Ursul impuscat la Sibiu: L-au ucis inainte sa ajunga echipa de la Zoo. Ar fi vrut si sa-l calce cu masina

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 19:05
15466 citiri
Ursul impuscat la Sibiu: L-au ucis inainte sa ajunga echipa de la Zoo. Ar fi vrut si sa-l calce cu masina
Foto: captura YouTube / Nova TV Medias

Reprezentantii Primariei Sibiu spun ca a doua echipa de la Zoo a ajuns la curtea in care se afla ursul care a fost impuscat miercuri cu "cateva secunde" inainte ca animalul sa fie omorat.

Reprezentantii Primariei Sibiu arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca institutia are in dotare patru arme cu tranchilizant - doua arme de tip Dan Inject JM aflate in posesia Gradinii Zoologice, pentru care cei doi medici veterinari angajati au permis de utilizare, si doua pistoale marca Dan Inject CO2/AIR ale Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan.

"Pistoalele sunt utilizate conform prevederilor legale pentru tranchilizarea cainilor agresivi, fiind destinate utilizarii la distante mici, intre unu si 20 de metri", se precizeaza in comunicat.

Cei doi medici veterinari de la Gradina Zoologica Sibiu au participat la operatiunea de prindere a ursului avand si armele cu tranchilizant.

"Medicii veterinari ai Gradinii Zoologice Sibiu au venit in teren echipati cu doua arme cu tranchilizant. S-a reusit tragerea unei doze de tranchilizat in locatia de pe strada Valea Mare (unde ursul s-a urcat pe acoperisul unei case - n.red). In locatia de pe strada Lunga, echipa Zoo a ajuns cu cateva secunde inainte ca ursul sa fie impuscat, aceasta ocupandu-se de cautarea ursului pe albia raului Cibin, conform informatiilor primite", mai spun reprezentantii municipalitatii.

Potrivit sursei citate, "conduita pe care trebuia sa o adopte echipele de interventie este reglementata de prevederile ordinului ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 1.439 din 24 septembrie 2015, care precizeaza la articolul 4, alineatele 2 si 3 ca in cazul in care un urs, lup sau pisica salbatica patrunde in intravilanul localitatilor punand in pericol sanatatea si securitatea publica acesta se poate recolta sau captura numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin Directia Biodiversitate in afara perioadei de derogare prevazuta in acelasi Ordin".

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au precizat ca testul rapid de rabie in cazul ursului ucis a iesit negativ, insa "acest lucru nu exclude rabia, rezultatele finale fiind disponibile dupa efectuarea bioprobei, adica dupa 28 de zile".

Politistul blogger Marian Godina a comentat pe Facebook scriind ca "un sef a strigat prin statie" ca masina Politiei sa loveasca ursul. Godina mai spune ca politistii au crezut ca in urs s-a tras cu tranchilizant, ei intelegand ca a fost ucis abia in momentul in care cel care a tras le-a spus: "Eu nu-s cu tranchilizantul, io am tras cu glont. Nu-si mai revine".

Politistul sustine ca ursul circula pe o strada cu o masina de politie pe urmele lui, foarte aproape de el, iar politistii au auzit pe statie indemnul unui sef care "tipa ca ars": "Intra cu masina in el! Da peste el! Intra in urs!".

"Noroc ca au fost mai destepti decat seful lor si nu au facut asta. (...) Pentru ca in Romania avem o politie moderna si bine dotata, toate convorbirile de pe statiile radio raman inregistrate, inclusiv aia cu seful inundat de adrenalina care striga ca ursul sa fie lovit cu masina", a adaugat el.

Ursul brun omorat miercuri avea aproximativ cinci-sase ani, 175 de kilograme si 160 de centimetri lungime. Cadavrul a fost incinerat la cateva ore de la ucidere.

Politia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de arma letala dupa uciderea ursului care a ajuns in oras si a strabatut mai multe strazi inainte de a fi prins in curtea unei fabrici.

Guvernul Ciolos a cerut rapoarte complete pana luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#urs impuscat Sibiu arme tranchilizante , #urs