Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

STS ne-a indemnat sa le folosim aplicatia ca sa fim localizati usor. Un politist spune ca tot sistemul s-a blocat cand a testat-o

Joi, 01 August 2019, ora 14:24
10129 citiri
STS ne-a indemnat sa le folosim aplicatia ca sa fim localizati usor. Un politist spune ca tot sistemul s-a blocat cand a testat-o
Foto: site STS

In urma cu aproape o saptamana, cand cazul de la Caracal a ajuns in presa si institutiile au inceput sa se arate una pe alta cu degetul pentru erorile care au dus la tragedie, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) informa populatia ca legea nu ii permite sa faca o localizare exacta a apelantului, insa daca apelul la 112 se face dintr-o aplicatie dezvoltata de ei, atunci precizia de identificare creste foarte mult, pana la doar cativa metri.

Aplicatia e recent lansata de STS, la inceputul lunii februarie a acestui an, insa mediatizarea ei s-a limitat doar la emiterea comunicatului de anunt si prezentare.

Inainte de tragedia de la Caracal, aplicatia avea putin peste 10.000 de descarcari, pe Google Play, insa imediat dupa declaratiile STS a trecut de 100.000. La acestea se adauga si cele pentru posesorii de telefoane cu sistem de operare iOS.

Aplicatia poate fi descarcata de AICI din Google Store si de AICI, din Apple Store.

Un politist a testat aplicatia: Tot sistemul s-a blocat

Printre cei care a vrut sa vada cum functioneaza s-a aflat si vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor din Romania, Bogdan Banica, insa nu in calitate de simplu cetatean, noi neavand optiunea de a vedea cum functioneaza pana in momentul in care avem cu adevarat nevoie de ea.

Banica a testat-o din calitatea sa de politist, direct la dispeceratul IPJ Suceava, ca o documentare inainte de a acorda un interviu unei televiziuni cu privire la logistica precara si disfunctionalitatile din sistem, dupa cum povesteste pe pagina sa de Facebook.

"Am vrut sa ma conving personal despre cum functioneaza (sau nu) acea aplicatie de localizare a apelurilor de urgenta. Fiind politist ACTIV si avand acces la informatiile clasificate, deci neincalcand nicio procedura de acces, am fost invitat de catre ofiterul de serviciu principal in camera dispecerului IPJ Suceava, pentru a ma documenta profesionist inainte de expunerea unei opinii publice.

Fireste, l-am rugat pe colegul care era de serviciu sa imi explice cum functioneaza renumita, de acum, aplicatie de localizare.

Dupa doar cateva minute, 'cu tot cu usa', in incapere a patruns seful Centrului Operational al IPJ Suceava, cu o falca la mansarda si una la parter, care nici mai mult nici mai putin, m-a scos afara din incapere. Am uitat sa precizez ca in momentul accesarii aplicatiei de catre colegul meu, tot sistemul se blocase", povesteste pe Facebook politistul Bogdan Banica.

Sindicalistul dezvaluie si numele celui pe care il acuza ca l-a impiedicat sa testeze pana la capat aplicatia STS.

"In 2019 nesimtitul asta isi permite sa impiedice o activitate sindicala, uzand de forta fizica, de putintimea neuronilor si de faradegrija ca nu are ce sa pateasca!

Si pentru ca nu am absolut nicio frica de a ii dezvalui pe nemernici, ii voi da si numele acestui comunist zevzec...Apostol Vasile se intituleaza si este...ati ghicit...comisar-sef de politie. Intre noi ramane vorba, am lucrat cu el si pot banui, cu suspiciuni rezonabile, ca e si semianalfabet, am vazut procese-verbale intocmite de el, in prezenta mea...exact, unul dintre cei care CU ADEVARAT 'aduce atingere imaginii Politiei Romane'", mai scrie liderul sindical, care face apel la seful interimar al MAI, proaspat-numitul Mihai Fifor, sa faca un control si la Suceava, nu doar la Caracal.

Ziare.com a incercat sa obtina o reactie de la nivelul IPJ Suceava despre situatia relatata, precum si despre atributiile pe care le indeplineste Apostol Vasile. Va vom prezenta informatiile de indata ce le vom obtine.

Ce face, de fapt, aplicatia STS

Totodata, am studiat si noi aplicatia STS. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost, ca indiferent de unde ne aflam, ca este afara sau in interiorul unei cladiri, acuratetea coordonatelor care ar fi transmise 112 in caz de urgenta nu scade sub 20 de metri, desi in prezentare STS sustine ca este de 10 metri.

De altfel, chiar si in poza de prezentare a STS se vede ca acuratetea este de 16 metri (poza articol).

Apoi, cum nu exista o varianta demo pe care sa vedem ce s-ar intampla la pasii urmatori fara sa generam o alerta falsa, am citit cu atentie termenii si conditiile pentru utilizatorii aplicatiei. De acolo am aflat urmatoarele:

  • Utilizatorul este responsabil pentru folosirea aplicatiei si toate costurile generate de aflarea locatiei vor fi suportate total de utilizator, fiind acoperite in factura emisa de operatorul de telefonie mobila.
  • Utilizatorul isi asuma ca datele transmise ar putea fi ineexacte si intelege ca acuratetea informatiilor privind localizarea depinde de capabilitatile terminalului /telefonului folosit, la fel ca si calitatea datelor si serviciului GPS.
  • STS nu e responsabil pentru acuratetea informatiilor de localizare obtinute.
  • Nu exista nicio garantie ca una sau toate functiile aplicatiei vor functiona corect mereu.
  • STS nu garanteaza o functionarea continua si fara erori a aplicatiei si nici nu garanteaza ca erorile din aplicatie vor fi corectate.

Ziare.com a trimis de luni o solicitare scrisa la STS pentru a cere lamuriri despre functionalitatea aplicatiei, precizia localizarii, ce responsabilitate isi asuma totusi STS si daca in cazul Alexandrei posibilitatea utilizarii aplicatiei ar fi ajutat cu adevarat. Pana la aceasta data nu avem niciun raspuns, vi-l vom transmite de indata ce il vom primi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#STS aplicatie 112 probleme localizare, #politist Suceava aplicatie STS 112 blocata , #urgente