Sunt surdo-mut, imi ia foc casa. Cum cer ajutor la 112?

Luni, 08 Iunie 2015, ora 08:35
14923 citiri
Sunt surdo-mut, imi ia foc casa. Cum cer ajutor la 112?
Foto: 112.ro

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care le va permite hipoacuzicilor sa ceara ajutor in situatii de urgenta prin infiintarea numarului unic 113 la care pot fi transmise mesaje scrise.

Legea prevede ca persoanele cu deficiente de auz sau de vorbire isi pot inscrie numarul de telefon in Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta si astfel vor beneficia gratuit de acest serviciu.

"Era o chestiune de normalitate. Conform conventiilor internationale la care Romania e parte, accesul la serviciul unic de urgenta este un drept al tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitati", a explicat pentru Ziare.com senatorul Sebastian Grapa, initiatorul Legii pentru modificarea si completarea OUG 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta.

"Pana acum, hipoacuzicii, adica surdo-mutii, cei care nu aud si cei care nu pot vorbi, nu aveau cum sa foloseasca acest numar unic de urgenta si atunci, ca urmare a discutiilor purtate cu cei de la STS si ANCOM, am cazut la un acord", a mai completat acesta.

Conform sistemului nou creat, o persoana cu astfel de dizabilitati va putea transmite un mesaj la 113, care inseamna apel pentru interventie de urgenta, "mesaj care consta in explicitarea foarte clara a tipului de interventie si a tipului de problema", a precizat senatorul.

Care este procedura

"Se vor crea centre judetene. Persoanele respective se duc si inregistreaza un terminal, adica un numar de telefon, in acel centru si atunci cand apare un apel de la numarul inregistrat se stie foarte clar ca a fost o urgenta.

De ce 113? Pentru ca altminteri, pana cand s-ar purta discutia pe 112 prin SMS, linia ar fi blocata si ar fi oprite alte potentiale interventii. De aceea, s-a creat acest numar alternativ - 113.

Nu e obligatoriu sa suni direct la 112, asa cum nu este obligatoriu sa trimiti mesaj la 113. De pilda, daca din instict formezi 112 si telefonul tau este inregistrat in acel centru judetean, atunci se stie foarte clar ca apelantul este o persoana hipoacuzica si are nevoie de interventie. Atunci se da alerta, echipajele se pun in miscare.

Apoi, foarte important cand trimiti alerta este ca in primul rand sa te localizezi. Primul lucru pe care trebuie sa il semnalezi este daca esti acasa sau daca esti plecat. Interventia se poate face si in zona in care domiciliezi, dar si daca esti in alta parte, de exemplu in concediu la mare si ai o situatie de urgenta.

De ce? Pentru ca atunci cand vine apelul de la numarul inregistrat al unui hipoacuzic, trebuie sa se stie unde sa vina echipajul, acasa sau in alta parte", a explicat Sebastian Grapa noua procedura.

Mai trebuie stiut ca, potrivit noii legi, "in situatia in care te inregistrezi, apelul este gratuit, dar daca nu esti in zona ta de domiciliu, esti in alta parte, atunci platesti costul SMS-ului din retea".

Intrebat ce se intampla pana acum daca o persoana care nu vorbeste sau nu aude suna la 112, Sebastian Grapa a raspuns: "Nu se intampla nimic, era un vid".

Senatorul cunoaste foarte bine situatia persoanelor care sufera de aceste dizabilitati pentru ca a lucrat cu multe ONG-uri care se ocupa de asemenea probleme. De altfel, in expunerea de motive atasata initiativei legistative se precizeaza ca in Romania sunt peste 30.000 de hipoacuzici.

"Inregistrati! Dar ganditi-va ca in satele Moldovei sau in ale Olteniei lumea nici nu stie despre ce e vorba", a mai spus acesta.

Atentie! Ca si in cazul apelurilor la numarul unic de urgenta 112, orice transmitere abuziva de mesaje la 113 va fi sanctionata cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege 113 urgente surdomuti, #lege 113 hipoacuzici, #apel 112 surdomuti , #urgente