STS a implementat tehnologia care permite localizarea apelurilor de urgenta la 112: In ce conditii nu functioneaza

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 14:05
5581 citiri
STS a implementat tehnologia care permite localizarea apelurilor de urgenta la 112: In ce conditii nu functioneaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), in colaborare cu operatorii de telefonie mobila si in parteneriat cu Google si Apple, au implementat tehnologia Advanced Mobile Location (AML) pe smartphone-uri, care permite transmiterea catre 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se suna la serviciul de urgenta.

AML vine si in sprijinul persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau vorbire care trimit SMS la 113 de pe telefoanele cu sistem de operare Android.

Facilitatea AML nu necesita instalare de componente sau aplicatii suplimentare si are o acuratete de ordinul metrilor/zecilor de metri, conform unui comunicat remis de STS redactiei Ziare.com.

"La acest moment, AML functioneaza in toata tara, iar cand cetatenii suna la 112, operatorii STS si dispecerii agentiilor de interventie au la dispozitie coordonatele geografice cu o acuratete mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operationale si am integrat toate configuratiile necesare, astfel incat aceasta tehnologie sa vina cat mai mult in sprijinul apelantului.

Totodata, a fost nevoie de actualizarea legislatiei pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuam demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finantat din fonduri europene pe care ne dorim sa il finalizam in 2021", a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Balan, prim-adjunct al directorului STS.

Timp de aproape cinci luni, echipele de ingineri si programatori ai STS au colaborat cu echipa Android ELS de la Google pentru a efectua testarile preliminare si pentru a imbunatati precizia localizarii apelurilor la 112.

Infrastructura Sistemului 112 a fost configurata pentru a permite receptionarea pozitiei geografice transmise si de pe telefoanele cu sistem de operare iOS, fapt confirmat de Apple in urma testelor pe care le-a realizat pana in prezent.

La finalul lunii martie, s-a lansat actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 13.4 care permite furnizarea localizarii AML si pentru utilizatorii telefoanelor iPhone. Spre deosebire de solutia oferita de Google, terminalele Apple transmit pozitia catre Sistemul 112 doar in cazul apelurilor telefonice de urgenta, nu si in cazul transmiterii de mesaje de urgenta prin SMS la numarul 113.

Cum functioneaza AML pe Android

Conditii obligatorii pentru furnizarea informatiilor de localizare prin serviciul ELS/AML:

1. telefonul trebuie sa includa sistemul de operare Android, incepand cu versiunea OS 4.0 sau superior si sa aiba Serviciile Google Play instalate;

2. utilizatorul sa nu fi optat in prealabil la dezactivarea serviciului ELS, din setarile de localizare ale telefonului sau;

3. telefonul trebuie sa fie inregistrat intr-o retea mobila din Romania, cu acces la servicii de SMS si/sau internet;

4. telefonul trebuie sa aiba integrate functiile de GPS si WiFi.

Cum functioneaza ELS?

Serviciul Android ELS recunoaste cand un utilizator efectueaza un apel de urgenta la 112 sau cand se transmite un SMS la 113 si va calcula locatia folosind mai multe surse de localizare (AGPS, retea mobila, WiFi si senzori din telefon).

Locatiile ELS sunt calculate pe dispozitiv si trimise prin SMS si/sau internet, direct catre Sistemul 112 utilizand protocoale standard din industrie.

Cand nu functioneaza ELS?

1. nu functioneaza pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusa sau care au cartele SIM cu servicii inactive;

2. nu functioneaza daca telefonul este setat pe modul avion;

3. nu functioneaza pentru telefoanele cu nivelul bateriei sub 10%.

Alte precizari:

- serviciul ELS se va activa doar la apelarea numarului 112, respectiv la transmiterea de mesaje la numarul 113 destinat persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau vorbire, in restul timpului fiind inactiv, fara a consuma baterie;

- informatia de localizare este transmisa din telefonul mobil direct catre Sistemul 112; Google nu primeste aceasta locatie transmisa catre serviciul de urgenta;

- daca la apelarea numarului de urgenta 112 conexiunea la internet este oprita, serviciul ELS va transmite pozitia insa doar prin SMS;

- pentru transmiterea si afisarea corespunzatoare a amprentei de timp ce insoteste informatia de localizare de tip AML, se recomanda activarea optiunii de actualizare automata a datei si orei asociate telefonului mobil.

Cum functioneaza AML pe iOS

Conditii obligatorii pentru furnizarea informatiilor de localizare AML pentru iPhone:

1. sistemul de operare al telefonului trebuie sa fie actualizat la versiunea 13.4;

2. telefonul trebuie sa fie inregistrat intr-una din urmatoarele retele mobile din Romania cu care Apple are acord in implementarea AML;

3. telefonul trebuie sa aiba acces la serviciul de SMS.

Cum functioneaza AML pe telefoanele iPhone?

Cand un utilizator initiaza un apel la numarul de urgenta 112, telefonul iPhone calculeaza pozitia integrand date din mai multe surse, cum ar fi sistemele de sateliti si retelele WiFi.

Ulterior, coordonatele sunt impachetate intr-un SMS care este transmis direct catre Serviciul 112, fara a mai fi nevoie de vreo operatiune.

Cand nu functioneaza AML pe telefoanele iPhone?

1. nu functioneaza pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusa sau care au cartele SIM cu servicii inactive;

2. la transmiterea de mesaje de urgenta catre serviciul SMS 113.

Alte mentiuni: La acest moment, receptionarea coordonatelor geografice prin tehnologie AML nu este disponibila pentru apelantii care se afla in roaming international, precum si pentru cei care nu au semnal in reteaua proprie (roaming national).

A.G.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#localizare AML 112 GPS, #localizare GPS apeluri urgenta , #urgente