Acuzatii grave la Ambulanta Gorj: Echipament pentru zidari si gradinari. Au nenorocit ambulantele

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 21:47
8914 citiri
Acuzatii grave la Ambulanta Gorj: Echipament pentru zidari si gradinari. Au nenorocit ambulantele
Foto: Arhiva Ziare.com

Un ambulantier de la Gorj acuza ca echipajele sunt trimise in localitatile unde sunt suspiciuni de coronavirus cu echipamente de "zidari si gradinari", iar o asistenta spune ca a fost trimisa singura la prelevare de probe pentru COVID-19. Conducerea institutiei respinge acuzatiile.

Cristi Aldescu, ambulantier in cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Gorj sustine ca echipamentul pe care il folosesc atunci cand sunt trimisi la cazurile suspecte de coronavirus reprezinta un real pericol pentru sanatatea angajatilor si pacientilor.

Cristi Aldescu este si presedintele Sindicatului Ambulanta Gorj.

"Echipamentul este pentru zidari, gradinari, pentru instalatori. La ultima tura, cand am mers la serviciu, ne-au dat o masca pentru noi, ca echipaj si zece masti pentru bolnavi. Pe masini sunt niste echipamente, niste combinezoane, se vede eticheta pe ele, cine le-a luat nu poate sa ascunda, noi le-am fotografiat, care sunt recomandate pentru zugravi, mecanici, se vad acolo instructiunile, numai pentru partea medicala nu sunt.

Sunt de acord, mergem la recoltat, ne trebuie bluza cu maneca lunga, manusi, cizme, nu avem asa ceva, ne ducem cu bocancii nostri. Asta e problema, nu ca refuzam, dar dorim sa ne protejam, avem familie", a declarat, pentru Mediafax, Cristi Aldescu.

Acesta sustine ca ar fi trebuit sa fie trimisa in aceste misiuni o singura ambulanta, dotata corespunzator.

"Ne imbracam in combinezonul acesta alb, unde ne imbracam nu stiu, ca nu avem o camera speciala, asa ar trebui. Unde ne dezbracam cand venim de la solicitare? Trebuie sa fim decontaminati dupa ce venim de la solicitare.

Ne urcam in ambulanta, ni se dau doua adrese, asa cum i s-au dat ultimului echipaj. S-au dus la DSP si au zis 'nu mergem noi, mergeti voi, dar va spunem cum sa recoltati' si iti dau doua adrese. Intru intr-un apartament sau casa, ce fac? Dau costumul jos sau intru in ambulanta, pe perna masinii", spune barbatul.

Acesta precizeaza ca ambulanta are o cabina impartita in doua: salonul bolnavului si partea din fata.

"Daca te urci cu combinezonul acela pe scaunul din fata nu ai contaminat toata cabina? Au contaminat-o! Numai salonul bolnavului il dezinfectezi. Intri in a doua locuinta, cu acelasi combinezon, daca a doua familie nu are acest virus, ce fac? Nu am contaminat? Nu e normal ca pentru fiecare adresa sa fie dat cate un singur combinezon? Ca noi sa nu folosim aceste masini, pentru ca noi imbolnavim toti bolnavii pe care ulterior ii luam.

Gravidele, cardiacii. Am spus 'oameni buni, faceti o ambulanta, una singura care sa faca lucrul acesta'. Ei au trimis toate ambulantele. Au nenorocit toate ambulantele", a mai declarat Cristi Aldescu.

O alta angajata a SAJ Gorj, Cristina Serban, asistent medical sef, spune ca a fost trimisa la prelevare de probe pentru coronavirus, fara sa mai fi facut vreodata acest lucru.

"Eu nu am refuzat sa merg. Am vorbit cu domnul director medical, seara, eram in timpul serviciului, venisem de la o solicitare, mi-a zis sa imi iau colegul si sa mergem impreuna la DSP sa ne invete cum sa recoltam, sa mergem pe traseu, dar nu sa luam pe cineva de acolo.

Discutia mea a fost cu domnul doctor sa luam pe cineva cu noi de acolo, pentru ca noi nu am mai recoltat, nu stim cum sa transportam probele respective si asta a fost. Am zis ca nu vreau sa ma duc singura, ca nu am mai facut asa ceva, deci trebuie sa mearga DSP-ul cu mine, au zis ca nu merg fetele, ca nu au fete, pana la urma ne-au convins sa mergem acolo sa ne invete, ne-am dus la DSP, am primit adresele respective unde sa mergem, colegul meu deja se si echipase, urma sa ma echipez eu, dar imi explica fetele cum sa recoltez, cum sa transport probele.

In acel timp am fost anuntata sa ma intorc in statie, pentru ca fetele de la DSP sunt mai aproape de zona respectiva si merg dansele sa recolteze", a precizat, pentru Mediafax, Cristina Serban.

Aceasta spune ca a acceptat, in cele din urma, sa mearga la cazurile suspecte de coronavirus, insa pentru ca a cerut sa fie instruita, nu a mai fost trimisa in teren.

"Ne-au spus sa mergem la DSP si acolo o sa ne echipeze si o sa ne invete cum sa recoltam probele respective. Eu am spus ca nu am mai facut asta niciodata si noi ne ducem, dar sa luam pe cineva de la DSP. Mi s-a spus ca nu! O sa ne invete sa recoltam si o sa ne descurcam.

Nedumerirea mea a fost prima data cum sa plec eu sa prelevez asemenea probe si sa le transport, pentru ca nu mai facusem. Nu stiu daca cei de la DSP merg sa ia un infarct dintr-un sat de la 20 de kilometri de Targu-Jiu, nu stiu daca se descurca fara mine pe ambulanta. Eu ma duc, dar singura? Pe urma am acceptat sa ma duc si singura", a mai spus Cristina Serban.

De cealalta parte, directorul SAJ Gorj sustine ca echipamentele sunt corespunzatoare pentru aceste misiuni.

"Ambulanta, in momentul de fata, are toate dotarile necesare corespunzatoare in ceea ce spun ei, inclusiv combinezoanele de protectie, inclusiv masca de protectie, dezinfectant avem atat pentru suprafete, cat si pentru maini. Problema e numai sa se vrea sa se si munceasca, dar pofta de munca nu putem sa le dam", a spus Constantin Mitroi, directorul SAJ Gorj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acuzatii ambulanta gorj echipament zidari , #urgente