La 9 luni dupa #Colectiv, Guvernul stabileste cine si in ce ordine raspunde intr-o situatie de urgenta

Miercuri, 03 August 2016, ora 17:18
2401 citiri
La 9 luni dupa #Colectiv, Guvernul stabileste cine si in ce ordine raspunde intr-o situatie de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare privind managementul tipurilor de risc, noul act normativ stabilind cine si in ce ordine raspunde prin actiuni intr-o situatie de urgenta, cum ar fi un cutremur, o epidemie sau un accident nuclear.

Hotararea de guvern este adoptata la 9 luni de la tragedia din clubul Colectiv si se bazeaza pe analizele DSU si MAI si pe rezultatele verificarilor facute de Corpul de Control al premierului dupa incendiu.

"Asadar, in sedinta de azi, Guvernul a aprobat o hotarare care reglementeaza asigurarea la nivel national a managementului tipurilor de risc pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta", a declarat Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

De asemenea, el a spus ca actul normativ stabileste autoritatile si organele de specialitate ale administratiei publice centrale, structurile teritoriale aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, autoritatile administratiei publice locale, precum si operatorii economici care au obligatia de a asigura managementul tipurilor de risc.

"Autoritatile responsabile asigura acest management de risc repartizat pe urmatoarele domenii de actiune: prevenire, pregatire, raspuns si refacere si reabilitare", a aratat purtatorul de cuvant al Executivului.

Totodata, el a anuntat ca in temeiul hotararii se vor elabora urmatoarele planuri de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta, regulamente de gestionare a situatiilor de urgenta: conceptia nationala de raspuns, planuri de actiune si registrul de capabilitati.

Regulamentele de gestionare a situatiilor de urgenta se avizeaza de catre DSU si se aproba prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

"Pentru fiecare din urmatoarele tipuri de risc: cutremure, epidemii, inundatii, accident nuclear sau radiologic si incendii de padure care au impact major asupra comunitatilor, mediului si populatiei, ISU elaboreaza cu avizul DSU o conceptie nationala de raspuns cu sprijinul celorlalte autoritati publice", a adaugat Iolu.

Hotararea stabileste si cine e comandantul actiunilor.

"Comandantul actiunii este persoana din cadrul MAI care planifica si asigura integrat ordonarea operationala a capabilitatilor implicate in actiunile de interventie operativa pentru toate tipurile de risc.

La nivel national comandantul actiunii este secretarul de stat, sef al DSU sau persoana desemnata de acesta, exceptia o reprezinta activitatea de cautare si salvare care trebuie sa se desfasoare in anumite medii specifice si in care MAI participa cu rol secundar.

Rolul principal poate reveni Ministerului Transporturilor pentru cautare si salvare de vieti omenesti, MApN pentru cautare de nave si aeronave militare", a mai spus Liviu Iolu.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Hotarare Guvern responsabilitati urgente, #Hotarare Guvern responsabil cutremur incendiu , #urgente
Comentarii