintre alpinistii care au atacat acest varf nu s-au mai intors. Eu, cred, totusi, ca ma voi intoarce si imi doresc foarte mult sa avem sansa. Sansa inseamna sa avem vreme buna, sa nu vina avalansele, sa nu se declanseze furtunile.

Dupa 20 de ani de alpinism, consider ca totul depinde de noroc si vreme buna. Vreau sa uit toate grijile si de acum incolo nu mai vreau sa ma gandesc la nimic altceva decat la ceea ce am de facut acolo", a declarat Zsolt Torok.

Zsolt Torok va decola, luni, de pe aeroportul din Budapesta, cu destinatia Abu Dabi, de unde va pleca spre Pakistan, loc in care se va intalni cu ceilalti membri ai expeditiei, urmand sa inceapa apoi ascensiunea spre varful K2. Printre cei care fac parte din echipa condusa de alpinistul american de origine romana mai sunt Christian Stangl, recorder mondial in proiectul "7 Summits", la viteza, sotia lui Dijmarescu, Lhakpa Sherpa, de origine nepaleza, cu sase ascensiuni reusite pe Everest, un serpas nepalez, doi schiori americani si Lvo Meier, un alpinist de nationalitate germana.

Expeditia va dura peste doua luni si se va desfasura in perioada 15 iunie - 15 septembrie, dar, practic, escaladarea varfului K2 va incepe la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august, dupa ce, in prelabil, vor parcurge 110 km pe un ghetar, pentru aclimatizare.

Torok a spus ca zona de unde va incepe escaladarea este foarte periculoasa, pe langa lipsa de oxigen existand pericole precum furtuni de vara, prabusiri de blocuri de gheata sau pietre, presiune atmosferica schimbatoare. Pana acum, din 100 de oameni care au incercat sa escaladeze acest varf, doar 30 au scapat cu viata.

"Nu exista niciun alpinist care sa spuna ca va reusi sa escaladeze K2. Eu sper ca voi reusi din prima incercare. E important sa cred ca nu voi face edem pulmonar si nu o sa ne ia avalansa", a mai spus Zsolt Torok.

Pentru aceasta ascensiune, alpinistul aradean a achizionat si butelii cu oxigen. "Oxigenul, practic, ajuta foarte mult la ascensiune, dar omul trebuie sa se gandeasca si la alti munti, sa se gandeasca ca vrea sa ajunga batranetea. Sunt foarte multi care sunt adeptii acestui stil de ascensiune fara oxigen, dar eu nu pun accent pe asa ceva. Am fost la peste 8.000 de metri fara oxigen, dar pretul este mult prea mare", a spus Torok.

K2 este al doilea varf al lumii, dar alpinistii spun ca este primul ca periculozitate. Litera K desemneaza masivul Karakorum, uriasul lant muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrala, iar cifra 2 o ordine stabilita arbitrar de primii topografi. Varful a fost cucerit pentru prima data in iulie 1954 de alpinistii italieni Achille Compagnoni si Lino Lacedelli, iar performanta lor a fost marcata prin tragerea clopotelor in toate bisericile din Peninsula.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alpinist roman Himalaya , #turisti