Cazul ursului ucis la Sibiu: Ciolos vrea rapoarte complete pana luni

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 17:20
4031 citiri
Cazul ursului ucis la Sibiu: Ciolos vrea rapoarte complete pana luni
Foto: captura video Digi24

Premierul Dacian Ciolos a discutat, vineri, cu responsabilii care coordoneaza autoritatile implicate in uciderea ursului la Sibiu, el cerand rapoarte complete pana luni.

Ministerul Afacerilor Interne, prefectul judetului Sibiu, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor si ANSVSA i-au prezentat premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

"Prim-ministrul Dacian Ciolos a cerut rapoarte complete ale situatiei pana luni, 17 octombrie, dupa ce institutiile cu responsabilitati isi vor finaliza si anchetele interne declansate deja", a afirmat Liviu Iolu.

In acelasi timp, premierul a fost informat ca inca de saptamana trecuta la nivelul MAI s-a inceput o revizuire a procedurilor de interventie in caz de evenimente exceptionale precum a fost cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta pana la 20 octombrie, stadiul infiintarii Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice - SUAS, procedura demarata dar nefinalizata pana in acest moment.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, ca a privit "stupefiat" imaginile cu ursul care a fost impuscat in orasul sau, el criticand faptul ca nu exista oameni instruiti si proceduri simple si clare pentru interventii.

Un urs a fost ucis, miercuri dimineata, la Sibiu, in urma unei operatiuni de capturare a lui care a durat in jur de doua ore. In acest timp, animalul a trecut prin aproape jumatate de oras, inclusiv prin centru, si a urcat pe acoperisuri.

La interventie au participat zeci de politisti, jandarmi, pompieri, medici, vanatori, angajati ai Directiei Silvice, ai Directiei Sanitar Veterinare, dar si reprezenti ai altor institutii, inclusiv prefectul judetului, Cristian Roman.

Potrivit datelor preliminare, ursul avea aproximativ sase ani si circa 150 de kilograme.

IPJ Sibiu a anuntat ca s-a incercat folosirea armei cu tranchilizante asupra ursului, insa procedura a esuat.

Politia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de arma letala dupa uciderea ursului care a ajuns in oras si a strabatut mai multe strazi inainte de a fi prins in curtea unei fabrici.

Totodata, Ministerul Mediului a cerut, joi, Politiei Judetene Sibiu sa ancheteze cum a ajuns ursul in oras, in conditiile in care judetul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din aceasta rasa, fiind posibil ca acesta sa fi fost tinut in captivitate si eliberat.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, vineri, ca a inceput o ancheta in cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica daca au fost respectate toate masurile legale ce privesc protectia animalelor, urmand ca rezultatele investigatiei sa fie facute publice la inceputul saptamanii urmatoare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Guvern ancheta urs Sibiu , #urs