Capusele terorizeaza Romania - clujenii, printre cei mai afectati

Marti, 03 August 2010, ora 12:23
3455 citiri
Capusele terorizeaza Romania - clujenii, printre cei mai afectati
Foto: City News

Sute de clujeni au ajuns in ultimele luni la spital din cauza muscaturilor de capuse, primaria fiind nevoita sa faca numeroase dezinsectii.

In Cluj se poate spune ca este o adevarata stare de alerta, Spitalul Municipal comunicand saptamanal Primariei cazurile inregistrate, pentru ca o companie care face dezinsectia, Coral Impex, sa actioneze in zonele infestate, arata City News.

Exista, insa, si cazuri in care focarul este localizat in gospodariile oamenilor, acestia trebuind sa contacteze ei firma de dezinsectie.

Capusele se hranesc cu sange si se intalnesc frecvent in spatiile verzi. In multe cazuri sunt purtatoare de bacterii si virusuri, cauzand maladii infectioase ca borrelioza Lyme, febra Q sau tularemia.

Conform studiilor efectuate in tara noastra se pare ca numarul capuselor a crescut simtitor in ultimii ani, ceea ce a condus in mod inevitabil si la inmultirea cazurilor de intepaturi de capusa. Cauza acestei inmultiri este pusa in principal pe seama conditiilor de mediu favorabile.

"Nu toate speciile de capuse sunt periculoase. Cea mai periculoasa ramane specia Ixodes ricinus. Aceasta reprezinta vectorul agentilor cauzali ai borreliozei Lyme. Numarul cazurilor de muscaturi de capuse in sezonul activitatii biologice este de ordinul sutelor.

In tara noastra anual se inregistreaza cateva zeci de cazuri de borrelioza Lyme. Uneori aceasta maladie nu este diagnosticata la timp si evolueaza in forme cronice cu complicatii severe", au declarat reprezentantii firmei Coral Impex pentru sursa citata.

Pentru a evita muscatura capuselor si aparitia bolilor transmise prin vectori, specialistii in dezinsectie dau urmatoarele sfaturi:

* evitarea zonelor cu densitate mare de capuse (zone de odihna si agrement neamenajate, lunci, cimpii, malul iazurilor si lacurilor cu vegetatie abundenta);

* reducerea la minim a timpului de aflare in zonele ce sunt arealul capuselor;

* utilizarea zonelor de odihna special amenajate;

* deplasarea persoanelor pe carari cu evitarea tufarisurilor si a zonelor cu vegetatie inalta;

* folosirea diferitor repelente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#capuse muscaturi spital, #boli muscatura capuse, #Cluj capuse firma dezinsectie , #urgente