Dupa ce si-au marit salariile si Guvernul le-a lasat fara bani, primariile incep sa creasca taxele locale

Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 20:29
8937 citiri
Dupa ce si-au marit salariile si Guvernul le-a lasat fara bani, primariile incep sa creasca taxele locale
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii Primariei Botosani vor sa mareasca taxele locale cu 18%, dupa ce au crescut salariile angajatiilor, iar modificarea Codului Fiscal a facut ca institutia sa piarda 40 la suta din impozitul pe venit.

Conform primarului Catalin Flutur, ultimele modificari legislative in ceea ce priveste Codul Fiscal afecteaza drastic veniturile primariei, care vor scadea semnificativ anul viitor.

"Bugetul local se constituie din doua mari surse - impozitele si taxele locale si cotele care ne revin noua de la bugetul de stat, din impozitul pe venitul global platit de firme.

Impozitul pe venit, care venea in completarea bugetului nostru si era partea cea mai importanta, era de 16%, insa s-a redus la 10%. Impreuna cu colegii din Asociatia Municipiilor, am facut o serie de calcule si pierderile sunt extraordinar de mari. Pierdem, in cel mai bun caz, 40 la suta din aceste venituri", a declarat Flutur.

Pentru a mai reduce din pierderile preconizate odata cu aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal si pentru a putea acoperi majorarile de salarii care au fost date din 1 iulie 2017, municipalitatea vrea sa creasca taxele si impozitele locale cu 18%, ultima majorare a acestora avand loc in 2013.

"Incercam sa gasim solutii de salvare ca sa putem functiona in cursul anului viitor. Pentru anul acesta am gasit solutii si ne-am descurcat, insa anul viitor sigur nu ne mai descurcam. (...) Indiferent cate economii facem, dupa ce ne vom achita toate o obligatiile pe care le avem, vom vedea ce sume raman, bani care vor merge pentru cheltuielile cu salariile.

Am facut tot felul de simulari pentru cresterea taxelor si impozitele locale, am incercat sa tinem cont de situatia din teren, de situatia cetatenilor din municipiul Botosani, iar propunerea este de crestere cu 18% a taxelor si impozitelor desi aceasta crestere nu ne permite mai nimic. Ea este doar undeva la 30 la suta fata de nevoile noastre. Daca ar exista o crestere de 50 la suta, am putea sa ne asiguram macar salariile", a mai declarat primarul din Botasani.

Pentru anul viitor municipalitatea estimeaza ca salariile angajatilor primariei vor ajunge la 49 de milioane de lei.

In aparatul de specialitate al Primariei Botosani sunt angajate 266 de persoane la care se adauga si personalul aflat in institutiile subordonate municipalitatii.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Primaria Botosani creste taxe locale , #taxe locale
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Oameni de nimic. Asteptam alegerile locale. Jos cu hotii.