Azi are loc un nou exercitiu de alarmare a populatiei. Sirenele se vor auzi in toata tara

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 06:51
8181 citiri
Azi are loc un nou exercitiu de alarmare a populatiei. Sirenele se vor auzi in toata tara
Foto: Facebook/IGSU

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat, marti, ca sirenele se vor auzi din nou, miercuri, in toata tara.

Noul exercitiu este destinat verificarii functionarii mijloacelor de alarmare a populatiei, in scopul centralizarii permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de instiintare, avertizare si alarmare, precum si pentru pregatirea continua a autoritatilor administratiei publice locale.

Incepand cu luna august, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, in intervalul orar 10.00 - 11.00, sunt actionate sirenele de alarmare publica existente in toate judetele.

Simularile de miercuri vizeaza atat verificarea echipamentelor care pot fi actionate in mod centralizat (simultan), cat si a celor cu actionare locala.

Totodata, rezultatele verificarilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize in cadrul comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, in vederea imbunatatirii modului de alarmare a populatiei in situatii de protectie civila.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificatii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizeaza anumite masuri pentru comunitate.

IGSU a mai anuntat ca in cadrul actiunilor de testare si verificare a sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila, derulate in luna august, la nivel national, din cele 6.913 mijloace tehnice de alarmare au fost actionate 5.460 de sirene pe timpul exercitiului.

Din centralizarea datelor puse la dispozitie de inspectoratele pentru situatii de urgenta rezulta ca, din punct de vedere al modului de actionare, 2.865 dintre sirenele functionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesita declansare locala, se arata intr-un comunicat al IGSU.

IGSU a desfasurat, pe 6 august, la nivel national, exercitiul de transmitere a mesajelor de instiintare si verificare a sistemului de alarmare publica. Scenariul a presupus atat instiintarea centrelor operationale pentru situatii de urgenta judetene, inclusiv din municipiul Bucuresti, cat si verificarea functionarii sistemului de alarmare prin actionarea sirenelor electrice si electronice de alarmare a populatiei.

Referitor la timpul mediu de raspuns in cazul actionarii centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu actionare locala - 7,42 minute, zona de acoperire acustica fiind de 37,56% la nivel judetean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orasenesc si de 37,07% la nivel comunal.

Pe timpul exercitiului, au fost verificate 1.449 sirene de alarmare publica din 445 de localitati, 196 dintre acestea fiind neoperative, precizeaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#sirene miercuri, #exercitiu alarmare populatie miercuri, #sirene Bucuresti 6 septembrie , #urgente