Cum functioneaza aplicatia "Apel 112", cat e de utila si de ce Uber ne localizeaza mai exact ca STS

Marti, 20 August 2019, ora 18:15
16746 citiri
Cum functioneaza aplicatia "Apel 112", cat e de utila si de ce Uber ne localizeaza mai exact ca STS
Foto: site STS

Au trecut trei saptamani de la ziua in care Alexandra Maceseanu suna la 112 pentru a cere ajutorul. Deznodamantul tragic il stim cu totii, insa multe intrebari isi asteapta inca raspunsurile.

Am incercat sa raspundem la una dintre ele, ce s-a nascut dupa prima reactie a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

"STS a dezvoltat si, incepand cu data de 15 februarie, a lansat gratuit aplicatia Apel 112, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului mobil.

De la momentul lansarii si pana in prezent, au fost receptionate un numar de 409 apeluri prin intermediul aplicatiei, aceasta demonstrandu-si utilitatea in toate aceste cazuri.

Acuratetea aplicatiei este de ordinul metrilor sau zecilor de metri", a declarat, pe 26 iulie, purtatorul de cuvant al institutiei, Mariana Pop.

Ea explica atunci ca aplicatia a fost creata pentru a ajuta la o localizare mai precisa, pe care legislatia actuala nu o permite in cazul apelurilor directe la 112, asa cum a fost cel al Alexandrei.

Am descarcat aplicatia, am aflat tot ce am putut din prezentarea sa si apoi am adresat mai multe intrebari STS, pentru a intelege mai bine cum functioneaza si daca, intr-adevar, garanteaza o localizare mai precisa.

Intai si intai am aflat, din raspunsul STS la solicitarea Ziare.com, ca aplicatia a fost dezvoltata de catre specialistii serviciului, crearea ei a costat 13.810 lei, iar mentenanta "este asigurata de catre personalul propriu si nu presupune costuri de implementare si costuri prevazute printr-un contract de mentenanta".

Cum functioneaza aplicatia

Aplicatia poate fi descarcata gratuit de AICI din Google Store si de AICI, din Apple Store.

Odata instalata, cand o deschideti, veti observa ca sub butonul "Apelare 112" apare un set de coordonate, precum si acuratetea cu care sunteti localizat.

Nu exista o varianta demo, asa ca nu apasati butonul decat daca sunteti intr-adevar intr-o situatie care necesita interventia autoritatilor, altfel veti genera o alerta falsa.

Pentru a afla ce se intampla dupa apasarea butonului, am cerut ajutorul STS: "La initierea apelului catre serviciul de urgenta 112, prin apasarea butonului

'Apelare 112' din aplicatia 'APEL 112', se realizeaza apelul catre numarul unic de

urgenta 112. Apelantul va fi preluat de operatorul 112 al STS si se vor transmite

coordonatele GPS catre sistem".

Pentru ca acest sistem sa functioneze este nevoie insa ca telefonul sa fie conectat la Internet. Dar STS atrage atentia ca "aplicatia functioneaza si este utila si in lipsa datelor mobile", si asta pentru ca datele de localizare, acele coordonate GPS, pot fi extrase si transmise verbal operatorului 112, care le va introduce manual pe harta, astfel incat localizarea sa fie cat mai exacta.

Termeni si conditii: utilizatorul isi asuma tot, STS nimic

In ce priveste menirea aplicatiei, aici nevoia de lamuriri a crescut pe masura ce am parcurs termenii si conditiile pe care trebuie sa le acceptam ca sa o putem folosi.

Cateva dintre aceste conditionari ne-au atras atentia in mod deosebit:

  • Aplicatia este furnizata as it is, fara a oferi garantii de niciun fel.
  • Aplicatia nu este destinata pentru folosire in situatii in care erori de functionare sau inexactitati de continut, de date sau informatii furnizate pot conduce la moartea, ranirea sau distrugerea proprietatii utilizatorului.
  • Utilizatorul este responsabil pentru folosirea aplicatiei si toate costurile generate de aflarea locatiei vor fi suportate total de utilizator, fiind acoperite in factura emisa de operatorul de telefonie mobila.
  • Utilizatorul isi asuma ca datele transmise ar putea fi inexacte si intelege ca acuratetea informatiilor privind localizarea depinde de capabilitatile terminalului /telefonului folosit, la fel ca si calitatea datelor si serviciului GPS.
  • STS nu e responsabil pentru acuratetea informatiilor de localizare obtinute.
  • Nu exista nicio garantie ca una sau toate functiile aplicatiei vor functiona corect mereu.
  • STS nu garanteaza o functionare continua si fara erori a aplicatiei si nici nu garanteaza ca erorile din aplicatie vor fi corectate.

Asadar, ce responsabilitate isi asuma STS fata de cetatenii care folosesc aplicatia?

Raspunsul Serviciului la prima parte a intrebarii a fost urmatorul: "Responsabilitatea utilizarii aplicatiei 'APEL 112' revine utilizatorului, acesta fiind singurul care alege sa instaleze sau sa foloseasca aceasta aplicatie".

Dupa ce am cerut lamuriri suplimentare pe acest subiect, ni s-a explicat si de ce suntem in fata acestei situatii: "Functionarea aplicatiei depinde de factori pe care Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu ii controleaza si anume tipul telefonului, tipul GPS, nivelul conexiunii, motiv pentru care STS nu poate garanta functionarea pe orice telefon.

Din acest motiv, punctul 5 din 'Termeni si conditii' (cea de-a doua din cele prezentate mai sus - n.red.) este o limitare a raspunderii Serviciului de Telecomunicatii Speciale, astfel incat institutia noastra nu este raspunzatoare in situatii in care inexactitatea localizarii este cauzata de capacitatile tehnice ale terminalului mobil pe care este folosita".

Ce inseamna costuri suportate de utilizator

In ce priveste costurile suportate de utilizator mentionate la sectiunea "termeni si conditii", STS ne-a explicat ca acestea nu sunt aditionale fata de cele pe care deja fiecare abonat le plateste lunar operatorului.

"Costurile pentru folosirea datelor mobile de catre apelant sunt cele acoperite de optiunile abonamentului incheiat de apelant cu operatorul de telefonie mobila sau de pe cartela prepay pe care apelantul a achizitionat-o.

Operatorul de telefonie mobila nu va taxa suplimentar pentru traficul generat de Aplicatia de urgenta 'APEL 112' la accesarea serviciilor de localizare de la nivelul terminalului folosit de utilizator", a explicat, pentru Ziare.com, STS.

De ce Uberul vine la scara si STS la 20 de metri distanta

Primul lucru pe care l-am remarcat cand am deschis aplicatia a fost ca, indiferent de unde ne aflam, ca este afara sau in interiorul unei cladiri, acuratetea coordonatelor care ar fi transmise 112 in caz de urgenta nu scade sub 20 de metri.

Si ne-am pus aceeasi intrebare ca multi dintre cei care folosesc si serviciile companiilor de ride shareing: De ce Uberul vine la scara blocului, avand in vedere ca am facut comanda de pe acelasi telefon, cu aceleasi tip de GPS si de conexiune la Internet?

Va prezentam raspunsul primit: "Informatia de localizare generata de aplicatia 'Apel 112' depinde de caracteristicile receptorului GPS din telefonul mobil, de zona in care se afla acesta (caracteristici de relief - campie/munte; zona urbana - constructii beton) . Testand aplicatia in diferite zone veti constata ca precizia localizarii se va modifica.

Aplicatia Apel 112 afiseaza si precizia cu care extrage datele de localizare, spre deosebire de aplicatia mobila la care faceti referire. Datele de localizare sunt extrase in aplicatia Apel 112 prin interogarea GPS-ului din telefon, a datelor mobile si a conexiunii GSM.

In ceea ce priveste capabilitatile altor aplicatii mobile, nu detinem informatii legate despre tipul algoritmilor folositi de acestea pentru datele de localizare".

Concluzionand, putem spune ca, intr-adevar, daca nu avem idee unde ne aflam, aplicatia STS ne este cu siguranta de mare ajutor, pentru ca reduce cu mult perimetrul de cautare. Pe de alta parte, in ultimele saptamani, am prezentat si experientele unor persoane care au testat-o.

Prima, a vicepresedintelui Sindicatului National al Politistilor din Romania, Bogdan Banica, care a sustinut ca, in momentul in care a vrut sa vada direct la la dispeceratul IPJ Suceava ce se intampla cand e initiat apelul prin aplicatie, intreg sistemul s-a blocat. Intreaga poveste o gasiti aici.

A doua, a unui cetatean care se afla intr-o situatie de pericol, a facut apelul prin aplicatia STS, a transmis verbal si adresa exacta, si totusi echipajul de politie a fost trimis in alta parte. Aici gasiti detaliile acelei situatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#STS aplicatie 112 cum functioneaza, #coordonate GPS aplicatie Apel 112 STS , #urgente